Purenta

Purennan hoito voi parantaa elämänlaatua ratkaisevasti

Särkeekö päätäsi usein, niska on jumissa tai leukanivelistä kuuluu naksumista? Syy voi olla yksinkertaisesti purennassa, vaikka usein se ei ensimmäisenä tulekaan mieleen. Purentavika voidaan tutkia aivan tavallisessa hammaslääkärin tarkastuksessa. 

Purentaviat ovat hyvin yleisiä ja niitä esiintyy kaikenikäisillä. Ne saattavat aiheuttaa monenlaista ongelmaa; rasittaa leukaniveliä sekä pään ja hartioiden lihaksia. Oireiluun kuuluu myös hampaiden kuluminen, aristaminen sekä hampaiden ja paikkojen lohkeaminen. Purentavirhe voi aiheuttaa myös hampaiden yöllistä narskuttelua. Stressi ja jännitystilat pahentavat hampaiden narskuttelua ja hampaiden yhteenpuremista. 

Miten purentavikaa hoidetaan?

Purennan hoitoon vaikuttaa ratkaisevasti ongelman ydin: joskus hammasrivi on liian ahdas, hampaita on liikaa tai niitä puuttuu. Myös leukojen koko ja asento toisiinsa nähden voi olla syynä purentavikaan. Oikomishoidolla voidaan muuttaa hampaiden asentoa niin, että ylä- ja alahampaat sopivat paremmin toisiaan vasten. Oikomiseen voidaan käyttää kiinteitä kojeita, jotka laitetaan joko hampaiden etu- tai takapuolelle. Purentaa voidaan korjata myös purennan hionnalla ja erilaisilla proteettisilla ratkaisuilla.

 

Purentakisko on tehokas apu hampaiden narskutteluun

Purentakisko on muovinen,  useimmiten ylähampaiden päälle tehty hammaskaaren mallinen levy, joka on yksilöllisesti valmistettu juuri sinulle.

Sitä käytetään yleensä öisin, jolloin se rentouttaa purentalihaksia ja laukaisee jännitystä. Samalla se suojaa hampaita kulumiselta. Purentakisko valmistetaan hammaslaboratoriossa ja sovitetaan suuhun hammaslääkärin vastaanotolla.