Röntgen ja kuvantaminen

Hammasröntgen nopeuttaa dignoosin tekemistä

Laadukkaat röntgenkuvat ovat avainasemassa oikean hammashoidon suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hammasröntgen antaa tarkkaa ja luotettavaa tietoa hampaiston kunnosta yksilöllisen hoitosuunnitelman pohjaksi.  

Hyvän hammashoidon edellytys on luotettava diagnoosi, joka muodostuu hammaslääkärin tutkimusten ja laadukkaiden röntgenkuvien perusteella.

Käytössämme on digitaalinen röntgenkuvaus, joilla röntgenkuva saadaan nopeasti hammaslääkärin tietokoneruudulle. Tämä nopeuttaa oleellisesti diagnoosin tekemistä ja hoidon etenemistä. Halutessasi saat kuvat ja radiologin lausunnon mukaasi tai ne voidaan tarvittaessa toimittaa myös toiseen hoitolaitokseen.

Panoraamakuva antaa hyvän yleiskatsauksen hampaiden, leuan, leukanivelen ja poskionteloiden tilasta. Sitä käytetään myös hampaassa olevien reikien ja ien- ja leukatulehdusten arvioinnissa. Panoraamakuvasta selviää tarve lisäkuvauksille. Radiologi diagnosoi ja antaa lausunnon aina digitaalisista panoraamakuvista.

Hammasröntgen on osa hammasimplantin suunnittelua

Hammasimplanttien suunnittelussa käytetään yleensä myös panoraamaröntgeniä. Koko leuan kuvauksella selvitetään leukaluun kunto ja tarve luunsiirteelle. 

Hammasröntgeniin tarvitaan aina lähete hammaslääkäriltä. Yleensä kuvantaminen voidaan tehdä saman tien hammastarkastuksen yhteydessä. Kuvantaminen on kivutonta ja vaaratonta eikä se vie kuin hetken.

 

Viisaudenhammas kuvannetaan aina ennen poistoa

Panoraamatomografiaa (OPTG) eli panoraamaröntgen soveltuu hyvin viisaudenhampaiden kuvantamiseksi. Panoraamaröntgenistä nähdään koko leukojen alue, alaviisaudenhampaiden sijainti ja asento leukaluussa sekä viisaudenhampaan sijainti suhteessa hermokanaviin ja muihin rakenteisiin. Röntgenkuva otetaan aina ennen viisaudenhampaan poistoa.

Tarkka 3D-kuvantaminen KKTT-röntgenillä

KKTT eli kartiokeilatietokonetomografiakuvaus sopii monen erikoisalan analyysitarpeisiin, kuten viisaudenhampaan poistoon, hammasimplantin suunnitteluun sekä hampaiston alueen kiputilojen, leuan ja leukanivelten tutkimiseen. Kartiokeilatietokonetomografiakuvauksessa tarvitaan jopa perinteistä panoraamakuvausta pienempää sädeannosta. KKTT-kuvantamista tarjoaa Tilkan (Helsinki), Postin (Tampere), Aarian (Oulu), Teljän (Pori) ja Ukkoherrantien (Rovaniemi) toimipisteet. Kela-korvauksen saamiseksi tarvitaan erikoishammaslääkärin lähete KKTT-kuvantamiseen.