Hyppää sisältöön

Mistä hoivan tai palveluasumisen hinta koostuu?

Asukkaaksi Attendon hoivakotiin tai palvelukotiin tullaan yleensä hyvinvointialueen päätöksellä. Kannattaa ensin olla yhteydessä oman hyvinvointialueen palveluohjaukseen, jossa arvioidaan palveluntarve ja asukkaan tulot tulevia maksuja varten. Hyvinvointialue ostaa palvelun Attendolta maksusitoumuksella ja veloittaa tuloista 85%. Vaihtoehtoisesti hyvinvointialue myöntää asukkaalle palvelusetelin, jonka lisäksi jokainen maksaa omavastuuosuuden itse. Molemmissa tapauksissa hyvinvointialue maksaa suurimman osan hoivan kustannuksista. Jokainen asukas maksaa vuokran itse suoraan Attendolle. Asukkaaksi pääsee myös itse maksavana, jolloin asukas maksaa kaikki kulut itse. Kelasta  voi hakea asumistukea ja hoitotukea. Osaan palveluista voi myös hyödyntää kotitalousvähennystä. 

Attendolla voi asua ympärivuorokautisesti tehostetussa palveluasumisessa sekä kevyemmin tuetussa palveluasumisessa.

  • Ympärivuorokautisessa hoivakodissa hinta koostuu vuokrasta, hoivasta ja aterioista. Vuokran jokainen maksaa Attendolle itse. Hoivasta ja aterioista hyvinvointialue maksaa suurimman osan.
  • Kevyemmässä palveluasumisessa tai seniorikodissa asumisen hinta koostuu vuokrasta, sähkö- ja vesimaksusta sekä palvelumaksusta, joka määräytyy asukkaalle räätälöidyn palvelupaketin mukaan. Asiakkaalle räätälöityyn palvelupakettiin voi sisältyä esimerkiksi hoivapalveluita, siivous- ja pyykkipalveluita tai ateriapalveluita.

Asukkaan oma hyvinvointialue maksaa hoivan joko maksusitoumuksella tai antamalla asiakkaalle palvelusetelin hoivapalvelua varten. Jokainen maksaa vuokran itse Attendolle. Mikäli asukas asuu Attendolla itsemaksavana, asukas maksaa vuokran lisäksi myös hoivasta tai muista palveluista sovitun hinnaston mukaisesti.

Hinnastot vaihtelevat toimipaikoittain, joten ole rohkeasti yhteydessä Attendo-kotiin, joka kiinnostaa juuri sinua. 

Löydä lähin Attendo-koti

Mitä tukia asumiseen on mahdollista saada?

Ikäihmisten tehostettuun palveluasumiseen voi hakea näitä tukia Kelasta:

  • Eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannusten (vuokra, vesi ja sähkö) osalta
  • Eläkkeensaajan hoitotukea palveluasumisen hoitokustannuksiin, kun ikäihminen on jatkuvan hoidon ja hoivan tarpeessa.

Voit lukea lisää tuista Kelan verkkosivuilta.

Palveluasumiseen voi saada kotitalousvähennystä. 

  • Omavastuu on 100 € / henkilö.
  • Vähennys on henkilökohtainen eli vähennyksen voivat molemmat puolisot sekä lapset, jos he maksavat vanhempansa hoitokuluja.
  • Kotitalousvähennyksen voi saada vain asukkaan omassa huoneessa eli hänen kodissaan annettuun hoitoon ja hoivaan.
  • Kotitalousvähennystä ei voi saada palvelumaksuista, joita varten on myönnetty palveluseteli.

Kotitalousvähennyksen ajankohtaisen enimmäismäärän voit tarkistaa Verohallinnon sivuilta.

Mikä on palveluseteli ja kuka voi saada palvelusetelin?

Osalla hyvinvointialueista on käytössä palveluseteli hoivapalveluiden maksamiseen. Palveluseteli mahdollistaa sen, että asiakas voi itse valita mihin hoiva- tai palvelukotiin muuttaa asumaan.

Palvelusetelillä voi hankkia sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka hyvinvointialueen kuuluu järjestää asukkailleen. Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto hyvinvointialueen itse tuottamalle palvelulle.  

Lisätietoja palvelusetelistä löydät Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta: smt.fi/palveluseteli

 

Mitä ympärivuorokautisen hoivan hintaan sisältyy?

Katso kuva isompana täältä

Esimerkki vuokran hinnoittelusta

Hoiva- ja palvelukodissa asumisesta tehdään vuokrasopimus Attendon kanssa. Hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden ohjauksessa lasketaan asukkaan oma osuus kustannuksista. Saat hyvinvointialueelta ilmoituksen, josta näkyy eriteltynä oman osuutesi määrä. Vuokra määräytyy oman huoneen koon lisäksi asukkaille yhtä suuresta osuudesta yhteisistä tiloista. Esimerkiksi oma huone 23,5 m2, yhteiset tilat 25 m2, neliövuokra 12 €. Laskelma (23,5 + 25) x 12 = 582 €/kk.

Asuntojen vuokran määrä vaihtelee Attendo-kodeittain. Vuokran määrää kannattaa tiedustella suoraan Attendo-kodista.