Hyppää sisältöön

Työ vammaispalveluissa tarjoaa mielenkiintoisen ja vaihtelevan työnkuvan - jokainen päivä on erilainen

13.9.2024
Oletko koskaan pohtinut, millaista on työskennellä vammaisten parissa? Tutustu Attendo Joenrannan työntekijöiden ajatuksiin ja kokemuksiin vammaistyön arjesta Attendo-kodissa.

Jaa

Mitä työ vammaisten kanssa sisältää?

Työ pitää sisällään tavallisia arkisia asioita. Työskentelemme asukkaiden kotona ja tehtävänämme on luoda kodikasta ilmapiiriä kykyjemme mukaan. Lisäksi huolehdimme asukkaiden perustarpeista ja varmistamme mielekkään arjen toteutumisen. Keskustelemme avoimesti kaikista asioista ja olemme kuin iso tiivis perhe, samalla huolehtien siitä, että ammatilliset rajat säilyvät.

Huolehdimme, että asukas saa kaiken tarvitsemansa palvelun kuten erilaiset terapiat, avustajapalvelut ja päivätoiminnat, jotka edistävät asukkaan yhteiskunnallista osallistumisesta. Lisäksi varmistamme, että asukkaan omat henkilökohtaiset apuvälineet liikkumisen ja kommunikaation tueksi ovat kunnossa. Olemme myös tarvittaessa yhteydessä esimerkiksi sosiaalityöntekijöihin ja edunvalvojiin.

Millaisia taitoja ja ominaisuuksia vammaistyössä tarvitaan?

Lääkeosaaminen on tärkeää, ja lisäksi tarvitaan ymmärrystä erilaisista neurologisista sairauksista, niiden oireista ja hoidosta. On myös tärkeää, muistaa että asukkailla on taustallaan myös niin sanotun tavallisen elämän historia. Asukkailla on myös toiveita, haaveita ja unelmia joita pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan. Tärkeä kysymys meillä on: Mitä sinulle kuuluu?

Hoitotyössä tarvitaan paljon kärsivällisyyttä, sillä esimerkiksi aivovamma voi aiheuttaa dementiaoireita, haastavaa käytöstä ja erilaisia toistuvia maneereja. Asukkaiden tunteminen ja tuttu henkilöstö ovat erittäin tärkeitä. Erityisesti vaikean afasian (puheen ymmärtämisen ja tuottamisen vaikea häiriö) kanssa elävälle asukkaalle on helpottavaa, kun hoitohenkilökunta tuntee hänet hyvin ja ymmärtää hänen tarpeensa sekä kommunikointitapansa.

Millaisia haasteita vammaistyössä voi kohdata?

Kuntoutuksessa haasteita voi syntyä, jos asukkaan vointi ei parane merkittävästi, vaan fysioterapia keskittyy ylläpitämään nykyistä toimintakykyä. Tällaisessa tilanteessa fysioterapiaa ei aina enää myönnetä, mikä voi vaikuttaa asukkaan toimintakykyyn ja samalla myös hoitoisuuteen. Hoitoisuudella tarkoitetaan sitä, missä määrin asukas tarvitsee arjessaan tukea ja ohjausta.

Haastavia tilanteita voi syntyä, kun aivovamman myötä asukkaalla voi ilmetä ajoittaista aggressiota, maneereja ja rutiineja. Jos asukkaan päivittäiset rutiinit häiriintyvät, voi asukkaan päivä hankaloitua huomattavasti. Vaikea afasia voi puolestaan tuoda haasteita kommunikaatiossa ja vaatii paljon kärsivällisyyttä.

Miten vammaistyössä käsitellään asukkaiden itsemääräämisoikeutta?

Attendo Joenrannassa asukkaiden itsemääräämisoikeus näkyy arjessa hyvin. Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että asukkaita ja heidän toiveitaan kuunnellaan ja nämä toiveet huomioidaan häntä koskevissa päätöksissä. Ohjaajan tehtävä on varmistaa, että valinnat ovat asukkaalle turvallisia. Esimerkiksi päihteiden käyttö tulee ajoittain puheeksi ja silloin kannustetaan ja muistutetaan päihteettömyyden tärkeydestä jo esimerkiksi asukkaan lääkitykseen vedoten.

Miten teknologia ja uudet innovaatiot vaikuttavat vammaistyöhön?

Pidämme erityisen hyödyllisinä asukasarviointeja ja mittareita, sillä ne antavat mahdollisuuden tarkastella asukkaan vointia ja toiveita syvällisemmin. Nämä mittarit auttavat seuraamaan asukkaan voinnin muutoksia ja määrittävät hänen hoitoisuutensa, mikä puolestaan vaikuttaa henkilöstön mitoitukseen.

Miten vammaistyössä voi kehittää ammatillista osaamista?

Erilaisia koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Työyhteisön sisäiset keskustelut ja erilaisten tilanteiden läpikäyminen ovat myös olleet hyödyllisiä ja kehittäviä. Työnkierto eli satunnaiset työvuorot muissa Attendo-kodeissa tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia käytäntöjä, mikä auttaa meitä jatkuvasti kehittymään ja parantamaan osaamistamme.

Miten yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa toimii vammaistyössä?

Yhteistyö muiden ammattilaisten, kuten terapeuttien, terveysaseman henkilökunnan, lääkärien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa sujuu erinomaisesti.

Omalta osaltamme haluamme erityisesti kiittää Sipoon terveysaseman apuvälinepuolen henkilöstöä, jotka taikovat nopeallakin aikataululla meille tarvittavat apuvälineet ja huollot.

Minkälaisia urapolkuja vammaistyö tarjoaa?

Riittävän koulutuksen myötä työntekijä voi edetä esihenkilön tehtäviin Attendo-kodissa. Vammaistyö avaa myös monia muita kiinnostavia urapolkuja, sillä kokemus alalta on arvokasta myös ikäihmisten hoivassa, lastenkasvatuksessa sekä mielenterveys- ja päihdetyössä.

Myös kuntoutuksen kentällä on runsaasti mahdollisuuksia. Vammaistyö toimii erinomaisena pohjana monipuoliselle uralle.

Kysymyksiin ovat vastanneet Attendo Joenrannan työntekijät Sanna Lehtinen ja Sanna Fabritius.

Jos työskentely kehitysvammaisten ja vammautuneiden parissa kiinnostaa, niin tule ihmeessä koittamaan!

Kiinnostuitko työskentelystä Attendon vammaispalveluissa? Katso kaikki avoimet työpaikkamme täältä!

Voit myös ottaa yhteyttä rekrytointikoordinaattoriimme Lottaan: lotta.lindstrom@attendo.fi, 041 7319775