Vanhusten hammashoito

Ikääntynyt tarvitsee säännöllisen suun terveydentilan tutkimuksen

Iän karttuessa hampaiden ja suun terveys tulee entistäkin tärkeämmäksi. Jos suussa on tulehduksia, ne vaikuttavat nopeasti koko yleisterveyteen ja heikentävät vastustuskykyä. Kun hampaat ja suu on kunnossa ja syöminen ja keskustelu sujuvat kivutta, niin elämänlaatukin kohenee. Päivittäinen puhdistus on myös ikäihmisten hampaiden hoidon perusta. 

Iän vaikutus suuhun

Ihmisen ikääntyessä syljeneritys saattaa vähentyä. Tähän vaikuttavat mm. eri sairauksiin määrätyt lääkkeet. Suun kuivuessa limakalvot kipeytyvät, puhuminen on kivuliasta ja proteesien käyttö hankaloituu. Vähäinen syljeneritys lisää hampaiden reikiintymistä ja tulehdusten tai muiden suusairauksien riskiä. Ikääntyessä tuntoherkkyys vähenee joten hampaat saattavat reikiintyä ilman oireilua.

Purentavoiman heikentyessä syöminen tuntuu epämiellyttävältä. Silloin ikääntynyt jättää helposti ruuan syömättä tai valitsee ravintoarvoiltaan yksipuolisen ruokavalion, joka vaikuttaa heikentävästi yleisterveyteen.

Huonokuntoinen vanhus tarvitsee apua suunterveyden ylläpitämiseen

Sairaudet, heikentyneet käden motoriset toiminnot tai muuten ehtyneet voimat heikentävät ikääntyneen mahdollisuutta huolehtia itse omasta suuhygieniastaan. Sähköhammasharja on hyvä apuväline tehokkaaseen puhdistamiseen erityisesti kun oma lihasvoima ja motoriikka heikkenevät. Hampaiden ja proteesien hoitovälineiden on oltava kunnossa ja ikääntynyttä on avustettava päivittäisessä suun puhdistuksessa. Vaikka hoivakodissa huolehditaan asukkaan suun ja proteesin puhdistamisesta, ikääntynyt tarvitsee säännöllisen suun perustutkimuksen.

 

Yksilöllistä hammashoitoa ikäihmisille

Hampaatonkin suu on tarkistettava säännöllisesti

Moni ikääntynyt käyttää hammasproteesia, kun hampaat on jouduttu poistamaan joko kokonaan tai osittain ja silloin on erityisesti huolehdittava suussa piilevistä oireettomista tulehduksista ja proteesin puhtaudesta. Kivun syy saattaa löytyä hammasproteesista, jonka kunto on tarkastettava säännöllisesti. Hammaslääkärillä käynti on siis tarpeellinen, vaikka ikääntyneellä ei olisi omia hampaita.

Tuttu hammaslääkäri huomaa suussa tapahtuneet muutokset ja osaa antaa niihin sopivat toimenpide- ja hoitosuositukset. Suosittelemme myös säännöllistä käyntiä suuhygienistillä hampaidenpuhdistuksessa. Suuhygienisti puhdistaa hampaat mekaanisesti, tekee hampaiden fluorikäsittelyjä, poistaa esimerkiksi hammaskiveä, plakkia ja värjäytymiä sekä opastaa kotihoidossa ja sopivien välineiden käytössä. Hampaiden puhdistus on myös hyvinvointia ylläpitävä palvelu ja miellyttävä kokemus, josta tullaan kotiin raikkaan hymyn kanssa.

Iän karttuessa myös erilaiset esteettiset toimenpiteet voivat tulla ajankohtaisiksi. Esimerkiksi hampaiden valkaisu on helppo ja kaikenikäisille sopiva toimenpide, joka tuo uutta nuorekkuutta ilmeeseen ja kohentaa mielialaa.

Osa tiedoista pohjautuu Suomen Hammaslääkäriliiton sivustoon www.hammaslaakariliitto.fi 1.3.2017