Ientulehdus

Kanta-asiakaskortilla saat neljännestä suuhygienistillä käynnistä 50%:n alennuksen

Vihlooko hampaita? Ovatko ikenet arat, vuotavatko ne helposti verta tai näkyykö niissä vetäytymistä? Kyse voi olla ientulehduksesta, joka kannattaa hoitaa mahdollisimman pian.

Iensairaudet etenevät usein aluksi kivuttomina ja huomaamatta. Kun tehokas hoito aloitetaan jo ensimmäisten merkkien ilmaantuessa, iensairaus paranee pysyvästi. Hoitamaton ientulehdus johtaa lopulta hampaiden menetyksiin ja voi vaurioittaa koko hampaistoa sekä aiheuttaa haittaa yleisterveydelle.

Ientulehdus ja sen hoito

Jos hampaita ei puhdisteta säännöllisesti, niiden pinnalle, väleihin ja ienrajoihin muodostuu plakkia eli bakteerimassaa. Tämä aiheuttaa ientulehdusta. Tulehduksen oireita ovat ikenien punoitus, turvotus ja verenvuoto hampaita harjatessa. Ientulehdus paranee, kun bakteeriplakki poistetaan huolellisesti ienrajoista ja hammasväleistä. Siksi hampaiden harjaus aamuin illoin on tärkeää. Myös hammasvälit on syytä puhdistaa iltaisin harjauksen yhteydessä ja tarvittaessa muulloinkin. Suuhygienistin vastaanotolla saa ohjeita omahoitoon ja katsotaan yksilöllisesti jokaiselle sopivat välineet hammasvälien puhdistukseen.

 

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

Ientulehdus voi edetä myös syvemmälle hammasta ympäröiviin kiinnityskudoksiin. Tällöin kyseessä on kiinnityskudossairaus eli parodontiitti. Bakteerien aiheuttama tulehdustila synnyttää ientaskuja ja tuhoaa hammasta ympäröiviä kudoksia. Hoitamattomana ientaskut salakavalasti syvenevät, tulehdus etenee ja viimein hammas voi alkaa heilua. Hoitamaton tauti voi aiheuttaa haittaa yleisterveydelle ja lisätä mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Parodontiitti on bakteerisairaus. Se voi parantua, mutta se vaatii jatkuvaa säännöllistä ylläpitohoitoa suuhygienistin ja hammaslääkärin vastaanotolla sekä potilaan hyvää omahoitoa. Koska parodontiitti etenee usein kivuttomasti ja huomaamatta, säännölliset hammastarkastukset ovat tärkeitä. Tällöin iensairaus voidaan todeta jo alkuvaiheessa ja hoidot aloittaa ajoissa. Riski sairastua parodontiittiin on yksilöllistä.  Huono suuhygienia, tupakointi, yleissairaudet, kuten diabetes, lääkitykset ja perinnölliset tekijät altistavat parodontiitin kehittymiselle.

Parodontiitin hoitoon kuuluu säännöllisesti tehtävä bakteeripeitteiden ja hammaskiven poisto ientaskuista ja juurenpinnoilta. Puhdistus tehdään mekaanisesti käsi-instrumenteilla ja ultraäänilaitteella. Nykyisin bakteeripeitteiden poistoon käytetään myös soodajauhepuhdistusta. Tarvittaessa tehdään myös kirurgiaa ja määrätään mikrobilääkitys.

Parodontiitin hoitoon osallistuu koko hammastiimi: oma hammaslääkäri, suuhygienisti ja tarvittaessa iensairauksien hoitoon erikoistunut hammaslääkäri eli parodontologi. Potilaan itsensä sitoutuminen hoitoon on olennaisen tärkeää.