- Arkisto
- Artikkelit ja blogit
- Muistisairaan läheisenä läsnä hoivakodin arjessa
Muistisairaan läheisenä läsnä hoivakodin arjessa
Jaa
Läheisten läsnäolo on tärkeä osa hoivakodin arkea. Hoivakoti on ikäihmisen koti, jonne vierailijat ovat tervetulleita. Hoivakodin henkilökunnan ja läheisten on todella tärkeää pitää yhteyttä ja jakaa tietoa. Näin varmistetaan, että hoivakodissa asuva ikäihminen voi elää hyvää arkea ja omannäköistään elämää.
Läheiset tuntevat muistisairaan parhaiten
Läheiset tuntevat ikäihmisen usein parhaiten, vaikka ikäihminen itse ei enää muistaisi niin hyvin. Jotta hoivakodin henkilökunta voi tehdä työnsä hyvin ja mahdollistaa asiakkaalle yksilöllisen elämän, heidän kannattaa osallistaa läheisiä hoivakodin arkeen. Läheiset toimivat usein linkkinä ikäihmisen elämään ennen hoivakotiin muuttoa.
Läheiset voivat kertoa:
- Millainen persoona ikäihminen on?
- Mistä hän nauttii elämässään?
- Mitkä asiat ovat olleet hänelle tärkeitä, millaiset arvot hänellä on?
- Ikäihmisen hoidollista historiaa, jos esimerkiksi joku tietty lääke ei ole hänelle aiemmin sopinut.
- Yksityiskohtia ikäihmisestä: tämän lempiruuat, lempimusiikin ja muuta tietoa, josta voi olla apua arjessa.
Hoivakodin työntekijät toimivat linkkinä ikäihmisen ja tämän läheisten välillä
Hoivakodin työntekijät toimivat läheisten linkkinä ikäihmisen tämänhetkiseen tilanteeseen. Muistisairaus muuttaa usein ihmistä ja tilanne voi olla uusi myös läheiselle. Joskus muistisairauden aiheuttamia muutoksia voi olla vaikea hyväksyä tai ymmärtää. Moni läheinen kokee, että sairaus etenee nopeammin kun ikäihminen muuttaa hoivakotiin.
Hoivakodin henkilökunnan on tärkeää viestiä läheisille ja pitää heidät tietoisina mahdollisista muutoksista, jotta asiat eivät tule yllätyksinä. Varsinkin, jos läheinen asuu esimerkiksi kaukana ja ei pääse vierailulle kovin usein.
Muistisairas ihminen on usein se ainoa äiti, isä, puoliso tai sisarus läheiselle. On ymmärrettävä, että läheinen on kiinnostunut muistisairaan elämästä, tämän voinnista ja voinnissa tapahtuneista muutoksista. Aktiivinen viestintä läheisille päin kannattaa, sillä se lisää avoimuutta ja parantaa tiedonkulkua.
Kuntouttava työote hoivakodissa
Hoivakodeissa noudatetaan kuntouttavaa työotetta. Se tarkoittaa, sitä että hoivakodissa kannustetaan asukasta tekemään itse, eikä tehdä kaikkea tämän puolesta. Kuntouttava työote ei tarkoita sitä, että muistisairas parantuu entiselleen, mutta hänen hyvinvointiaan pidetään yllä asiakkaan omien voimavarojen mukaan. Tämä edellyttää sitä, että hoivakodissa tunnetaan asukas. Työntekijöiden tulee tuntea asukkaan voimavarat, mutta myös tietää milloin tämä tarvitsee apua.
Muistelussa apuna voi käyttää esimerkiksi:
- Vanhoja videoita
- Vanhoja kuvia
- Musiikkia
- Tuoksuja
- Tekemistä, kuten leipomista. Tekemisen aikana voi kysellä mitä muistoja tekeminen herättää
Läheinen, haluatko lisää tietoa muistisairauteen liittyen? Lue lisää muistisairaan läheiselle -sivustolta tästä linkistä.
Julkaisemme uudelleen luetuimpia artikkeleitamme. Artikkeli julkaistu 16.5.2022.