Oikomishoito

Hampaiden oikomishoito

Haluatko sinäkin kauniin hymyn ja suoran hammasrivin? Vaikka kyse ei olisi lääketieteellisesti ja toiminnallisesti häiritsevästä purentavirheestä, voidaan oikomishoidolla parantaa hampaiden estetiikkaa. Aikuisiällä toteutettava oikomishoito on nykyisin hyvin yleistä. 

Kenelle oikomishoitoa?

Yleinen syy oikomishoitoon on purentavirhe. Purentavirheet voivat aiheuttaa kasvojen ja leukojen alueen kiputiloja ja syömisvaikeuksia. Purentavirheet voivat myös kuluttaa hampaita ennenaikaisesti ja vaikeuttaa hampaiden puhdistamista, jolloin hampaiden reikiintyminen ja alttius iensairauksille lisääntyy.

Oikomishoidon avulla voidaan tasoittaa ja suoristaa kaikenikäisten hampaita. Kasvuikäisillä voidaan oikomishoidolla ohjata pysyvien hampaiden puhkeamista oikeille paikoilleen sekä ohjata leukojen kasvua ja purennan kehittymistä kokonaisuudessaan. 

Oikomishoito pyritään ajoittamaan potilaan kannalta optimaaliseen ajankohtaan riippuen purentavirheestä. Tavallisimmin oikomishoito aloitetaan 9-12 vuoden iässä, jolloin hampaisto vaihtuu pysyväksi ja nuorella alkaa aktiivinen luuston kasvuvaihe. Ikä ei kuitenkaan ole esteenä oikomishoidolle ja myöhemmälläkin iällä on monia mahdollisuuksia hampaiston oikomishoitoon. Vaatimuksena oikomishoidolle on hampaiston hyvä peruskunto ja omahoito. 

Yksilöllinen oikomishoidon suunnitelma

Oikomishoito aloitetaan aina oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä, jonka pohjalta laaditan yksilöllinen hoitosuunnitelma ja kustannusarvio. Hoitosuunnitelman tarkoitus on löytää yhdessä juuri sinulle parhaiten sopiva oikomismenetelmä. Suunnittelun pohjana toimivat kasvojen ja hampaiston kliininen tutkimus, hampaiden ja leukojen röntgentutkimus sekä hampaistosta tehtävien kipsimallien tarkastelu. Usein kasvot ja hampaisto myös valokuvataan. 

Oikomishoito voidaan toteuttaa purentavirheestä riippuen irrotettavilla tai kiinteillä oikomiskojeilla tai näiden yhdistelmillä. Kiintein oikomiskojein toteutettavassa hoidossa on nykyisin monia esteettisesti huomaamattomia vaihtoehtoja, jos näkyvät oikomiskojeet huolestuttavat. Hoidon kustannukset riippuvat käytetyistä kojeista ja hoidon kestosta.

 

 

 

Kuinka kauan oikomishoito kestää?

Oikomishoito on usein pitkäaikaista ja riippuu purentavirheen laadusta. Oikomishoidossa on yleensä monia vaiheita ja oikomiskojeiden päivittäistä käyttöaikaa vaihdellaan hoidon edetessä. Pitkäjänteisyys on tärkeää, kun hampaita siirretään ja niiden asentoa korjataan. Siirtovoimien tulee olla riittävän pieniä jotta hampaat eivät vaurioidu. 

Oikomishoidon kesto on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat hoidettava purentavirhe ja potilaan ikä. Aikuisilla yksittäisen hampaan asennon korjaus voi kestää muutamia kuukausia. Laajemmin toteutettu hoitoon voidaan tarvita kahdesta kolmeen vuotta. Yleensä vastaanotolla käydään 1-2 kuukauden välein kontrollissa koko oikomishoidon ajan.

Aktiivista oikomiskojein toteuttavaa hoitovaihetta seuraa hoidossa tärkeä ylläpitovaihe, jonka aikana seurataan hoidetun purennan pysyvyyttä ja toimivuutta. Seurannalla varmistetaan, etteivät hampaat palaudu takaisin alkuperäiseen asentoonsa. Ylläpitovaiheen kojeet voivat olla aktiivihoidon kojeiden tavoin kiinteitä tai irrotettavia tai näiden yhdistelmiä. Ylläpitohoidossa käytetään useimmiten irrotettavaa muovilevyä tai hampaiden taakse kiinnitettävää teräslankaa eli retentiokaarta. 

Perinteistä oikomishoitoa tarjoavat toimipaikat:

Attendo Hammaslääkäri Itäkeskus, Asiakkaankatu 3 A, Helsinki

  • Erikoishammaslääkäri Elina Järvinen
  • p. 09 341 7710

Attendo Hammaslääkäri Ogeli, Kylänvanhimmantie 29, Helsinki

  • Erikoishammaslääkäri Armando Gale
  • p. 09 720 6200

Attendo Hammaslääkäri Aaria, Kirkkokatu 27 A, 90100 Oulu

Attendo Hammaslääkäri Teljä, Eteläranta 2, 28100 Pori

  • Erikoishammaslääkäri Pekka Niemi
  • p. 02 630 5400

 

Kevyt, esteettinen oikominen Invisalign -menetelmällä

Invisalignilla ja muilla kalvo-oikomisen menetelmällä on mahdollista korjata hampaiden asentovirheitä, hampaiden välissä olevia rakoja ja yli- tai alipurentaa lähes huomaamattomilla oikomisliuskoilla. Läpinäkyviä kuoria pidetään suussa vähintään 22 tuntia vuorokaudessa ja otetaan pois syömisen ajaksi. 

Lue lisää kalvo-oikomisesta »

Katso kalvo-oikomista tarjoavat toimipaikat »