Uniapneakisko

MItä on uniapnea?

Uniapnealla tarkoitetaan useamman sekunnin pituisia hengityskatkoksia nukkumisen aikana. Hengityskatkokset aiheuttavat monia oireita ja voi hoitamattomana lisätä vakavia sairauksia. Eräitä uniapnean oireita ovat muisti- ja keskittymisvaikeudet ja pitempään jatkuessa uniapnea lisää korkean verenpaineen, sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Jatkuva väsymys aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä ja työssä. Yhdellä viidestä aikuisesta on arvioitu olevan jonkinlaisia unenaikaisia hengityshäiriöitä. Epäiltäessä uniapneaa, voidaan lääkärin lähetteellä tutkimuksissa todeta sairastaako henkilö uniapneatautia.

Kuorsaamisen heikentää unenlaatua

Yksi yöllisistä oireista voi olla kuorsaaminen, joka heikentää usein uniapneapotilaan unenlaatua. Ilmateiden värähtely aiheuttaa kuorsauksessa kuultavan äänen. Jos ilmatiet painuvat kasaan, hengitys katkeaa hetkellisesti, mikä estää normaalin hengittämisen. Aivot reagoivat liian alhaiseen happipitoisuuteen, jolloin nukkuja havahtuu ja vetäisee ilmaa keuhkoihin.

Uniapneakiskolla apua kuorsaamiseen

Lievässä ja keskivaikeassa uniapneassa voidaan käyttää suulaitetta eli uniapneakiskoa. Uniapneakisko pitää alaleukaa eteenpäin työntyneenä, jolloin tila kielen takana suurenee ja ilmatiet pysyvät avoimina. Uniapneakiskolla voidaan vähentää tai jopa poistaa kokonaan kuorsaaminen ja näin vaikuttaa unenlaatuun syventäen sitä.

Voiko minulle tehdä uniapnea kiskon?

Uniapneakisko tehdään jokaisella potilaalle yksilöllisesti. Ennen hoidon aloittamista hammaslääkäri varmistaa hampaiden kunnon ja selvittää onko kiskon käytölle esteitä. Uniapneakisko ei välttämättä sovi potilaalle, jolla on esimerkiksi voimakas avopurenta. Uniapneakisko ei sovi myöskään hampaiden kiinnityskudosten tautia eli parodontiittia sairastaville ennen parodontiitin hoitoa.

Kiskon tekoa varten ylä-ja alahampaistosta otetaan jäljennökset. Alaleuan eteenpäin siirron määrä määritetään purentaindeksillä. Sen jälkeen noin kolmen viikon kuluttua kisko sovitetaan suuhun ja annetaan kiskon käyttö-ja hoito-ohjeet. Noin kahden viikon kuluttua kisko kontrolloidaan.

Pitkäaikaisessa kiskohoidossa hammaslääkärin säännölliset kontrollit ovat tärkeät, jotta mahdolliset hoidon aikana tapahtuvat purennan muutokset voidaan huomata.

Attendo Hammaslääkäriltä laadukas Narval CC uniapneakisko

Narval CC on uuden sukupolven uniapneakisko lievän ja keskivaikean obstruktiivisen uniapnean ja kuorsauksen hoitoon. Kiskon kehittäjä ResMed on maailman johtavia unenaikaisten hengityshäiriöiden asiantuntijoita ja CPAP-laitteiden valmistaja.  Narval cc-kisko on ohut, kevyt eikä se sisällä metallia. Tutkimusten mukaan se vähentää uniapnean oireita merkittävästi ja parantaa elämänlaatua.

Uniapneakiskoja valmistaa:

Attendo Hammaslääkäri, Itäkeskus

Eine Westman, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri

Varaa aika konsultaatiokäynnille                                         p. 09 341 7710.