Attendolainen

Attendolainen-blogissa kerromme attendolaisista ja käsittelemme ajankohtaisia asioita.

Takaisin

Ajatuksia Parkinsonin taudista

  • Mika Soininen
  • 11 Apr 2018

11.4 vietetään maailman Parkinsonin päivää. Parkinsonin tauti on parantumaton etenevä neurologinen sairaus. Tyypillisiä oireita ovat mm. liikkeiden hitaus, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Noin 1-2 ihmistä tuhannesta sairastaa tautia, ja yli 70-vuotiaista se on jo lähes kahdella sadasta. Suomessa sairastuneita on noin 14 000. Voidaan siis puhua suhteellisen yleisestä sairaudesta. (www.parkinson.fi)

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Mika Soininen kertoo ajatuksiaan sairastumisesta ja sairaudesta. Vaikka Mika on edelleen tukevasti työelämässä ja hyvässä kunnossa, huoli tulevaisuudesta käy kuitenkin aika ajoin mielessä. 

"Tunsin olevani vanhus, vaikka olin vasta vähän yli 50v "

Sairastuin Parkinsonin tautiin viime syksynä. Yllätyin, kuinka laajasti se pyöräyttää elämänpyörääni. Tunsin olevani vanhus, vaikka olin vasta vähän yli 50v. Diagnoosin myötä tarkkailin itseäni entistä tietoisemmin ja löysin uusia oireita ja toimimattomuuksia. Oman mausteensa soppaan toi puolison ja lasten huoli ja hätä. Työssä sain ajatuksia muualle, mutta myös työtovereiden tuen osoitukset väänsivät veistä haavassa. Vertaistukeen olen luonut vasta ensisilmäyksen, sekin alkuun hämmennystäni lisäten.

Onneksi sairastuin aikana, jolloin maailmalta ja kotimaastakin on kantautunut rohkaisevia tietoja päätäni jäytävästä taudista. Meitä on paljon, miljoonia. Vanhoillakin lääkkeillä on onnistuttu pitkittämään oireetonta tai vähäoireista aikaa, mutta oireiden kurissa pitäminen ei lopulta voita taistelua aikaa vastaan. Uudet, innovatiiviset tavat tuoda hoito entistä tehokkaammin ja monipuolisemmin käyttöön on luonut uutta toivoa. Samalla hidas oireiden lisääntyminen on alkanut jäytää mieltäni. Olen löytänyt myös Parkinsonin taudin alatyyppejä, joiden esittelyissä haave pitkistä eläkepäivistä valuu entistä etäämmälle.

Kaiken tämän keskelle on herännyt uusi toivo uusien innovaatioiden ja löydösten myötä. Näköpiirissäni, vaikkei aivan lähitulevaisuudessa voi olla aika, jolloin Parkinsonin taudin etenemistä opitaan ensin hidastamaan, sitten pysäyttämään ja lopulta kääntämään takaisin. Uutisissa on ollut juttuja eri vaiheissa olevista lääkeaihioista, joista osa voi olla käytettävissä jo lähiaikoina, toiset epämääräisemmän ajan kuluessa. Mutta tärkeintä on, että tutkimustyö etenee ja avaa näköpiiriin valoisampia kuvia. Ehkä sittenkin saan vanhana kalastella Norjan vuonoilla tai kohennella puita kotoisan takan lämmössä.

Mika Soininen

lastenpsykiatrian erikoislääkäri

mika.soininen@attendo.fi 

 Parkinson