Pidetään yhdessä huolta Attendo-kodeissa asuvien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Ethän tule vierailulle, jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on todettu altistuminen tai koronavirustartunta, tai vähäisiäkään flunssan oireita. Pidäthän maskia vierailun ajan ja noudatathan hyvää käsihygieniaa.

Tervehdys Attendo-kodista

hero icon left
hero icon right

24.9.2021

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

kerromme tässä kirjeessä yhteisesti kuulumisia Attendolta. Haluamme parantaa vuorovaikutusta kanssanne, joten siksi lähetämme teille kaikille ajoittain yhteisiä kirjeitä. Lähimmäistänne koskevista, hänen Attendo-kotinsa ajankohtaisista asioista kuulette parhaiten suoraan kyseisen kodin henkilökunnalta.

Attendo-koteja on Suomessa yli neljäsataa ja meitä attendolaisia on kaikkiaan 14 500. Tuen, tarvittavan hoivan ja asukkaan mielekkään arjen toteuttaminen on ilman muuta jokaisen meillä työskentelevän tärkein tehtävä. Olemme tämän vuoden aikana saaneet teiltä runsaasti kehitysideoita ja palautetta. Kiitos jokaisesta! Ne ovat meille tärkeitä, sillä niiden perusteella tiedämme valtakunnallisesti ja yksittäisten Attendo-kotien osalta, mitä pitää parantaa.

Toiminnassa Attendo-kotien välillä on eroja niin asukkaiden iästä, elämäntilanteesta ja toimintakyvystä - kuin työyhteisöistäkin johtuen.  Asioiden kuntoon laittaminen vaatii ennen kaikkea sitä, että kukin meistä itse oivaltaa oman vastuunsa ja tekojensa merkityksen. Tämän vuoksi jokainen attendolainen osallistuu ohjattuihin keskusteluihin muutoksen tarpeesta ja keinoista.

Parempia kohtaamisia kanssanne

Yksi tärkeistä kehityskohteistamme on viestintä teidän läheisten kanssa. Saimme kuulla toiveitanne viime keväänä kolmessa läheisten illassa, joissa käytiin vilkasta keskustelua kotien arjesta. Hienoa, että tulitte runsain joukoin mukaan! Useampi osallistuja toivoi alueellisten läheisiltojen järjestämistä ja sitä, että yksittäiset Attendo-kodit alkaisivat taas järjestää läheisiltoja aktiivisesti. Toiveeseenne on tartuttu ja ensimmäisiä alueellisia iltoja jo järjestetty.

Lisäksi olemme luoneet kaikille attendolaisille tarkoitetun Läheisen kanssa -koulutuksen, joka alkaa teidän, läheisten, palautteilla. Monet ammattilaisemme kaipaavat harjoittelua ja rohkaisua osatakseen viestiä kanssanne teidän tarpeitanne ja toiveitanne vastaavalla tavalla. Muutosmatkamme, jonka tavoitteena on saavuttaa teidän ja muiden suomalaisten luottamus, etenee yksi kohtaaminen ja teko kerrallaan.

Viime huhtikuussa tehtyjen tyytyväisyyskyselyjen tulokset ovat lähes samat kuin alkuvuonna. Iloitsemme etenkin siitä, että työntekijät ovat valtakunnallisesti aiempaa tyytyväisempiä. Sillä on suuri merkitys asukkaiden arjessa.

Tuoreen Luottamus & Maine -tutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus meitä kohtaan on vahvistunut hieman. Avoimuudesta ja aktiivisemmasta viestinnästä olemme saaneet eniten kiitosta. Tulokset kannustavat meitä jatkamaan muutosmatkallamme ja keskittymään yksittäisiin kohtaamisiin ja arjen tekoihin. Mikäli haluatte tietää enemmän muutosmatkastamme, kannattaa lukea vaikkapa toimitusjohtajamme Virpi Holmqvistin tuore teksti paremmasta perehdyttämisestä ja johtajien kouluttamisesta: https://www.attendo.fi/muutosblogi-onni-kaihtaa-oikovaa

Pidetään yhteyttä!

Hyvää syksyä toivottaen,
attendolaiset

 

19.4.2021:

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

Tässä kirjeessä kerromme tyytyväisyyskyselyjen tuloksista ja kutsumme teitä mukaan kehittämään yhteistyötämme. Saatte myös tietoa seuraavasta läheistyytyväisyyskyselystä.

Kiitos palautteista! Haluatko mukaan kehittämään yhteistyötämme?

Saimme joulu-tammikuussa tehdyssä läheistyytyväisyyskyselyssä runsaasti kannustavaa palautetta ja ehdotuksia toiminnan parantamiseksi. Kiitos kaikille palautetta antaneille! Tyytyväisyyskyselyiden tulokset kertovat, että olemme onnistuneet parantamaan toimintaamme ja kasvattamaan luottamusta. Niin asukkaat, te läheiset kuin henkilökuntakin ovat selvästi tyytyväisempiä ja halukkaampia suosittelemaan Attendoa kuin edellisenä vuonna:

  • Asukkaat NPS = 39 (+10)
  • Läheiset rNPS = 32 (+17)
  • Henkilöstö eNPS = 7 (+23)

Kyselyssä saimme asukkailta parhaat arviot siitä, miten heidät kohdataan ja heitä autetaan arjessa. Eri asiakasryhmien keskiarvo oli 4,07 (asteikolla 1–5). Te puolestaan kiititte sitä, miten teidät kohdataan vierailujen yhteydessä (4,23). Työntekijöiden vastausten keskiarvo kertoo, että attendolaiset viihtyvät työssään (3,91), ovat tyytyväisiä esimieheensä (3,90) ja vuorovaikutus työkaverien kanssa on sujuvaa (4,00).

Heikoimmat arviot saimme yhteydenpidosta teihin ja asukkaan toiveiden huomioimisesta ja yksilöllisyydestä. Parannusehdotukset ja kritiikki kohdistuivat pääasiassa asukkaiden viriketoiminnan määrään ja laatuun, henkilöstömäärään ja henkilöstön vaihtuvuuteen sekä viestintään ja kohtaamisiin läheisten kanssa.

Haluamme nyt vastata palautteisiinne kutsumalla teitä kertomaan ideoitanne viestintään ja parempiin kohtaamisiin liittyen. Haluamme tunnistaa yhdessä kanssanne asiat, jotka tekevät mielestänne kohtaamisesta hyvän ja ne, joita meidän tulee parantaa. Jaa ideasi tai ilmoita itsesi mukaan verkossa toteutettavaan Teams-kokoukseen keskustelemaan ja ideoimaan yhteistyötä! Mukaan mahtuvat 30 ensin ilmoittautunutta. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumiset verkkolomakkeelta täältä. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen ja internet-yhteyden. Attendo-kotien johtajat ottavat myös mielellään vastaan ideoitanne, joten voit aina olla suoraan yhteydessä heihin.

Seuraava läheistyytyväisyyskysely tulossa toukokuussa tekstiviestillä

Saatte jatkossa linkin hyvin helppokäyttöiseen ja lyhyeen palautekyselyyn neljä kertaa vuodessa: seuraavan kerran saatte vastauslinkin tekstiviestillä Attendolta toukokuussa. Tärkeintä on, että koette voivanne antaa palautetta aina myös suoraan lähimmäisenne Attendo-kodin henkilökunnalle. Me attendolaiset harjoittelemme parhaillaan osana muutosmatkaamme myös palautteen antamista ja vastaanottamista, sillä palaute on paras keino parantaa asukkaiden arkea. Me uskomme, että vain keskustelemalla voi syntyä yhteinen todellisuus. Pidetään siis yhteyttä – ja parannetaan yhteistyötä yhdessä.

Hyvää kevään jatkoa toivottaen,

Attendon henkilökunta

 

Kirjeet vuodelta 2020:

4.12.2020:

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

haluamme kiittää sinua yhteiselosta ja -työstä tänä vuonna. Elämä Attendo-kodeissa on sujunut vuoden aikana mukavasti, ja parhaillaan kodeissa valmistellaan joulua leipomusten, pikkujoulujen vieton ja kotien koristelun merkeissä.

Olemme tänä vuonna olleet yhdessä vaikeiden kysymysten ja uusien toimintamallien äärellä, kun koronavirus on koskettanut koko maailmaa. Sinulta ja muilta Attendo-kotien läheisiltä virus on vaatinut hyvin paljon, kun ette ole voineet entiseen tapaan tavata ja halata meillä asuvia lähimmäisiänne. Kiitämme teitä kaikkia ymmärryksestä ja siitä, että olette sitoutuneet sopimaan vierailuista etukäteen, käyttämään vierailun aikana maskia ja pitämään turvavälejä vierailunne ajan.

Jokainen oireetonkin viruksen kantaja on aina riski kaikille samassa ryhmäkodissa asuville, joten vetoamme siksi teihin kaikkiin edelleen: noudatetaan yhdessä ohjeita ja pidetään koronavirus Attendo-kotien seinien ulkopuolella. Toivomme, että ennen joulua vierailuja vältettäisiin tai ne ainakin minimoitaisiin. Näin meillä saattaa olla mahdollisuus järjestää vierailuja joulun aikana hiukan paremmin.

Syksyn aikana meillä on kaikkiaan 10 000 asukkaan keskuudessa todettu alle 20 tartuntaa. Lääkärit eri puolilla Suomea ovat asettaneet tartuntatautilakiin perustuvia, määräaikaisia vierailukieltoja joihinkin Attendo-koteihin.

Parhaiten kuulet meillä asuvan lähimmäisesi kuulumisista olemalla suoraan yhteydessä hänen kotiinsa. Kaikkien Attendo-kotien arjesta voit kuitenkin halutessasi katsoa kuvia ja videoita sosiaalisen median kanavilta, esimerkiksi Attendo-kotien omilta Instagram-tileiltä ja täältä Attendo Suomen Instagram-tililtä: www.instagram.com/attendo_suomi/

Facebookissa Attendolla on useita tilejä, joista esimerkiksi Attendo Mummolan tili löytyy täältä: www.facebook.com/attendomummola ja Attendo Kotolan täältä: www.facebook.com/attendokotola

Me tuhannet attendolaiset Hangosta Ivaloon toivotamme sinulle hyvää joulun odotusta!

 

22.10.2020:

Hyvä Attendolla asuvan läheinen,

Tässä sinulle ajankohtaisia kuulumisia Attendolta.

Alkuun muutama sana koronaviruksen kanssa elämisestä. Koronatartunnat leviävät vauhdilla eri puolilla Suomea. Vierailut ovat tärkeä osa Attendo kodeissa ja toivomme että ne voivat jatkua tässä virustilanteessa. Suojellaksemme asukkaiden ja työntekijöidemme terveyttä on hyvin tärkeää, että toimimme sovitusti vierailujen suhteen. Varmistattehan soittamalla, voitteko tulla paikan päälle tapaamaan rakkaitanne. Tilanne vaihtelee päivittäin, ja kuntien ja sairaanhoitopiirien lääkärit ovat jo antaneet muutamalla paikkakunnalla tartuntatautilakiin perustuvan vierailukiellon. Hyvin suojautuminen - ja asukkaidemme ja työntekijöidemme suojaaminen virukselta on nyt todella tärkeää.

Kevään 2020 aikana meillä asuvien kymmenen tuhannen ihmisen keskuudessa todettiin yhteensä 40 tartuntaa, nämä alle viidessä Attendo-kodissa. Vaikka jokainen tartunta oli liikaa, halusimme kertoa tämän teille, sillä se osoittaa, miten hyvin onnistuimme pitämään viruksen poissa kodeistamme. Tämä on yhteinen onnistuminen. Tarvitsemme hyvää yhteistyötä kanssanne onnistuaksemme jatkossakin.

Muutosmatka kohti luottamuksen vahvistumista on alkanut. Suomalaisten luottamus Attendoa kohtaan sai kovan kolauksen, kun hoivakriisi keväällä 2019 kosketti myös meitä. Näin jälkikäteen todeten on selvää, että aiemmin keskityimme liiaksi kasvuun ja tekniseen hoivan laatuun. Olemme kuunnelleet asiakkaitamme ja aloittaneet kaikkia attendolaisia koskevan muutosmatkan tavoitteena ansaita suomalaisten luottamus.

Kohtaamiset asukkaiden tai teidän kanssanne ovat yksi tärkeimmistä asioista, joita meidän tulee kehittää. Suurin osa päivittäisistä, kymmenistä tuhansista kohtaamisista sujuu hyvin, mutta meillä on myös paljon parannettavaa. Kohtaamiset ovat Attendon toiminnan sydän ja siksi parhaillaan valmennamme attendolaisia parempiin kohtaamisiin. Olemme iloisia jokaisesta hyvästä kohtaamisesta kanssanne.

Tänään julkaistun Luottamus & Maine -tutkimuksen mukaan olemme onnistuneet hiukan parantamaan luottamusta meitä kohtaan. Matka luottamuksen ansaitsemiseksi on kuitenkin pitkä: oikein toimiminen, arjen teot ja kohtaamiset ihmisten kesken ratkaisevat tällä matkalla. Tämän vuoden aikana käydyt hyvät keskustelut kuntien, aluehallintovirastojen ja Valviran kanssa ovat omalta osaltaan osoittaneet, että toimintamme on parantunut ja muutosmatkamme etenee oikeaan suuntaan.

Teiltä saadut palautteet ovat meille arvokkaita, sillä niiden perusteella tiedämme, mitä pitää korjata ja mikä jo toimii. Kiitos palautteistanne! Annattehan palautetta meille jatkossakin joko verkkosivujemme kautta tai suoraan Attendo-kodin työntekijöille. Olette myös lämpimästi tervetullut seuraamaan arkeamme sosiaalisessa mediassa.

Arvomme - osaaminen, sitoutuminen ja välittäminen - kertovat, miten haluamme työtämme tehdä ja työntekijöitämme ja asiakkaitamme eli asukkaitamme, teitä läheisiä ja kuntia palvella.

Toivotamme teille hyvää ja turvallista syksyn jatkoa,
attendolaiset

 

30.6.2020:

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

Me suomalaiset olemme tänä keväänä jälleen osoittaneet, miten yhdessä toimimalla ja yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla voimme voittaa vaarallisen vastustajan. Tänä keväänä vastustaja on ollut näkymätön vihollinen, koronavirus.

Haluan kiittää lämpimästi jokaista teistä Attendo-kodin asukkaan läheistä joustavuudesta ja hyvästä yhteistyöstä tämän poikkeuksellisen koronakevään aikana.

Vaikka koronaviruksen ensimmäinen aalto näyttää Suomen osalta olevan väistymässä, pelko uusista aalloista on läsnä. Ulkomailta kuultujen uutisten mukaan tartuntojen määrä eri puolilla maailmaa on edelleen suuri. Korona tarttuu oireettomaltakin ihmiseltä, joten meidän tulee yhdessä edelleen huolehtia siitä, että asukkaamme välttyvät tartunnoilta.

Kotilomat ja tapaamiset ovat hyvin tärkeitä sekä asukkaidemme että teidän hyvinvoinnin kannalta. Teemme kaikkemme, että voimme yhdistää nämä kaksi asiaa: asukkaiden turvallisuuden viruspandemian aikana ja mahdollisuuden tavata turvallisesti kasvotusten.

Moni teistä kävi vierailukiellon alkuvaiheessa tervehtimässä rakkaitaan ikkunan tai piha-aitamme takaa etäältä. Toukokuun puolivälistä alkaen tapaamiset pihallamme kahden metrin turvavälillä ja kasvosuojaa käyttämällä ovat olleet mahdollisia. Sopikaa tapaamisesta etukäteen työntekijöidemme kanssa, niin saadaan ne sujumaan hyvin. Tapaamisten järjestelyt vaihtelevat hiukan eri puolilla Suomea riippuen kuntien antamista ohjeista, joita me tietenkin noudatamme.

Kunnat ovat alkaneet keventää hoivakotivierailuihin liittyviä rajoituksia eri puolilla Suomea. Näistä kuntien ohjeista saatte parhaiten tietoa Attendo-kotien henkilökunnalta.

Olemme testanneet kesäkuussa ikäihmisten kotiemme pihalla tapaamisbussia Hämeen alueella ja saaneet teiltä hyvää palautetta siitä. Selvitämme parhaillaan, millaisin järjestelyin tapaamiset voitaisiin syksystä alkaen järjestää kaikissa Attendo-kodeissa myös sisätiloissa.

Toivottavasti kesän aikana mahdollisimman moni teistä pääse tapaamaan rakkaitaan Attendo-kodin pihalla!

Olette tänä keväänä pitäneet yhteyttä kirjeillä, puheluilla ja videoiden välityksellä Attendo-kodeissa asuviin lähimmäisiinne. Toivon kovasti, että jatkatte kirjeiden kirjoittamista, sillä niistä on ollut paljon iloa. Kirjeistä on koottu kansioita ja niitä on luettu uudelleen ja uudelleen.

Meille on tärkeää kuulla teiltä palautetta, sillä haluamme parantaa toimintaamme jatkuvasti. Voitte antaa palautetta suoraan Attendo-kotiin, vaikkapa verkkosivuiltamme löytyvällä palautelomakkeella tai sosiaalisessa mediassa.

Voit myös katsoa tervehdykseni videolla täältä

Hyvää kesää!

Virpi Holmqvist
toimitusjohtaja

Attendo Suomi

15.5.2020:

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

Olemme saaneet teiltä paljon toiveita tapaamisten helpottamiseksi, minkä ymmärrämme todella hyvin.

Olemme päivittäneet käytäntöjämme niin että tapaamiset kotiemme pihalla kahden metrin turvaväliä noudattaen ja hyvin suojautuen onnistuvat jatkossa, jos kunta tai kuntayhtymä omalta osaltaan sallii tällaiset kohtaamiset. On hyvä muistaa, että viranomaisten asettama vierailukielto ympärivuorokautisen hoivan asumispalveluyksiköihin on edelleen voimassa pois lukien saattohoidossa olevien läheisten tapaamiset.

Suosimme edelleen ensisijaisesti yhteydenpitoa ikkunan takaa, puheluita tai videopuheluita. Asukkaamme arvostavat kovasti teiltä tulleita kirjeitä ja kortteja, joten niitä toivomme teidän lähettävän edelleen. Monelle muistisairaalle nämä viestit läheisiltä ovat todella arvokkaita ja niitä luetaan yhä uudelleen. Videopuhelinyhteydet ovat koko ajan parantuneet, mutta niissä on hyvin harmillisesti ollut edelleen joissakin yksittäisissä Attendo-kodeissa vaikeuksia.

Kuinka tapaaminen ulkona oireettomien läheisten ja asukkaidemme kesken toteutetaan?

Noudatamme kaikissa ohjeissamme aina tiukinta voimassa olevaa ohjetta suojellaksemme hauraita asukkaitamme: on siis hyvä tietää, että osa kunnista ja kuntayhtymistä kieltää edelleen myös ulkona tapahtuvat kohtaamiset. Tarkistathan lähimmäisesi Attendo-kodista, onko ulkona tapahtuva kohtaaminen mahdollinen vai ei. Kun kunta hyväksyy kohtaamiset, voidaan tapaaminen yhdistää asukkaan ja hoitajan ulkoiluhetkeen ja siitä tulee sopia etukäteen hoitajien kanssa. Voitte siis tulla Attendo-kodin pihalle tapaamaan rakkaimpianne huomioiden seuraavat seikat:

  • Tapaamisten aikana tulee säilyttää vähintään 2 metrin turvaväli.
  • Sekä asukkaan että läheisen tulee suojautua suu-nenäsuojaimella ja huolehtia käsihygieniasta, vaikka suoraa kosketusta ei synnykään.
  • Kun tapaamisesta on sovittu, hoitaja kertoo teille suu-nenäsuojaimen käytöstä. Attendo tarjoaa suu-nenämaskin myös teille.
  • Hoitaja ohjaa teitä turvallisessa maskin käytössä sekä käsihygieniassa.
  • Ulkona voi olla kerralla korkeintaan 10 henkilöä (1.6.2020 saakka), ja kaikkien ihmisten välillä tulee olla vähintään 2 metrin turvaväli.

Korostamme, että kaikenlaiset suojaamattomat lähikontaktit aiheuttavat riskiryhmään kuuluvien asukkaidemme kanssa suuren riskin koronatartunnalle. Mikäli suojaamaton lähikontakti ohjeistuksista huolimatta kuitenkin syntyisi, noudatamme asukkaan kohdalla samoja ohjeistuksia ja suojavaroaikaa kuin altistuneen tai virustartunta epäilyn kohdalla.

Äitienpäivän vietto sujui Attendo-kodeissa hienosti näissä poikkeusoloissa. Koostimme kuvia ja hetkiä blogiimme ja useiden Attendo-kotien työntekijät jakoivat hienoja kuvia myös sosiaaliseen mediaan. Voitte käydä lukemassa mm. äitienpäivän ja vapun kuulumisiamme täältä: https://www.attendo.fi/ajankohtaista/

Pidetään tiiviisti yhteyttä, puolin ja toisin.

Ystävällisin terveisin, Attendon henkilökunta

24.4.2020:

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

Monella on nyt suuri huoli omasta läheisestään ja siitä, miten hänen arkensa Attendo-kodeissa sujuu. Pyrimme pitämään arjen mahdollisimman tavallisena, mutta varautumistoimenpiteillä ja suojavälineillä maustettuna. Henkilökuntamme tekee hyvää työtä järjestäessään toimintaa ja hyvää mieltä Attendo-kotien asukkaille poikkeustilanteen aikana. Olemme äärettömän kiitollisia heille heidän jokapäiväisestä hyvästä työstään, sitkeästä suojainten käytöstä ja lukuisten ohjeiden noudattamisesta.


Media on uutisoinut viime aikoina paljon meistä, varsinkin tapahtumista Kiuruvedellä toimineessa hoivakodissamme. Toimitusjohtajamme Virpi Holmqvist vieraili MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa arjestamme hoivakodeissa, laajasta ohjeistuksestamme ja jonkin verran myös tapahtumista Kiuruvedellä. Voitte katsoa Virpin vierailun tästä linkistä. Hänen haastattelunsa alkaa videolla 10 minuutin kohdalta. Olemme päättäneet poikkeuksellisesti avata omaa näkökulmaamme tapahtumista myös blogissamme. Voitte lukea lisää aiheesta tästä linkistä.

Yhteydenpito läheisiin on edelleen todella tärkeää. Ikäihminen voi hämmentyä vierailujen yhtäkkisestä loppumisesta, ja oman läheisen voinnista on luonnollisesti huoli, kun vierailut ovat kielletty. Olemme pyrkineet helpottamaan yhteydenpitoa, esimerkiksi videopuheluyhteyksillä varustetuilla tablet-laitteilla. Valitettavasti tekniset ongelmat tuntuvat löytävän perille, oli kansakunnalla poikkeustilanne tai ei.

Väsymätön IT-tiimimme tekee jatkuvasti töitä, että saisimme tablettien kanssa ilmenneet tekniset ongelmat korjattua. He tarjoavat myös lisäopastusta Attendo-kotien henkilökunnalle laitteiden käyttöön. Meidän kaikkien yhteinen halumme on saada nämä yhteydet toimimaan Attendo-kotien asukkaiden ja läheisten välille.

Olemme pyytäneet Attendo-kotien johtajia ja henkilökuntaa olemaan teihin läheisiin nyt entistä tiiviimmin yhteydessä. Olemme pyytäneet heitä välittämään pieniä ja suuria kuulumisia, ja myös niitä aivan arkisia asioita, joita hoiva- ja palvelukotien elämään mahtuu edelleen paljon. Pääsiäisenä meillä esimerkiksi askarreltiin, vapuksi leivotaan tietysti munkkeja, korttipeleissä rökitetään hoitajia, bingokone pyörii ja äitienpäivää odotetaan innolla. Keväisiä kahveja on nautittu parvekkeilla turvavälit huomioiden, ja kokkimme ovat pistäneet parastaan pullaleipomusten kanssa.

Kehotamme edelleen kirjoittamaan kirjeitä ja kortteja. Niiden aiheuttama ilo on suuri ja pitkäaikainen. Äitienpäivän lähestyessä myös kaunis kukka tai kimppu voi piristää. Omalle läheiselle saa edelleen toimittaa kukkia, pyydämme vain sopimaan kukkien toimittamisesta etukäteen oman Attendo-kodin henkilökunnan kanssa.

Pidetään tiiviisti yhteyttä, puolin ja toisin.

Ystävällisin terveisin,
Attendon henkilökunta

15.4.2020

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

Tässä kirjeessä päivitämme aiemmin kertomaamme käytäntöä siitä, miten ilmoitamme läheisille, jos hoiva- tai palvelukodissa ilmenee koronavirustartuntoja. Kerromme myös muita kuulumisiamme koronaepidemiaan liittyen.

Koronavirustartuntoja on todettu myös suomalaisissa hoivakodeissa, niin myös muutamissa Attendo-kodeissa. Ymmärrettävästi tämä huolestuttaa Attendo-kodeissa asuvien läheisiä. Moni meistä kaipaa kasvoja tälle näkymättömälle viholliselle, mutta vetoamme teihin syvästi: toimikaamme yhdessä sen sijaan että lähtisimme etsimään syyllisiä. Teidän läheisten tuki henkilökunnallemme merkitsee juuri nyt enemmän kuin koskaan, sillä me olemme kaikki samalla puolella. Meillä on yhteinen tavoite: haluamme pitää kaikki riskiryhmiin kuuluvat, hauraatkin, ihmiset kunnossa. Kiitämme lämpimästi jokaisesta kannustuksesta ja kiitoksesta, joita työntekijämme ovat teiltä jo saaneet.

Jatkossa saatte heti tiedon, jos ryhmäkodissa, jossa lähimmäisenne asuu, epäillään koronavirustartuntaa. Tiedotamme teitä myös, mikäli lääkärin määräämän testin tulos osoittautuu negatiiviseksi, toki myös, jos positiiviseksi. Varsinkin ikäihmisten kohdalla kuume nousee helposti eri syistä: aina ei ole kyse koronavirustartunnasta. Haluamme kuitenkin sulkea epäilyt pois, minkä takia kohtelemme tällä hetkellä asukkaidemme kaikkia koronaoireisiin viittaavia tapauksia koronavirusepäilyinä. Tämä tarkoittaa sitä, että tulemme olemaan teihin entistä tiiviimmin yhteydessä. Muistutamme vielä, että emme luonnollisesti jaa yksittäisen asukkaan terveystietoja kenenkään muun kuin hänen läheistensä kanssa.

Osa teistä on kenties lukenut julkisuudesta uutisia tapahtumista Kiuruvedellä toimineeseen hoivakotiimme liittyen. Otamme syvästi osaa rakkaan lähimmäisensä menettäneiden suruun.

Kiuruveden tapahtumiin suhtauduimme yhdessä aluehallintoviraston ja Ylä-Savon sotekuntayhtymän kanssa asian vaatimalla, ehdottomalla vakavuudella. Päädyimme itse siirtämään hoivakodin toiminnan Ylä-Savon sotekuntayhtymän vastuulle siksi, että useat samanaikaisesti koronavirustartunnan saaneet ikäihmiset tarvitsivat Kiuruvedellä vaativaa sairaanhoitoa. Attendo on sosiaalipalveluyritys, eikä voi siten osaamisvaatimusten, henkilöstörakenteensa tai toimilupansakaan vuoksi tarjota sairaalatasoista sairaanhoitoa. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan hauraiden, koronatartunnan saaneiden ikäihmisten siirtoa on myös vältettävä.

Teemme päivittäin töitä koronavirustilanteen parissa, ja työhömme kuuluu tiivis yhteistyö kuntien, sotekuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien infektiolääkäreiden ja hygieniahoitajien kanssa. Kaikissa sairastumistilanteissa hoitopäätöksenteko kuuluu lääkärille ja Attendon henkilökunta noudattaa näitä päätöksiä.

Kentältä on kantautunut viesti henkilökunnaltamme teille läheisille, jossa sanotaan:
"Kiitos, että välitätte ja elätte mukana. Teidän tukenne ja luottamuksenne merkitsee uskomattoman paljon."

Voit lukea lisää yhteen hiileen puhaltamisesta täältä:
https://www.attendo.fi/arkisto/artikkelit-ja-blogit/laheisten-tuki-lammittaa-myos-henkilokuntaa/

Ystävällisin terveisin,
Attendon henkilökunta


7.4.2020:

Hyvä Attendo-kodin asukkaan läheinen,

Ymmärrämme, että koronavirus aiheuttaa teissä paljon kysymyksiä ja huolta. Tämä on vaikeaa aikaa meille kaikille, mutta etenkin niille läheisille, joiden lähimmäinen kuuluu koronaviruksen riskiryhmään. Kerromme teille tässä kirjeessä viestinnästä ja toiminnastamme koronaan liittyen.

Kunnioitamme henkilökuntamme ja asiakkaidemme yksityisyyttä, joten emme ikävä kyllä voi koskaan keskustella terveysasioista ulkopuolisten kanssa.

Mikäli koronavirustartuntaa epäillään Attendo-kodissa asuvalla lähimmäisellänne, olemme teihin suoraan yhteydessä ja keskustelemme kanssanne terveysasioista, kuten missä tahansa tilanteessa muutenkin. Lääkäri tekee aina päätökset hoidosta, mukaan lukien testaamisesta, myös koronavirukseen liittyen.

Mikäli koronavirus myöhemmin todetaan ryhmäkodissa, jossa lähimmäisenne asuu, olemme yhteydessä kaikkiin kyseisessä ryhmäkodissa asuvien läheisiin ja keskustelemme tilanteesta.

Olemme Attendolla tehneet paljon työtä tartuntojen estämiseksi useamman viikon ajan. Ammattitaitoinen henkilöstömme tekee kaikkensa estääksemme tartunnat. Käytännössä olemme esimerkiksi muuntaneet hoivakotiemme yhteisiä tiloja siten, että voimme varmistaa tarvittavat turvavälit. Ruokailu tapahtuu korkeintaan viiden hengen ryhmissä ja silloinkin turvavälit huomioiden. Pintoja pyyhitään tehostetusti ja mikäli ryhmäkotiin tulee koronaepäily, tietyt hoitajat keskittyvät hoitamaan vain asukkaita, joilla on tartuntaepäily. Sama luonnollisesti jatkuu, mikäli tartunta myöhemmin todetaan.

Tartuntatilanteessa pyrimme pitämään kaikki asukkaat omissa huoneissaan ja hoitajat käyttävät mm. nenä-suusuojuksia jatkuvasti.

Henkilökuntamme tarkkailee omaa vointiaan erityisen tarkasti ja jää kotiin pienemmistäkin oireista. Työntekijämme testataan työterveyshuollossa myös mahdollisen koronaepäilyn osalta.

Lisää ennakoivista toimistamme voitte halutessanne lukea verkkosivuiltamme osoitteessa: https://www.attendo.fi/arkisto/artikkelit-ja-blogit/tarkein-tehtavamme-on-suojella-riskiryhmia/ Päivitämme ohjeita jatkuvasti ja kerromme niistä aika ajoin lisää myös verkkosivuillamme.

Kaikista varautumistoimistamme huolimatta koronavirusta on todettu myös meidän hoivakodeissamme eri puolilla Suomea. Henkilökuntamme on viruksilta suojautumisen ammattilaisia ja toivomme, että he saavat kaikkien suomalaisten tuen tärkeässä työssään etenkin tänä vaikeana aikana.

Olkaa ystävällisesti yhteydessä lähimmäisenne Attendo-kodin johtajaan, mikäli teissä herää kysymyksiä oman lähimmäisenne terveydentilaan liittyen.

Ystävällisin terveisin,
Attendon henkilökunta

2.4.2020:

Tervehdys Attendo-kodista,

Tässä kirjeessä kerromme, miten arki meillä poikkeusolojen aikaan sujuu ja mitä olemme tehneet estääksemme koronaviruksen leviämisen asiakkaidemme koteihin.

Koska vierailut kaikissa Attendo-kodeissa ovat päättyneet, arkemme on normaalia hiljaisempaa. Työntekijämme järjestävät kuitenkin jatkuvasti ohjelmaa ja ajanvietettä asukkaille. Kerromme arjen kuulumisia Facebookissa Attendo Mummola, Attendo Kotola ja Attendo Mielekkäät -sivuilla. Lisäksi useilla Attendo-kodeilla on omat Instagram-tilit. Kannattaa tulla seuraamaan arkeamme somessa.

Kannustamme soittamaan vierailujen sijaan, vaikka ymmärrämme hyvin, että puhelu ei vastaa kohtaamista kasvokkain. Kehitämme myös parhaillaan yhteydenpidon tueksi uusia kanavia, kuten videopuheluita. Otamme lähiviikkojen aikana käyttöön tabletit, joiden avulla yhteydenpito on helppoa ja tietoturvallista. Läheiset saavat erikseen ohjeet näiden videopuheluiden soittamiseen, kun olemme saaneet tabletit käyttöön.

Läheiset voivat edelleen jättää läheisellesi tuliaisia. Otamme vastaan vain sellaisia ruokatuliaisia, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä. Myös vakuumipakattuja tuotteita emme voi ottaa vastaan, koska ne sisältävät aina listeriariskin.

Seuraamme toiminnassamme tiiviisti sairaanhoitopiirien ja muiden viranomaisten meille toimittamia ohjeita ja päivitämme jatkuvasti omia ohjeitamme koronavirukselta suojautumiseksi. Ensisijainen tehtävämme on pyrkiä varmistamaan, että korona ei tule Attendo-koteihimme. Kaikki meillä työskentelevät ihmiset ovat tartunnoilta suojautumisen ja niiden estämisen ammattilaisia. Siltä varalta, että koronatartunta kuitenkin todettaisiin Attendo-kodissa, meillä on selkeät ohjeet tilojen rajaamisesta ja siitä, miten tartunnan saanutta ja muita asukkaitamme hoidetaan turvallisesti. Voit halutessasi lukea tästä lisää verkkosivuiltamme täältä.

Kotilomat on Attendo-kodeissa asuvilta kielletty lastensuojelun asiakkaitamme lukuun ottamatta. Tämä voi tuntua vaikealta, mikäli kotona on aiemmin vierailtu ahkerasti. Linjaus koskee kaikkia asumisyksiköitämme. Se perustuu tartuntatautilakiin, Suomen hallituksen kehotukseen rajoittaa sosiaalisia kontakteja sekä useiden kaupunkien ja sairaanhoitopiirien linjauksiin kotilomien kieltämisestä toistaiseksi. Kiellon tarkoituksena on suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä ja koronaviruksen leviämistä niin Attendo-kodeissa kuin koko Suomessakin. Mikäli asukas kiellosta huolimatta lähtee kotilomalle, paluu takaisin ei välttämättä ole mahdollinen.

Pidämme poikkeustilan aikana Attendo-kotien ulko-ovet lukittuna. Lisäksi suosittelemme vahvasti, että Attendo-kodista ei poistuttaisi kuin korkeintaan kodin pihapiiriin. Tämä päätös ei koske vammaispalveluiden omaa päiväaikaista toimintaa, jota työntekijämme ohjaavat.

Voit aina olla yhteydessä meihin halutessasi kysyä kuulumisia. Tavoitat meidät parhaiten oman Attendo-kotisi puhelinnumerosta.

Ystävällisesti tervehtien,

Attendon henkilökunta