Oikomishoito

Hampaiden oikomishoito

Haluatko sinäkin tasaisen ja suoran hammasrivistön? Vaikka kyse ei olisi lääketieteellisesti ja toiminnallisesti häiritsevästä virheellisestä purennasta, voidaan oikomishoito tehdä esteettisinkin perustein. Aikuisiälläkin tehtävä oikomishoito on nykyisin hyvin yleistä. 

Vääränlainen purenta voi aiheuttaa kasvojen kiputiloja ja jopa estää ruuan kunnollisen pureskelun. Yleisesti purentavika voi olla ylä- tai alapurenta. Lisäksi purentavika usein kuluttaa hampaita ennenaikaisesti ja vaikeuttaa niiden puhdistamista, joten reikiintyminen ja alttius iensairauksille lisääntyy. Oikomishoidolla voidaan suoristaa hampaita ja ohjata kokonaisvaltaisesti leukojen kasvua, purennan kehittymistä ja hampaiden puhkeamista oikeille paikoille.

Kenelle oikominen voidaan tehdä?

Hampaiden oikomishoito voidaan tehdään jo alle kouluikäisille. Tavallisimmin hoidetaan 9-12 -vuotiaita, jolloin leukojen kasvuun voidaan vielä vaikuttaa. Ikä ei kuitenkaan ole hampaiden oikomisen este;  myös aikuisille tehdään paljon oikomishoitoja nykyään. Aikuisiän oikominen tehdään useimmiten kiinteillä oikomiskojeilla. Jos et halua näkyviä hammasrautoja, tarjolla on monia muitakin, huomaamattomampia vaihtoehtoja.

Yksilöllinen oikomishoidon suunnitelma

Oikomishoito aloitetaan aina perusteellisella tarkastuksella, hammasröntgenillä sekä kokonaisvaltaisella hoidonsuunnittelulla, jonka tarkoitus on löytää juuri sinulle parhaiten sopiva oikomismenetelmä. Oikomishoitojen kesto on hyvin yksilöllistä: aikuisilla yksittäisen hampaan asennon korjaus voi kestää muutamia kuukausia ja laajemmin toteutettu hoito jopa pari vuotta. Hoidon suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat oikomishoitoon erikoistunut hammaslääkäri ja suuhygienisti.    

Esteettinen oikominen Invisalig - menetelmällä

Invisalignilla on mahdollista korjata hampaiden asentovirheitä lähes huomaamattomilla oikomiskiskoilla. Menetelmä soveltuu lähes kaikille aikuisille ja teini-ikäisille.

Miten oikomishoito etenee?

Oikomishoidosta tehdään aina yksilöllinen hoitosuunnitelma. Ensin hampaistosta otetaan röntgenkuva ja tehdään kipsinen jäljennös, joiden avulla suunnitellaan yksilöllinen hoito-ohjelma. Hoidon etenemistä seurataan alkumalleihin vertaamalla.

Oikomishoito on usein pitkäaikaista ja riippuu purentavirheen laadusta. Oikomishoidossa on yleensä monia vaiheita ja oikomiskojeiden päivittäistä käyttöaikaa vaihdellaan hoidon edetessä. Pitkäjänteisyys on tärkeää, kun hampaita siirretään ja niiden asentoa korjataan, siirtovoimien tulee olla riittävän pieniä jotta hampaat eivät vahingoitu. 

Hampaiden oikomista seuraa yleensä ylläpitovaihe, jotta siirretyt hampaat eivät palaudu takaisin virheelliseen asentoon. Tämä tehdään joko irrotettavalla muovilevyllä tai hampaiden taakse liimatulla teräslangalla. 

Oikomishoitoa tarjoavat seuraavat yksiköt:

Attendo Hammaslääkäri, Itäkeskus, Asiakkaankatu 3 A, Helsinki

p. 09 341 7710

Attendo Hammaslääkäri, Ogeli, Kylänvanhimmantie 29, Helsinki

p. 09 720 6200

Esteettistä oikomishoitoa tarjoavat yksiköt:

Attendo Hammaslääkäri, Tilkka, Mannerheimintie 164, A, Helsinki

p. 030 6343 626 (varaa aika ilmaiseen konsultaatioon)

Attendo Hammaslääkäri, Olavinkatu, Olavinkatu 53, Savonlinna

p. 015 51160

Attendendo Hammaslääkäri, Rautatientori, Kaisaniemenkatu 4A, Helsinki

p. 09 687 7770