Hyppää sisältöön

Mitä on liikehallinta ja miten sitä voi harjoittaa?

11.1.2024

Jaa

Hyvän liikehallinnan omaaminen mahdollistaa turvallisen liikkumisen kaikenikäisillä. Liikehallinnan voi jakaa viiteen peruskykyyn: tasapaino-, reaktio- ja koordinaatiokyky sekä suuntautumis- ja liikeaistikyky. Jokapäiväisessä liikkumisessa tarvitaan yhtäaikaisesti useaa liikehallintakykyä. Esimerkiksi metsässä kävellessä tarvitset hyvää tasapainoa ja reaktiokykyä, jos meinaa puun kantaan kompastua.

 

Vaikka liikehallintakyvyn pohja rakennetaan jo lapsena, sitä voi, ja kannattaa kehittää myös vielä aikuisiällä. Liikehallintaa saattaa heikentää esimerkiksi liikunnallinen passiivisuus, ylipaino ja ikääntyminen, jonka vuoksi sitä olisi tärkeä harjoittaa monipuolisesti. Kokonaisvaltaisesti kehon liikehallintaa kehittäviä lajeja ovat esimerkiksi laskettelu, rullaluistelu sekä itsepuolustuslajit. Muita hyviä liikehallintaa, ja erityisesti koordinaatiota kehittäviä lajeja ovat tanssi ja pallopelit.

 

Hyvä tasapainon hallinta mahdollistaa asennon ylläpidon istuessa, seistessä sekä liikkuessa. Se mahdollistaa turvallisuuden myös arjen toiminnoissa. Esimerkiksi liikkuminen epätasaisilla alustoilla kehittää tasapainoa hyvin. Tasapainon hallinta paranee myös jalkojen ja keskivartalon lihaksia harjoittamalla.

 

Kuulo-, tunto- tai näköaistin kautta välittyvään ärsykkeeseen reagointia kutsutaan reaktiokyvyksi. Se on nopeaa kykyä havaita ärsyke ja reagoida siihen liikkeellä. Reaktiokykyä voi harjoittaa esimerkiksi eri pallopeleillä. Koordinaatiokyvyllä tarkoitetaan kehon liikkeiden ja liikeyhdistelmien oikea-aikaista hallintaa. Esimerkiksi tanssiessa musiikin mukaan, oikean rytmin, eli liikkeiden ajoituksen löytäminen. Hyviä koordinaatiokykyä kehittäviä lajeja, tanssin lisäksi, on laskettelu, uinti tai ratsastus. Suuntautumiskykyä tarvitaan muun muassa pallopeleissä, jossa tarvitaan kykyä muuttaa kehon suuntaa nopeasti ja tarkasti. Liikeaistikyky tarkoittaa muun muassa kahden keskenään samankaltaisen liikkeen välisten erojen havaitsemista.

 

Liikehallintaa olisi hyvä harjoittaa vähintään kahdesti viikossa, muun liikunnan ohella. Hyviä, kokonaisvaltaisesti liikehallintaa harjoittavia harjoitteita ovat muun muassa jumpat, tanssi, pallopelit tai portaissa kävely. Hyvä vaihtoehto on myös ottaa liikkeitä omasta arjesta, kuten kurkottelu korkealle ylähyllylle tai pyykkien ripustaminen. Liikehallintakyky on arjen tuvallisuuden kannalta tärkeä taito. Se auttaa hallitsemaan kehoa ja liikkeitä yllättävissäkin tilanteissa. Monipuolisesti liikunnan harrastaminen kehittää liikkeen hallintakykyä kaikilta osa-alueilta ja auttaa ennaltaehkäisemään esimerkiksi kaatumisia ja muita ikäviä tapaturmia

 

Kirjoittanut fysioterapeutti Veeramaria Viinikainen

 

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto. 2016. Liikehallinnan harjoittaminen. https://www.terveyskirjasto.fi/tju00210

2023. Liikehallintakyvyt. https://tervekoululainen.fi/ylakoulu/liikuntataidot/liikehallintakyvyt/

Terveyskylä.fi. 2023. Mitä on tasapaino? https://www.terveyskyla.fi/kuntoutumistalo/kuntoutujalle/oma-hyvinvointi/opas-hyv%C3%A4%C3%A4n-tasapainoon/mit%C3%A4-on-tasapaino