Suukirurgia

Suu- ja leukakirurgia

Yleisimpiä suun alueen kirurgisia toimenpiteitä ovat viisaudenhampaiden poistot tai muut vaikeat hampaiden poistoleikkaukset. Muita tavallisia suukirurgisia toimenpiteitä ovat juurenpäiden leikkaukset ja leukakystien tai pienten kasvaimien poistot. Erilaisista limakalvomuutoksista otetaan myös diagnoosin varmistamiseksi koepala. Yleisiä suun alueen kirurgisia toimenpiteitä ovat lisäksi hammasimplantti- ja luunsiirreleikkaukset.

Viisaudenhampaan poisto tapahtuu leikkaamalla, jos viisaudenhammas sijaitsee luun sisällä tai se ei ole vielä puhjennut, eli hammas on vielä ainakin osittain ikenen peitossa. Poiston syynä voi olla, että viisaudenhampaalla ei ole tilaa puhjeta, se oireilee tai ympäröivä ien on tulehtunut.  Osittain puhjennut viisaudenhammas tulehtuu ja reikiintyy herkästi. Ennen viisaudenhampaan leikkausta leuasta otetaan röntgenkuva, josta viisaudenhampaan asento ja juuret näkyvät hyvin.

Hampaan leikkauksellisessa poistossa hammaslääkäri tai suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri puuduttaa ensin poistettavan hampaan alueen ja avaa limakalvon. Poisto voi edellyttää poran käyttöä, jos hammasta ympäröivä luu estää viisaudenhampaan näkymisen tai jos hammas on pilkottava osiin pienempinä paloina poistettavaksi. Leikkaushaava kiinnitetään ompeleilla, jotka poistetaan yleensä noin viikon kuluttua toimenpiteestä.

Nukutus tai kevytnukutus

Leikkaukselliset hampaanpoistot voidaan tehdä myös nukutuksessa tai kevytnukutuksessa, jolloin paikalla on muun hammastiimin lisäksi aina anestesialääkäri. Erityisesti hammaslääkäripelkopotilaalle suositellaan hammashoitoa nukutuksessa. Leikkauksellisen hoidon jälkeen saat selkeät ohjeet kotihoidosta ja toipumisesta.

Jos viisaudenhammas vaivaa tai mieltäsi askarruttaa esimerkiksi jokin limakalvomuutos, niin ota välittömästi yhteyttä. Tarkastamme tilanteen ja saat asiantuntijan suositukset hoitotoimenpiteiksi.