Kunnat ovat alkaneet keventää hoivakotivierailuihin liittyviä rajoituksia eri puolilla Suomea. Myös sisätiloissa vierailut onnistuvat, jos kunta sen sallii. Voit tarkistaa paikkakunnan tilanteen Attendo-kodin henkilökunnalta samalla, kun sovit vierailusta.

Korona-info

Olemme koonneet tälle sivulle infoa ja vastauksia muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Päivitetty 30.6.2020

Muistathan, että voit aina olla yhteydessä Attendo-kodin johtajaan, jos haluat keskustella vierailuasioista tai muista asioista. Keskustelemme mielellämme teidän kanssanne.

Lue ajankohtaisia artikkeleitamme Attendo-kotien arjesta korona-aikana täällä

Saanko vierailla hoivakodeissa?

Kunnat ovat alkaneet keventää hoivakotivierailuihin liittyviä rajoituksia eri puolilla Suomea. Voit tarkistaa paikkakunnan tilanteen Attendo-kodin henkilökunnalta. Sovithan vierailun etukäteen olemalla yhteydessä Attendo-kotiin, jotta se saadaan järjestettyä mahdollisimman sujuvasti.

Ohjeita läheisten vierailuille

Koronavirusepidemian ensimmäinen aalto on Suomessa ohitettu. Riski epidemian leviämiseen riskiryhmien keskuudessa on kuitenkin edelleen merkittävä. Läheisten vierailut Attendo-kodeissa järjestetään kesäkuun 2020 lopusta alkaen Suomen hallituksen linjauksen perusteella uusien, alueellisten ohjeiden mukaisesti, koska tartuntariski on erilainen eri puolilla Suomea. Mikäli epidemiatilanne muuttuu, vierailuohjeita päivitetään tilanteen mukaan.

Noudatamme alueellisesti sairaanhoitopiirien ja/tai kuntatilaajiemme antamia ohjeita vierailuihin liittyen. Voit tarkistaa paikkakunnan tilanteen Attendo-kodin henkilökunnalta sopiessasi vierailusta. On hyvin tärkeää, että vierailulle tullaan vain oireettomana. Jos sinulla on pienimpiäkin yskä- tai muita koronaan viittaavia oireita, et voi valitettavasti tulla vierailulle.

Sovi ystävällisesti vierailusta aina etukäteen Attendon-kodin henkilöstön kanssa

  • Ensisijaisesti tapaamiset järjestään edelleen Attendo-kodin piha-alueella, mutta tapaaminen voidaan toteuttaa myös asukkaan omassa huoneessa, mikäli asukkaan tilanne sitä vaatii. Tällainen tilanne voi johtua esimerkiksi siitä, että asukasta ei voi viedä ulos. Saattohoidossa tai muuten kriittisessä tilassa olevat asukkaat voivat edelleen tavata läheisiään asukkaan huoneessa.
  • Saat Attendo-kodin työntekijöiltä ohjeet turvalliseen vierailuun samalla, kun sovit tapaamisesta.
  • Vierailijat käyttävät tapaamisen ajan kirurgista suunenäsuojusta, jonka Attendo-koti tarjoaa. Muistathan, että vierailut ovat riski myös vierailijoille.
  • Vierailujen aikana asukkaan ja läheisten on edelleen hyvä noudattaa 2 metrin turvaväliä. Tämä tarkoittaa, että lähikontaktia, kuten halaamista, on edelleen pyrittävä välttämään.
  • Voitte ulkoilla yhdessä vapaasti, esim. käydä kävelyllä. Mikäli työnnät läheistäsi pyörätuolissa, huolehdi suojavarusteiden käyttämisestä sekä läheisesi riittävästä turvavälistä muihin ihmisiin. Hoitajien ei tarvitse olla mukana tapaamisissanne.

Sisätiloissa vieraillaan asukkaan omassa huoneessa

  • Vierailulle saa osallistua korkeintaan kaksi läheistä kerrallaan. Sinun tulee välttää kaikkea tarpeetonta liikkumista Attendo-kodin yhteisissä tiloissa tartuntariskin vuoksi.
  • Saat työntekijöiltämme ohjeet, miten kutsut heidät tarvittaessa avuksi puhelimella tai asukkaan hälytysrannekkeella.

Milloin et voi tulla vierailulle ikäihmisten Attendo-kotiin?

  • Jos olet matkustanut kahden viikon sisällä missä tahansa ulkomailla.
  • Jos Sinut on määrätty koronavirustartunnan vuoksi eristykseen tai koronavirukselle altistumisen vuoksi karanteeniin, tai olet ollut viime aikoina lähikontaktissa sairastuneiden henkilöiden kanssa.
  • Jos Sinulla on vähäisiäkään tartuntataudin oireita: yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, kuumetta, haju- tai makuaistin muutoksia, ripulia tai muita vatsaoireita. Sinun tulee olla ollut oireeton viimeisten kahden viikon ajan.

Olet lämpimästi tervetullut vierailulle. Pidetään yhdessä huolta Attendo-kodeissa asuvien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

Löydät attendo.fi -sivuilta läheisesi hoivakodin yhteystiedot hakemalla hakupalkista yksikön nimellä. Jokaisen kodin yhteystietosivulla on myös puhelinnumero, johon voit soittaa, jos läheiselläsi ei ole omaa puhelinta.

Mikäli läheisesi viettää elämänsä viimeisiä hetkiä, sovimme yhdessä, kuinka voit olla läheisesi luona. Muistathan, että voit muutenkin aina olla yhteydessä Attendo-kodin johtajaan. Keskustelemme mieluusti teidän kanssanne.

Miten voin auttaa?

Tule tekemään kanssamme tärkeää työtä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Työkavereiksesi saat rautaisia ammattilaisia, jotka opastavat ja auttavat sinua tarvittaessa. Pääasiassa etsimme apuihin henkilöitä, joilla on hoiva-alaan liittyvää ammattiosaamista. Tarjolla saattaa olla myös avustavaa työtä, johon et tarvitse alan koulutusta. Hoitoapulaisen tehtävissä voit auttaa mm. keittiö- siisteys- ja pyykihuoltotehtävissä sekä asukkaiden viriketuokioiden järjestämisessä, jotka ovat Attendo-kotien sujuvan arjen edellytys. Hallituksen linjauksen mukaisesti emme tällä hetkellä työllistä yli 70-vuotiaita henkilöitä.

Voit ilmoittautua auttamaan koronavirusepidemian aikana, lue lisää täältä

Hoiva- ja palvelukotiemme työntekijät ovat äärimmäisen arvokas ja kriittinen voimavara. Pyydämme luottamusta henkilökuntamme ammattitaitoon, jokainen työntekijämme haluaa pitää asukkaamme turvassa ja hyvinvointisina.

Jos haluat jakaa kannustavan kommentin, kiitoksen tai tsemppiviestin hoivakotiemme henkilökunnalle, lupaamme toimittaa sen perille oikeaan osoitteeseen!

Saavatko asukkaat käydä päivätoiminnassa?

Attendo-kotien ulkopuolinen päivätoiminta on kielletty, mutta asukkaat voivat edelleen jatkaa virikkeisiin ja harrasteisiin osallistumista Attendo-kodeissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi piirtäminen, maalaaminen, bingo, yhteislaulutuokiot, leipominen- ja ruuanlaitto, pelien pelaaminen, ulkoilu hallitusti pienryhmissä, yhteiset juttutuokiot ja oikeastaan kaikki mukava toiminta jota mahtavat hoitajamme päivien piristykseksi keksivät.

Miten huolehditte että työntekijät pysyvät terveinä?

Turvalliset vierailut turvaavat asukkaiden lisäksi myös henkilökuntaamme. Olemme ohjeistaneet henkilökuntaa kattavasti erilaisten tilanteiden varalle.

Työntekijät tarkkailevat omaa terveyttään ja meillä ei tulla töihin kipeänä. Attendo-kodeissa noudatetaan oikeaoppista käsihygieniaa ja olemme myös tiukentaneet hygieniaohjeistusta tarvittavilta osin.

Olemme varautuneet monin tavoin virukselta suojautumiseen ja toimintaan, kun tartunta todetaan meillä.  Lue lisää toimenpiteistä täällä.

Voinko seurata hoiva- ja palvelukoteja somessa?

Hyvin moni Attendo-koti löytyy myös somesta. Ota läheisesi hoiva-tai palvelukoti seurantaan Instagramissa, tileille päivitetään sisältöä hoivakotien arjesta.
Facebookista hoiva- ja palvelukotimme löytyvät kootusti seuraavien sivujen alta:

Attendo Mummola
Attendo Kotola
Attendo Mielekkäät
Attendo Lastensuojelu

Instagramissa voit seurata @attendo_suomi -tiliä jonne kokoamme hoivakotiemme sisältöjä ja tiedotamme tärkeistä asioista.

Milloin viimeksi kirjoitit kirjeen? Pyydämme Attendo-kotien asukkaiden läheisiä kirjoittamaan heille kirjeitä, nyt kun vieraileminen ei ole mahdollista. Lue lisää täältä