• Etusivu
  • Huippukuntoinen kantaa jopa muita todennäköisemmin terveyden ja tuloskunnon vaarantavaa tulehdusta, usein tietämättään
  • Vaihda tekstin koko

Huippukuntoinen kantaa jopa muita todennäköisemmin terveyden ja tuloskunnon vaarantavaa tulehdusta, usein tietämättään

Kirjoittanut Matti Mauramo, hammaslääketieteen tohtori, lääketieteen lisensiaatti

Suussa esiintyy runsaasti infektio-sairauksia, jotka useimmiten ovat joko oireettomia tai oireilevat vain lievästi tai ajoittain. ”Maailman yleisimpiä” infektioita ovat karies, eli hampaiden reikiintyminen, sekä parodontiitti eli ientaskujen syvenemistä aiheuttava ientulehdus. 

"Maailman yleisimpiä infektioita ovat karies sekä ientulehdus."

Näiden lisäksi, ja osin edellisten seurauksena vaanivat urheilijaakin myös hampaan juurenpään tulehdukset, sekä osittain puhjenneita viisaudenhampaita ympäröivän kudoksen tulehdus.

Kyseessä on enemmän sääntö kuin poikkeus

Laaja suomalainen Terveys 2000 –tutkimus osoitti, että parodontiitista kärsii 60 % suomalaisista, ja että tauti on huomattavan yleinen jo 30-vuotiailla. Saman tutkimuksen mukaan vajaalla 30 % aikuisväestöstä on hampaan juurenpään tulehdus. Tilanne suunterveyden suhteen ei vaikuta viime vuosina parantuneen, pikemminkin suunta on ollut päinvastainen.

Suunterveyden ongelmat ovat tuoreen brittitutkimuksen mukaan urheilijoilla vielä verrokkiväestöäkin yleisempiä. Nuoresta populaatiosta huolimatta n. 50 % tutkimukseen osallistuneista huippu-urheilijoista kärsi hammaskarieksesta. Myös parodontiitti oli huomattavan yleistä (22 %). Viisaudenhammastulehduksia oli ollut viidenneksellä tutkituista ja erityisesti urheilijoita vaivaavaa hampaiden kiilteen kulumista eli eroosiota esiintyi yli 40 % huippu-urheilijoista. Nämä tulokset suusairauksien yleisyydestä vaikuttavat oman kliinisen kokemukseni mukaan oikean suuntaisilta, sillä kovaan treenaamisen liittyy usein sekä ravitsemuksellisia että elimistön kuormittumiseen liittyviä biologisia tekijöitä, jotka lisäävät hammassairauksia.

Oireettoman tulehduksen hoitamattomuus on kuin Cooperin testi – se yllättää usein ikävästi

Kovan suorituksen jälkeinen fysiologinen immuniteetin lasku tekee urheilijat erityisen herkiksi infektioille. Pahimmillaan vähäoireinen krooninen infektio voi nopeastikin akutisoitua jopa hengenvaaralliseksi yleisinfektioksi ja verenmyrkytykseksi. Tämä ei toki ole kovin yleistä, mutta totta ja arkipäivää hammaspäivystyksissä. Kroonisen infektion aisoissa pitämiseksi on elimistön jatkuvasti tehtävä työtä, mikä kuormittaa puolustusmekanismeja. Tämä aiheuttaa nk. matala-asteisen tulehduksen, joka voi näkyä veren valkosolupitoisuuden ja tulehdusarvojen hienoisena nousuna. Urheilijalla tämä voi laskea suorituskykyä sekä pidentää palautumisaikoja. 

Uusi takavaihtaja maantiepyörään maksaa 300 € ja juurihoito sen saman - satsaisin itse jälkimmäiseen!

Kuormittava harjoittelu aiheuttaa samankaltaisen elimistön stressireaktion kuin infektiot. Erona on kuitenkin se että harjoittelusta toipuu, kun taas kroonisen infektion aiheuttama kuormitus on jatkuva.

"Harjoittelusta toipuu, kun taas kroonisen infektion aiheuttama kuormitus on keholle jatkuva."

Tavoitteellisesti urheilevista henkilöistä ani harva, oman kokemukseni valossa n. 0 %, on ajatellut suunterveyttä ja sen merkitystä pyrkiessään kohti maksimaalista suorituskykyä. Moni urheilija kärsii kuitenkin toistuvista ylähengitystieinfektioista ja monesti myös hammastulehduksista. Useamman kerran on urheilijan kroonisen poskiontelovaivan taustalta löytynytkin tulehtunut ylähampaan juuri, jonka hoito on poistanut tulehduskierteen ja palauttanut suorituskyvyn. Myös alaviisaudenhampaan tulehdus on kohtalaisen yleinen kurkkukivun syy.

Mitä enemmän treenaat, sitä varmemmin ovat hampaasi heikoilla

1)  Sokeria tai ei – suorituskykyä ylläpitävät urheilujuomat ovat happamia ja liuottavat hampaita suojaavaa kiillettä. Tämä eroosio tekee hampaat helpommin reikiintyviksi ja madaltaa purentaa

2)  Adrenaliinitason nousu aiheuttaa suun kuivumista, joka yhdessä erilaisten energiavalmisteiden nauttimisen kanssa lisää oleellisesti paitsi eroosiota, myös muita suun infektioita kuten kariesta ja parodontiittia

3)  Pitkä tai raskas treeni laskee kehon vastustuskykyä lisäten urheilusuorituksen kuormittavuutta ja hidastaen palautumista

4)  Urheilulajista riippuen erilaiset pään ja kaulan alueen jännitystilat ovat ongelma. Näitä esiintyy tyypillisesti esimerkiksi pyöräilijöillä ja uimareilla. Niskan jännitys heijastuu puremalihaksiin, joiden kireys lisää päänsärkyjä sekä leukanivelvaivoja. Lihashuoltoon ja joissakin tapauksissa myös purentakiskohoitoon tai muuhun purentafysiologiseen hoitoon voi olla tarvetta, jos niska- ja/tai puremalihakset ovat kivuliaat

 

"Vuotavia ikeniä ja pahanhajuista hengitystä ei sen sijaan ymmärretä tulehduksen oireeksi."

Tulehtuneiden ikenien pinta-ala voi vastata kämmentä

Useimmat tuntemani urheilijat kyllä hakeutuvat lääkärin vastaanotolle vähäisenkin ihottuman takia, puhumattakaan jos puoli säärtä punoittaa ja puskee märkää. Verta vuotavia ikeniä ja pahanhajuista hengitystä ei sen sijaan ymmärretä tulehduksen oireeksi. Kipu on monesti jo myöhäinen oire, jonka ilmetessä on toimenpide yleensä suurempi ja toipuminen hitaampaa. Siksi suusairauksien ennaltaehkäisy, ja hoitaminen oireettomina ajoissa, on ensiarvoisen tärkeää. Hammasharjan ja langan lisäksi on hammastarkastus hyvä startti! Tarkastuksessa kannattaa käydä hyvissä ajoin, mielellään 6-12 kk ennen aiottua kisaa tai mahdollisimman varhain ennen kilpailukautta, jotta toimenpiteille ja niistä paranemisen seurannalle jää riittävästi aikaa.

 

Matti Mauramo
Hammaslääketieteen tohtori, lääketieteen lisensiaatti, erikoistuva lääkäri (tautioppi)
Kirjoittaja on laaja-alainen wannabe huippu-urheilija: kiipeilijä, vapaalaskija, vuorijuoksija, tuurimaratoonari, ex-triathlonharrastelija.   

Attendo Hammaslääkäri Tilkka 
Mannerheimintie 164 A, Helsinki
Puh. 030 63 43 626

 
Cortina Skyrace maalintulo Italiassa  6/2018 (© Matti Mauramo)