Hyppää sisältöön

Psykofyysinen fysioterapia mielenterveystyössä

7.7.2025
Tässä blogitekstissä pääset syventymään psykofyysiseen fysioterapiaan ja sen hyödyntämiseen mielenterveystyössä.

Jaa

Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala, jossa työskennellään tiiviisti ihmisen kehon ja mielen kanssa sekä nähdään näiden osa-alueiden muodostavan ihmisestä kokonaisuuden. Psykofyysisen fysioterapiassa työskentelyssä keskiössä on asiakas ja hänen voimavaransa sekä hänen kokemuksellinen oppimisensa kehostaan ja mielestään. Mielenterveysasiakkaat muun muassa skitsofreniasta, masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivät hyötyvät psykofyysisestä fysioterapiasta. Alla listaan muutamia huomioita ja työskentelyrapoja mielenterveystyöhön liittyen. 

 

Mielenterveysasiakkaiden kanssa työskennellessä on tärkeää huomioida fysioterapian tavoitteellisuus: tavoitteet kuuluvat olla konkreettisia sekä helposti saavutettavissa. Erityisesti masentuneilla voi olla haasteita säilyttää motivaatiota terapiajakson aikana, joten fysioterapeutin roolin merkitys ulkoisessa motivaatiossa korostuu. Terapiajakson aikana sisällössä voi korostua vireystilan ja autonomisen hermoston säätelyn näkökulma. Esimerkiksi asiakkaan energiatasojen huomiointi harjoitteiden toteutuksessa korostuu mielenterveystyössä, erityisesti mielentilan vaihtelevuuden huomiointi terapiajakson aikana. 

 

Psykofyysinen fysioterapiaprosessi aloitetaan yleensä kevyillä ja jopa passiivisilla terapiamenetelmillä, esimerkiksi kehon osien kannattelulla. Tavoitteena on vaiheittain edetä enemmän aktiivisuutta korostaviin harjoitteisiin, sen mukaan miten asiakkaan voimavarat kehittyvät. Rentoutusharjoitteet esimerkiksi progressiivinen lihasrentoutus on todettu antavan positiivista vastetta skitsofrenian hoidossa fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Kehollisuuden näkökulmasta fysioterapeutti ohjeistaa, neuvoo ja antaa vahvistusta asiakkaan ajatuksiin kehostaan, jotta tämä saa kokemuksia ja yhdistää sisäiset ajatukset myös kehon ulkoisiin tuntemuksiin. 

 

BBAT-terapialla eli Basic Body Awareness – terapialla huomioidaan perinteisen rentoutumisen lisäksi virtaava liike, hengitys, kehon ylä- sekä alaraajojen yhdistämistä sekä energiaa ja rytmiä liikkeiden toteutuksen aikana. Liikkeet voidaan toteuttaa istuen, seisten, maaten tai kävellen. BBAT-terapian hyötyjä ollaan, havaittu muun muassa kivun helpottamisessa, tasapainon edistämisessä sekä liikekontrollin parantamisessa. Myös sosiaalinen toimintakyky voi edistyä BBAT ryhmätoiminnan muodossa. 

 

Psykofyysisessä fysioterapiassa korostuu asiakkaan elämäntilanne ja yksilöllisyys ennen jokaisen terapiajakson alkamista. Yksilön mielenterveyssairauden ymmärtäminen niin diagnostiikka tasolla kuin fyysisten haasteiden osalta on olennaista fysioterapian suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös toiveiden ja tavoitteiden suunnittelu yhdessä asiakkaan kanssa lisää asiakkaan minäpystyvyyden tunnetta, välittää läsnäoloa sekä luo syvempää luottamusta terapiasuhteeseen. 

 

Kirjoittanut Janita Karppinen 

 

Lähteet: