Ientulehdus

Kanta-asiakaskortilla saat neljännestä suuhygienistillä käynnistä 50%:n alennuksen

Vihlooko hampaita? Ovatko ikenet arat, vuotavatko ne helposti verta tai näkyykö niissä vetäytymistä? Kyse voi olla ientulehduksesta, joka kannattaa hoitaa mahdollisimman pian.

Iensairaudet etenevät usein aluksi kivuttomina ja huomaamatta. Kun tehokas hoito aloitetaan jo ensimmäisten merkkien ilmaantuessa, iensairaus paranee pysyvästi. Hoitamaton ientulehdus johtaa lopulta hampaiden menetyksiin ja voi vaurioittaa koko hampaistoa sekä aiheuttaa haittaa yleisterveydelle.

Mistä ientulehdus johtuu?

Jos hampaita ei puhdisteta säännöllisesti, niiden pinnalle, väleihin ja ienrajaan muodostuu plakkia eli bakteerimassaa. Bakteerit aiheuttavat ikenessä tulehdusta ja jos sitä ei hoideta ajoissa, tulehdus voi edetä myös syvälle kiinnityskudoksiin. Kun kiinnityskudosta tuhoutuu paljon, hampaat alkavat heilua ja pahimmassa tapauksessa irtoavat. Myös tietyt yleissairaudet, kuten diabetes, lääkitykset ja perinnölliset tekijät altistavat ientulehduksen syntymiselle.

Miten ientulehdusta hoidetaan?

Ientulehdusta voi estää huolellisella ja säännöllisellä hampaiden puhdistamisella. Säännölliset hammaslääkärin suorittamat tarkastukset ovat ientulehduksen torjunnassa avainasemassa. Perushoidossa hammaskivi poistetaan ja sairastuneet ientaskut puhdistetaan mekaanisesti. Tarvittaessa käytetään lisäksi kirurgiaa, mikrobilääkitystä tai hammaslaseria. Hammaslaser tappaa tehokkaasti bakteereja ientaskuista ja nopeuttaa ikenen paranemista.

Perushoidon jälkeen ientulehduksen hoito jatkuu sekä kotihoitona että myös tarkistuskäynneillä – käyntien tiheys riippuen tulehduksen vakavuudesta ja uusiutumisriskistä. Ientulehduksen hoitoon osallistuu koko hammastiimisi; oma hammaslääkärisi, suuhygienisti sekä tarpeen vaatiessa erikoistunut parodontologi eli kiinnityskudosten sekä ikenien sairauksien hoitoon erikoistunut lääkäri.

Säännöllinen hammaslääkärin tekemä hammastarkastus paljastaa ajoissa mahdollisen ientulehduksen ja hoito on nopeampaa ja yksinkertaisempaa.