Attendolainen

Attendolainen-blogissa kerromme attendolaisista ja käsittelemme ajankohtaisia asioita liittyen lääkärin työelämään.

Takaisin

Lastenpsykiatrina lastensuojeluyksikössä

  • Attendo staffing
  • 8 kesä   2017

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina 4.6.2017 espoolaispojasta joka sijoitetaan vanhempien ja pojan tahdon vastaisesti satojen kilometrien päähän uuteen nuorisokotiin. Jutun mukaan sijaishuoltopaikat ovat valtakunnallisesti täynnä ja sijoitusten määrä on lähtenyt Suomessa nousuun. Avasimme kesäkuun alussa uuden lastensuojeluyksikön Attendo Aurilan Vantaan Kivikkoon vastataksemme osaltamme tähän tarpeeseen. Yksikön avoimien ovien päivää vietetään 12.6, jolloin alan asiantuntijat ja muut halukkaat ovat tervetulleita tutustumaan sijaishuoltoyksikön toimintaan. 

Lastenpsykiatrina lastensuojeluyksikössä

Attendon lastenpsykiatrian vastuulääkäri Mika Soininen työskentelee lastensuojelunyksiköissä ja toimii myös tarvittaessa Attendo Aurilan lastenpsykiatrin konsultoivana kollegana. Työ lastensuojelun yksiköissä sisältää haastavien tilanteiden konsultaatioita, työnohjauksellisia käyntejä sekä reseptien ja asiapaperien tuottamista. Työ lastensuojeluyksikössä on mielenkiintoista ja erilaista, koska käytössä ovat sosiaalipuolen järjestelmät, joita lääkäri harvemmin käyttää työssään, kertoo Soininen. Paperityötä on kuitenkin vähemmän. Lääkäri on tavallaan kotikäynnillä, koska lapset asuvat yksikössä. Päivät ovat luovempia, eikä työn tekemiselle ole samanlaista minuuttiaikataulua kuin vastaanottotyössä. Toisaalta yksikön henkilökuntaan tutustuminen vie aikaa, koska lasten ja nuorten kanssa työskentelee useita ammattilaisia, sosionomeista lähihoitajiin. Tärkeää on yhteinen kasvatuksellinen linja tai viitekehys, jota hoitohenkilöstö yhdessä lääkärin kanssa noudattaa lasten ja nuorten parhaan mahdollisen hoidon varmistamiseksi.

Psykiatri ei voi aina vaikuttaa ongelman juurisyyhyn

Lastensuojeluyksiköiden lasten ja nuorten joukossa on asukkaita, joiden vanhemmilla tai koko perheellä on laajempi taustaongelma, esimerkiksi alkoholismia, huumeidenkäyttöä, mielenterveysongelmia, väkivaltaa tai huoltajuusriitoja. Joskus voi olla turhauttavaa, ettei lääkärinä pysty vaikuttamaan ongelman alkuperäiseen syyhyn. Yksikön muu henkilökunta on kuitenkin avainasemassa motivoimassa koko perhettä, ja vaikka vain lapsi asuu yksikössä, hoidetaan samalla koko perhettä.

Useat tekijät vaikuttavat sijoitusten määrän kasvuun

Soinisen mukaan kasvun taustalla on useita asioita. Eräs niistä on psykiatristen päivystyspalveluiden huonon saatavuus. Jos vanhemmat eivät saa apua, se heijastuu myös lapsiin. Myös lastensuojelun akuuttipalveluiden niukkuus on todennäköisesti sijoitusten kasvun osasyynä. Perheiden tukeminen varhaisessa vaiheessa vähentää yleensä sijoitusten tarvetta. 

Avoimet ovet Aurilassa maanantain 12.6

Attendo Aurila tarjoaa vaativaa laitoshoitoa 12–17-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat kuntouttavaa sijoitusta tai kriisijaksoa. Attendo Aurilan erityisosaamisalueita ovat lapsi- ja nuorisopsykiatrinen osaaminen sekä vankka neuropsykiatrinen sekä vammaistyön tuntemus. Olet tervetullut tutustumaan Attendo Aurilan toimintaan maanantaina 12.6. klo 13–17. Henkilökuntamme on paikalla vastaamassa kysymyksiisi. Paikalla on myös lastenpsykiatri Mika Soininen.

Lisätietoja:

Sari Aikio, sari.aikio@attendo.fi044 494 3750
Tarmo Pekola, tarmo.pekola@attendo.fi, 044 494 0008

 Attendo Aurila