Oikomishoito ilman hammasrautoja

Mitä on kalvo-oikominen?

Huomaamaton hampaiden oikominen voidaan nykyisin toteuttaa läpinäkyvillä oikomiskalvoilla. Tällaisia irrotettavia kalvoja tai kuoria hyödynnetään mm. suositussa Invisalign -hoitomenetelmässä. Puhe-etäisyydeltä kalvoja ei yleensä pysty silmämääräisesti erottamaan. Oikomiskalvot ovat sarja läpinäkyviä muotteja, jotka istuvat tiiviisti hampaiden päälle ja suoristavat niitä vähitellen haluttuun asentoon. Edistystä seurataan ja ohjataan säännöllisten hammaslääkärikäyntien avulla (n. 1-2 kk välein). 

Kalvo-oikomisella on mahdollista korjata hampaiden asentovirheitä ja virheellistä purentaa sekä siitä aiheutuvia kiputiloja ja vaivoja, mm.

  • ulkonevat (törröttävät) tai sisään päin kallistuneet hampaat 
  • vinot hampaat
  • hammasraot tai ahtaat hampaat
  • purentavirheet kuten yli-, ali- tai ristipurenta

Kalvo-oikomista käytetään toisinaan ennen hammasimplantin tai -kruunun asentamisesta, jotta uusi hammas saataisiin optimaaliseen asentoon.

Hoidon jälkeen hampaiden uutta asentoa ylläpidetään retentiokaarella tai yöllä pidettävillä hammasmuoteilla.

Purennan ja esteettisten hyötyjen lisäksi hampaiden suoristamisella voi olla myönteinen vaikutus suun terveyteen: tasaisessa rivissä olevia hampaita on helpompi puhdistaa. 

Oikomiskalvojen käyttö

Yksi kalvo-oikomisen eduista on, että kalvot voi ottaa kokonaan pois lyhyiksi ajoiksi, kuten erityistä juhlaa tai tapaamista varten. Tämä helpottaa myös hampaiden puhdistamista ja syömistä. Oikomiskalvoista aiheutuva kipu on yleensä vähäistä ja vastaa pienen paineen tuntua. Hampaisiin kohdistuvan siirtoliikkeen ei nimittäin tarvitse olla yhtä voimakas kuin hammasrautoja käytäessä, koska hampaiden siirtymistä ohjataan pikkuhiljaa tiheissä, noin parin viikon sarjoissa kalvoja vaihtamalla. Kalvot siirtävät hampaita hallitusti, tarkasti ja asteittain haluttuun suuntaan. 

Kalvo-oikomisessa haluttu lopputulos voidaan jossain tapauksissa saavuttaa nopeammin kuin hammasrautoja käyttäessä. Hammaslääkärikäyntejä on kuitenkin keskimäärin useammin kalvoja käyttäessä. Perinteisen oikomishoidon ja kalvo-oikomisen kustannuksissa ei välttämättä ole eroa - kustannukset lasketaan sinulle hoitosuunnitelmaa tehdessä. 

Kenelle kalvo-oikominen sopii?

Molemmat oikomismenetelmät soveltuvat lähes kaikille aikuisille ja teini-ikäisille. Lapsien hampaiden oikominen tehdään kuitenkin vain perinteisillä oikomiskojeilla. Kalvo-oikominen ei aina ole mahdollinen jos asentovirheet ovat liian suuria. Joskus myös hammassillat tai leukanivelsairaudet voivat asettaa rajoitteita kalvo-oikomiselle. Viisaudenhampaat voivat puhjetessaan muuttaa hampaiden asentoa, joka tietenkin vaikuttaa oikomishoidon tulokseen. Hammaslääkäri tekee alkutapaamisessa arvion, onko kalvo-oikomiselle mitään esteitä.

Invisalign-hoito

Invisalign -hoito on yleisin kalvo-oikomisen menetelmä Attendo Hammaslääkäri -toimipisteillä. Ennen oikomishoidon aloittamista saat nähdä koko etenemisprosessin vaihe vaiheelta alkutilasta aina lopputuloksen saakka 3D-kuvantamisen avulla. Näin saat hyvän käsityksen siitä, miltä hampaat tulevat näyttämään. Muutosta ohjataan vaihtamalla läpinäkyviä kalvoja noin kahden viikon välein. Hampaiden pinnalle kiinnitetään usein hoidon ajaksi pieniä, hampaan värisiä muovikiinnikkeitä, jotka tehostavat tai nopeuttavat kalvojen ohjausvoimaa. 

Kalvoihin tottuu yleensä parissa päivässä - ne alkavat tuntua osalta omaa suuta ja sanojen ääntämisvaikeudet helpottavat pikkuhiljaa. Kalvoja käytetään vähintään 22 tuntia vuorokaudessa ja ne otetaan pois syömisen ja juomisen ajaksi. Hyvän suuhygienian vuoksi suositus on, että kalvojen kanssa käytetään vain vettä ja suuhun liukenevia ksylitolpastilleja. Tietyt ruoat ja tupakointi voivat myös värjätä kalvoja. Hoidon kesto on yksilöllinen, keskimäärin 9-18 kuukautta.

Paljonko Invisalign -hoito maksaa?

Hoidon laajuus ja pituus vaikuttavat hintaan - mitä enemmän oiottavaa on, sitä pidempään hoito kestää. Suurin osa Invisalign-hoidoista sijoittuu 3000 – 6000 € hintahaarukkaan. Varaa aika konsultaatioon tarkan hinnan selvittämiseksi ja hoitosuunnitelman laatimiseksi!

Oikomishoidolle voi tarvittaessa saada pidemmän maksuajan - rahoitusvaihtoetoja tarjoaa Resurs bank, tutustu maksuvaihtoehtoihin »

Oikomishoitoa ilman hammasrautoja saat näistä toimipisteistämme:

Helsinki

Itäkeskus

Invisalign -oikominen: Erikoishammaslääkäri Arja Julku

Kamppi

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Olga Vabitsevits

Rautatientori

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Patrik Saarikoski

Ogeli (Oulunkylä) 

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Armando Gale

Tilkka (Ruskeasuo)

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Ilari Kovanen

Lapinjärvi

Inman Aligner -oikominen: Hammaslääkäri Sanna Suominen

Mikkeli, Mikonkatu

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Pilvi-Helinä Mäntynen

Oulu, Aaria

Invisalign -oikominen: Erikoishammaslääkäri Virpi Harila

Pori

Invisalign -oikominen: Erikoishammaslääkäri Pekka Niemi

Tampere

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Mika Kuusinen

Åland / Ahvenanmaa

Invisalign -oikominen: Hammaslääkäri Pontus Josefsson