Proteesit

Hammasproteesi ja hammasimplantti korvaavat puuttuvia hampaita

Jos hymystäsi puutuu yksi tai useampia hampaita, tai jokin hammas on pahastu tuhoutunut, saat avun protetiikkaan erikoistuneelta ja osaavalta hammashoitotiimiltäsi. Modernit menetelmät ja laadukkaat materiaalit saavat hymysi palaamaan.

Hammasproteesilla ja hammasimplantilla korvataan puuttuvat tai vaurioituneet hampaat tai koko hampaisto. Protetiikkaan kuuluvat myös yksittäisten hampaiden hoitamiseksi valmistetut, kiinteästi omiin hampaisiin kiinnitettävät hammaskruunut ja hammaslaminaatit.

Hammaslaminaatit eli posliinikuoret

Hammaslaminaateilla eli posliinikuorilla tarkoitetaan hampaan etupinnan näkyvän osan korvaamista ja pinnoittamista posliinilla. Laboratoriossa valmistettava posliinikuori kiinnitetään omaan hampaaseen. Laminaateilla voidaan korjata hampaan asentoa, muotoa tai värivirheitä. Lopputulos on luonnollisen tuntuinen ja esteettisesti kaunis.

Hammaskruunut

Hammaskruunulla korvataan hampaan näkyvä teräosa. Kruunu kiinnitetään oman hampaan päälle, mikä edellyttää, että hampaan oma juuri on kunnossa. Joskus hammas joudutaan juurihoitamaan ennen kruunun laittamista. Hammas hiotaan pilarin muotoiseksi ja kruunu liimataan tämän pilarin päälle hammasta vahvistamaan. Kruunuja voidaan valmistaa kaikkiin hampaisiin ja niitä voidaan tehdä tarvittaessa myös useampia samalla hoitokerralla. Oma hammaslääkärisi suosittelee juuri sinulle sopivaa tekniikkaa ja materiaalia.

 

Irrotettavat proteesit ja sillat

Hammassilta

Hammassilta on omien hampaiden päälle tehtävä kiinteä rakenne, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Omat hampaat hiotaan kartiomaisiksi pilareiksi ja hammassilta kiinnitetään pysyvästi niiden päälle tähän tarkoitukseen kehitetyllä kiinnityssementillä. Hammassilta on pysyvä eli sitä ei voi irrottaa hampaista kiinnityksen jälkeen. Hammassilta valmistetaan aina hammaslaboratoriossa käsityönä. Hoidon aikana suussa olevat hampaat suojataan väliaikaisesti muovisella sillalla siihen asti, kun lopullinen hammassilta valmistuu. Myös hammassiltoja voidaan valmistaa eri tekniikoilla.

Irrotettavat hammasproteesit

Hammasproteesien perinteisin osa-alue ovat erilaiset irrotettavat osa- ja kokoproteesit. Kokonaan hampaattoman suun hammasproteesit valmistetaan akryylistä. Metalli- ja akryylirunkoisilla osaproteeseilla voidaan korvata useampia puuttuvia hampaita. Irrotettavan osaproteesin käyttö rasittaa kuitenkin aina omia jäljellä olevia hampaita. Irtoproteesi voidaan halutessa korvata kokonaan kiinteällä hammassillalla. Lopputuloksena saadaan luonnollinen ulkonäkö ja kestävä purenta.

Hyvä suuhygenia ja säännölliset hammaslääkärillä käynnit pidentävät hammasproteesin käyttöikää. Ajan kuluessa suussa tapahtuu kudosten muokkautumista, joten proteesin istuvuuden kannalta on tärkeää, että hammaslääkärisi tarkistaa tilanteen ja tarvittaessa muokkaa hammasproteesia.

Tule keskustelemaan hammasproteesien asiantuntijoiden kanssa sinulle parhaiten sopivasta ratkaisusta.