- Arkisto
- Artikkelit ja blogit
- Ilman asuntoa päihderiippuvaisen on vaikea pyrkiä parempaan
Ilman asuntoa päihderiippuvaisen on vaikea pyrkiä parempaan
Jaa
Päihderiippuvuus on Suomen suurin ja merkittävin kansansairaus. Se oireilee elämän kaikilla osa-alueilla ja vaatii lähes aina hoitoa. Päihteitä käytettäessä on aina riskinä päihderiippuvuuteen sairastuminen.
Toisin kuin yleisesti voidaan ajatella, päihderiippuvuus ei ole tietoinen valinta, vaan pakonomainen tarve käyttää päihteitä. Riippuvuuden näkökulmasta ei ole merkityksellistä erotella päihteitä haitallisiin tai vähemmän haitallisiin päihteisiin. Päihderiippuvuus ja psyykkiset sairaudet vaikuttavat monin tavoin toistensa ilmenemiseen. Siksi on tärkeää huomioida ne rinnakkain ja nähdä ihminen oireineen kokonaisuutena.
Kun päihderiippuvuus ja mielenterveyden haasteet kietoutuvat yhteen, ne voivat johtaa vakaviin elämäntilanteisiin, kuten asunnottomuuteen. Moni, joka kamppailee näiden ongelmien kanssa, elää arkea ilman vakinaista kotia.
Moni elää Suomessa ilman asuntoa
Suomessa oli 2022 vuoden loppuun mennessä 3 686 ihmistä vailla vakinaista asuntoa. Heistä noin 492 yöpyi rappukäytävissä, ulkona ja ensisuojissa. Nuoria, alle 25-vuotiaita asunnottomia oli jopa 819. Asunnottomista yli puolet on pääkaupunkiseudulla. Hallituksen tavoitteena on, että Suomessa asunnottomien osuus poistuu kokonaan vuoteen 2027 mennessä.
Koska päihderiippuvuus on merkittävä asunnottomuuteen johtava riskitekijä, olisi tärkeää, että pitkäaikaisasunnoton saisi asunnon ilman, että hänen täytyy ratkaista ongelmiaan sitä ennen. Asunto on perusedellytys taustalla olevien ongelmien ratkaisemiseen.
Suuntana parempi arki
Attendon päihderiippuvaisten asumispalvelut on tarkoitettu täysi-ikäisille, jotka eivät tarvitse laitoshoitoa, mutta eivät selviydy arjessaan vielä täysin itsenäisesti. Kaiken työmme lähtökohtana on parempi arki, jossa myös unelmille annetaan tilaa. Arkeen voi kuulua elämäntaitojen opettelua yhdessä - esimerkiksi siivousta ja ravitsemukseen liittyviä asioita.
Kannustamme asukkaitamme löytämään mielekästä tekemistä ja kokeilemaan erilaisia aktiviteetteja. Yhteisö on toimintamme voimavara ja yhdessä tekeminen, kuten retket tai kuntosalilla käynnit kuuluvat arkeemme.
Asukkailla on unelmia ja tavoitteita. Moni haaveilee esimerkiksi työelämään palaamisesta ja itsenäisemmästä asumisesta. Riippuvuus- ja mielenterveyspalveluissa toipumisorientaatiolähtöinen työote takaa sen, että ihminen nähdään kokonaisuutena ja hänen ongelmiinsa ja tarpeisiinsa pyritään vastaamaan. Tärkeää on ymmärtää, että hyvä elämä on mahdollista oireista ja sairauksista huolimatta.
Toipuminen on polku, joka ei välttämättä pääty mihinkään tiettyyn päämäärään, mutta suunta on aina parempaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asukas kohdataan omana itsenään ja hänen itsemääräämisoikeuttansa kunnioitetaan.
Oleellista on se, että aina kuljetaan rinnalla ja luodaan yhdessä pohjaa turvallisemmalle elämälle ja hyväksytään päihdesairaus. Kuljemme kohti parempaa aina yhdessä asukkaan kanssa.
Tutustu tarkemmin Attendon mielenterveys- ja päihdepalveluihin