Tandlagning

Varför blir det hål på tänderna?

Hål i tanden orsakas av en bakterie som heter streptococcus mutans. Den fäster sig i tandens emalj och börjar producera syra i samband med införsel av mat. Efter att man smittats av bakterien ökar sannolikheten att få hål i tänderna. Sockerdrycker och sur mat eller dryck ökar risken ytterligare, regelbunden konsumtion av läskedrycker och energidrycker är speciellt skadligt för tänderna. Ibland uppstår hål när fyllningen på en lagad tand spricker eller när en gammal fyllningen flisar sig.

Att laga hål i tanden

 Om det trots förebyggande vård blir hål i tanden eller en flisa lossnar ur tanden, får du hjälp å det snaraste - tanden lagas färdigt på en gång. Att laga en tand går åt snabbt och smärtfritt. Den inflammerade tandvävnaden avlägsnas innan hålet fylls. Ett erfaret tandvårdsteam gör ett precist och hållbart jobb så att fyllningen varar länge och tål slit i bettet. Om hålet befinner sig på ett synligt ställe är vi noga med att fyllningen är precis samma färg som tanden - den skall inte synas.

 

Vi utnyttjar den nyaste teknologin och forskningsresultaten i alla behandlingar för att nå det bästa möjliga resultatet. Vi använder oss endast av avancerade fyllningsmaterial och vid behov fogningsmaterial som minskar på ilningen. Valet av fyllningsmaterial beror på hur mycket påfrestning och hur starkt bett tanden måste tåla och hur synlig tanden är.

 

Lagningen kan göras i lokalbedövning om patienten så önskar

 

En omärkbar fyllning i tanden

Den mest hållbara typen av fyllning är keramisk och framställs med hjälp av en teknologi som heter CEREC. Först tas en 3D bild av tanden varefter CEREC maskinen på mottagningen använder bilden för att framställa en keramisk fyllning. Det är möjligt att på ett enda besök laga en tand eller skapa rentav en helt ny tand med CEREC. Den skadade tanden får en ny keramisk fyllning (eller större bit) som motsvarar din tand till både färg och form. Mycket positiva resultat som sträcker sig 20 år bekräftar, att en tand som lagats med keramik är väldigt långvarig. Inga kemikalier upplöses från det keramiska materialet, man kan inte heller bli allergisk för det