Lasten ja ikäihmisten hammashoito

Lasten hammashoito

Lasten hammashoidon tavoitteena on, että lapsi varttuu tervein hampain aikuiseksi asti ja hammaslääkärikäynneistä jää positiivinen tunne, ilman pelkoa.

Lasten hammashoito vaatii hoitotiimiltä perehtymistä lapsiin, iloista ja innostunutta asennetta ja kokemusta lasten kanssa työskentelystä. Tärkeä osa lasten hammashoidosta on ennaltaehkäisevää huolenpitoa kotihoidon konstein sekä säännöllisin tarkastuksin hammaslääkärillä ja suuhygienistillä. Ammattilaisemme tukevat ja neuvovat vanhempia lapsen suun terveyden varmistamisessa kaikkina ikäkausina.

Lasten hammashoidossa on erityisen tärkeää että hoitava hammaslääkäri tulee lapselle tutuksi ja hoitotilanteet ovat rauhallisia ja etenevät lapsen ehdoilla. Joskus hoitokokonaisuudet voivat olla liian laajoja lapsen ikään nähden tai hoito ei muuten ota sujuakseen. Silloin voidaan käyttää myös nukutushammashoitoa.

Lapsen hammashoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Suunnitelmassa huomioidaan kasvavan suun ja leukojen erityispiirteet ja hampaiden kasvua seurataan säännöllisesti. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä hampaiden oikomishoitoon erikoistuneiden hammaslääkärien kanssa.

 

Yksilöllistä hammashoitoa ikäihmisille

Iän karttuessa hampaiden ja suun terveys tulee entistäkin tärkeämmäksi. Jos suussa on tulehduksia, ne vaikuttavat nopeasti koko yleisterveyteen ja heikentävät vastustuskykyä.

Säännöllinen, vuosittainen käynti hammaslääkärillä on tarpeen, sillä vanhenemisen ja mm. lääkkeiden käytön vaikutukset voivat näkyä yllättävänkin nopeasti suun kunnossa. Esimerkiksi tiettyjen lääkehoitojen takia tilannetta on syytä tarkkailla hyvinkin tiiviisti. Tuttu hammaslääkäri huomaa suussa tapahtuneet muutokset ja osaa antaa niihin sopivat toimenpide- ja hoitosuositukset.

Päivittäinen puhdistus on myös ikäihmisten hampaiden hoidon perusta. Sähköhammasharja on hyvä apuväline tehokkaaseen puhdistamiseen erityisesti kun oma lihasvoima ja motoriikka heikkenevät. Myös hammasvälien puhdistaminen erilaisin apuvälinen tulee kuulua päivittäiseen rutiiniin. Näin voidaan tehokkaasti ehkäistä iän myötä yleistyvää ientulehdusta.

Suosittelemme myös säännöllistä käyntiä suuhygienistillä hampaidenpuhdistuksessa. Suuhygienisti puhdistaa hampaat mekaanisesti, tekee hampaiden fluorikäsittelyjä, poistaa esimerkiksi hammaskiveä, plakkia ja värjäytymiä sekä opastaa kotihoidossa ja sopivien välineiden käytössä. Hampaiden puhdistus on myös hyvinvointia ylläpitävä palvelu ja miellyttävä kokemus, josta tullaan kotiin raikkaan hymyn kanssa.

Iän karttuessa myös erilaiset esteettiset toimenpiteet voivat tulla ajankohtaisiksi.  Esimerkiksi hampaiden valkaisu on helppo ja kaikenikäisille sopiva toimenpide, joka tuo uutta nuorekkuutta ilmeeseen ja kohentaa mielialaa.