Hyppää sisältöön

Asennon vaihteluilla ja kehon tuntemuksen parantamisella lisää hyvinvointia sekä helpotusta kuormitukseen

17.8.2023

Jaa

Teit sitten istumatyötä, seisomatyötä tai toistuvan kuormituksen työtä, kehon kuormituksen ongelmat voivat kohdata kenet vain, alalla kuin alalla. Usein myös painotetaan puhe työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen, joka saattaa joskus myös latistaa motivaatiota huolehtia kehon hyvinvoinnista. Totuushan on, että meillä on yksi keho ja sen hyvinvointi kannattaa huomioida niin työssä, kuin myös vapaalla jaksamisen vuoksi.

Etenkin istumatyön mukanaan tuomat haasteet ovat varmasti monille tuttuja – jos ei omalla kohdallaan, niin ainakin median otsikoista. Kuitenkin kaikenlainen staattinen tai yksipuolista toistoliikettä sisältävä työ – tai vapaa-aika ovat yhtä lailla kuormitustekijä keholle, mikäli keho ei saa riittävästi palauttavia liikkeitä ja tasapainottavia asentoja vastapainoksi.

Ongelma ei niinkään ole se, mitä esimerkiksi työpäivän aikana – tai vaikkapa päivittäisissä harrastuksissa tapahtuu, vaan se, että keho on taipuvainen siirtämään toistuvat asennot ja liikkeet tottumuksiksi. Tällöin puhutaan tiedostamattomista asento- ja liiketottumuksista. Eli sen sijaan, että meidän tulisi välttää tiettyjä liikkeitä – on keholle hyödyllistä oppia palautumaan kuormittavista asennoista ja liikkeistä sekä niin sanotusti opettaa keholle vaihtelun ja vastaliikkeiden malli.

Ajatellaanpa esimerkiksi istumatyötä. Kun istut päivän aikana paljon, keho ohjautuu asentoon, jossa polvet ja lonkat ovat koukussa. Keho vähitellen sopeutuu asentoon. Kun nouset ylös tuolista päivän päätteeksi, huomioimatta kehon palautumista pitkin päivää, jää kehoon muistijälki koukistuneista polvista ja lonkista. Päivä päivältä tuo muistijälki vahvistuu ja siirtyy vähitellen tavaksi. Tämä voi siirtyä seuraavaksi esimerkiksi kävelyyn. Vähitellen keholle tuntuu luonnolliselta kävellä hieman polvet ja lonkat koukussa. Tämä johtaa askelpituuden lyhenemiseen, joka taas saa aikaan muutoksia lantion ja sitä myötä selkärangan liikkeessä: selkä ei enää kierry kävellessä ja myös hartiaseutu jää vaille liikettä. Vähitellen selkäranka jäykistyy ja välilevyt eivät saa niille tärkeää kiertoliikettä ja paineenvaihtelua, kun selkäranka ei enää kierry päivittäisen liikkumisen yhteydessä yhtä luonnollisesti. Tämä aiheuttaa välilevyissä taas kuivumista ja altistaa välilevyn pullistumille sekä madaltumille.

 

Kuinka sitten välttää yksipuolisesta kuormituksesta johtuvat asento- ja liiketottumusten muutokset ja

 

  1. Kuulostele, mitkä asennot ja liikkeet toistuvat päivän mittaan useita kertoja.
  2. Onko liikkeille vastakkaista liike suuntaa? Esimerkiksi jos lattiaa pestessä liike suuntautuu pääsääntöisesti vasemmalta oikealle, oikean käden ollessa ylempänä, kiertovenytys vastakkaiseen suuntaan, vasen käsi ylhäällä, voi purkaa totuttua liikemallia ylävartalossa. Istumisen vastapainoksi esimerkiksi lonkkia, takareisiä ja pohkeita pidentävä asento, sekä selkärangan kierrot toimivat hyvinä asentomallia purkavina liikkeinä.
  3. Voiko toispuoleista, kuormittavaa työliikettä harjoitella peilikuvana toiselle puolelle? Tämä vaatii harjoittelua, mutta keho on viisas ja oppii kyllä, jos mieli on mukana ja pitkällä aikavälillä opetteluun vaadittu aika voi palkita kivuttomalla keholla.

 

Keho on luotu liikkumaan, keho rakastaa kuormitusta, mutta se tarvitsee myös lepoa. Opettele huomioimaan, mitkä asennot ja liikkeet saavat kehon väsymään tai mahdolliset olemassa tuki- ja liikuntaelinvaivat pahenemaan. Kuulostele, mikä vaivaa helpottaa. Pystytkö löytämään tästä itsellesi uniikin taukoliikkeen, jolla autat kehoa palautumaan?

 

Usein huomioidessasi tietoisesti kehon tuntemuksia, ratkaisut löytyvät. Joskus kuitenkin voi olla hankala itse hahmottaa, mitä ongelman taustalle kätkeytyy tai millaiset toimet voisivat omalle keholle olla palauttava, vaivoja ennaltaehkäisevä ja olemassa olevia vaivoja helpottava. Silloin kannattaa hakeutua kehon ammattilaisen pakeille ja hakeutua fysioterapiaan. Myös kehon tuntemusta ja -hahmotusta parantava ryhmätoiminta voivat auttaa eteenpäin oman kehon tuntemuksille herkistymisessä.

 

Niin tai näin, kehon hyvinvointiin panostettu aika ja kustannukset ovat aina kuin talletus korkeakorkoiselle säästötilille – saat korkojen kera lisää toimintakykyä sekä hyvinvointia ja silloin myös elämästä nauttiminen (työssä ja vapaalla) on huomattavasti todennäköisempää!

 

Kirjoittanut: fysioterapeutti Outi-Maija Itkonen