Hyppää sisältöön

Tapaamisbussi tuo läheiset turvallisesti lähelle

27.5.2020
Toukokuun aurinkoisena maanantaina Attendo Kaarlaaksokodin pihaan kaartaa Jari-Pekka Lehtisen minibussi. Aiemmin koululaisia kuljettanut minibussi on saanut perusteellisen desinfioinnin ja remontin myötä tärkeän uuden tehtävän: toimia ikäihmisten ja heidän läheistensä kohtaamispaikkana.

Jaa

Tapaamisbussi on yrittäjä Jari-Pekka Lehtisen keksintö, jonka kiinteistö- ja rakennusalan konkari kehitti vaihtoehdoksi raskaasti liikuteltaville tapaamiskonteille. Tapaamisbussia on testattu keväällä yksityisissä hoivakodeissa Hämeen alueella. Bussin reitti laajenee jatkuvasti, päivittyvä aikataulu Attendon osalta löytyy artikkelin alta.


Tapaamisbussi Attendo Kaarlaaksokodin pihassa. Kuva: Mikko Pohjola

Tapaamisbussin idea on yksinkertainen, mutta vaati rakentajaltaan roppakaupalla teknistä osaamista. Bussin takaosa on jaettu kahteen osaan pleksilasilla, ja lasin molemmin puolin on asennettu radiotason mikrofonit. Pleksilasi erottaa myös kuljettajan alueen bussin takaosasta. Tapaamisessa läheinen nousee bussiin, ja pleksilasin toiselle puolelle autetaan invahissillä pyörätuolissa istuva ikäihminen. Keskustelu tapahtuu luonnollisesti; laadukas äänentoisto toistaa puheen lasin toiselle puolelle kristallinkirkkaasti.

Kun Kaarlaaksokodissa avattiin ilmoittautuminen Tapaamisbussi-tapaamisiin, kysyntä oli valtaisa.
Tunnissa olimme sopineet kaikki ensimmäisen tapaamispäivän vuorot. Paikat täytettiin hetkessä.” Attendo Kaarlaaksokodin johtaja Mikko Pohjola kertoo.

Kutrit kuntoon tapaamista varten

Kun h-hetki koittaa, ensimmäisenä tapaamisvuorossa ovat Kristiina Hämäläinen ja hänen isoäitinsä Leena. Tapaamista varten on laittauduttu: aiemmin kampaajana työskennellyt Kaarlaaksokodin hoitaja Sofia Korkia-Aho on leikannut ja muotoillut Leenan hiukset kauniisti tapaamista varten. Juhlavuuden lisäksi tapaamisesta on haluttu tehdä turvallinen ja helppo molemmille osapuolille.

"Tämä on läheiselle todella vaivaton tapa. Saimme viikonloppuna ohjeita tapaamiseen tekstiviestillä, ja tänne tullessamme kaikesta oli pidetty huolta. Selvästi tämä vaatii hoivakodin henkilökunnalta hieman erityisjärjestelyjä, mutta on mukavaa, että tällainen on järjestetty." Kristiina Hämäläinen kertoo.


Kristiina Hämäläinen ja isoäitinsä Leena tapaamisbussissa. Kuva: Mikko Pohjola

Naisilla luistaa juttu, vaikka edellisestä puhelinkeskustelusta ei ole kauaa. Hämäläinen kertoo olevansa päivittäin puhelinyhteydessä isoäitinsä kanssa. Koronaviruksen aiheuttama vierailukielto tuntuu pitkältä ajalta olla erossa, vaikka pitäisi yhteyttä puhelimitse tai videopuheluin. Esimerkiksi lastenlastenlasten eläväisyys ei välttämättä välity samalla tavalla puhelimessa.


"Tällä kertaa tulin tapaamiseen yksin, mutta tarkoitus olisi tulla kesällä myös ulkona pidettävään turvavälitapaamiseen lasten kanssa. Sitä isoäiti taitaa odottaa nyt eniten.” hymyilee Kristiina.

Hoivakoti avustaa yhteydenpidossa

Muistisairas kaipaa äänen lisäksi myös tuttuja kasvoja, ja puhelimessa puhuminen voi olla osalle vaikeaa. Kaarlaaksokodissa on pyritty auttamaan läheisten ja asukkaiden yhteydenpidossa kaikin tavoin, joten Tapaamisbussin kokeilu oli tälle luonteva jatkumo.


"On hienoa, että voimme mahdollistaa tällaisen keksinnön avulla ihmisten tapaamisen kasvokkain. Tilanne on ollut vaikea varsinkin niille läheisille, joilla on tapana vierailla usein ja pitää tiiviisti yhteyttä. On ollut ihana nähdä ilahtuneita ikäihmisiä ja heidän läheisiään.” Mikko Pohjola sanoo.

Ilo on läsnä myös tapaamisbussin keksijän työssä:

Kun näkee ihmisten ilon tapaamisten yhteydessä, tietää että tässä ollaan hyvällä asialla. Vaikka koronavirus olisi huomenna voitettu, eikä tapaamisbussille olisi enää ikinä tarvetta, pitäisin silti tämän projektin parissa vietettyä aikaa erittäin tärkeänä.” Jari-Pekka Lehtinen toteaa.

Tapaamisbussi kiertää tällä hetkellä vain Hämeen alueella. Attendo selvittää parhaillaan erilaisia tapaamiskonsepteja, jotka voisimme tuoda jokaiseen Attendo-kotiin. Tarkoituksena on parantaa tapaamismahdollisuuksia jo kesällä ja käyttää hyödyksi esimerkiksi usean Attendo-kodin pihoilta löytyviä pergoloita. Syksylle on alettu suunnitella sisätiloihin rakennettavia tapaamispaikkoja.

Tapaamisbussin aikataulu


Tapaamisbussi liikkuu Hämeen alueen Attendo-kodeissa touko-kesäkuun aikana. Tarkempi aikataulu löytyy alta, pidätämme oikeuden aikataulumuutoksiin.

25.5.2020

Attendo Kaarlaaksokoti

26.5.2020

Attendo Vallesmanni

27.5.2020

Attendo Kaarlaaksokoti

28.5.2020

Attendo Wellamo

29.5.2020

Attendo Pellavakoti

30.5.2020

Attendo Kosketar

31.5.2020

Attendo Nerola

2.6.2020

Attendo Kehräämökoti

3.6.2020

Attendo Kilpiäinen

4.6.2020

Attendo Lähteenpuisto

5.6.2020

Attendo Tähtiniemi

6.6.2020

Attendo Kaisla

7.6.2020

Attendo Kotisalo

9.6.2020

Attendo Anianpelto

10.6.2020

Attendo Honkarinne

11.6.2020

Riihimäki Kotokaarre

12.6.2020

Riihimäki Tähdistö

13.6.2020

Riihimäki ja Loppi, Kotokolmonen ja Pommeri

14.6.2020

Forssa Retonkihovi

16.6.2020

Attendo Vallesmanni

17.6.2020

Attendo Pellavakoti

18.6.2020

Hämeenlinna Hultintupa

22.6.2020

Riihimäki Jooseppi

23.6.2020

Renko Hämeen Härkä

24.6.2020

Hämeenlinna Villa Tavastia

25.6.2020

Hattula Parolanpuisto

27.6.2020

Attendo Kaarlaaksokoti

28.6.2020

Lähteenpuisto

29.6.2020

Attendo Ukko-Pekka

30.6.2020

Attendo Airanne