Hyppää sisältöön

Attendo-kotien vinkit: Sujuva arki

25.5.2020
Poikkeusolojen aikana on tullut puuhasteltua ulkona, keskitytty kauneudenhoitoon kotona ja herkuteltu lempiruuilla. Kuulostaako tutulta? Monen perheen arjesta tuttuihin asioihin paneudutaan myös Attendo-kodeissa.

Jaa

Keräsimme Attendo-kodeista parhaita vinkkejä poikkeusolojen sävyttämään elämään. Edellisessä osassa jaoimme hyviä vinkkejä Attendo-kotien asukkaiden toimintakyvyn ylläpitoon. Tässä osassa kerromme, miten ylevöittää arkea ja saada aika kulumaan rattoisasti kotosalla.

Voit lukea lisää Attendo-kotien asukkaiden toimintakyvyn ylläpidosta tästä artikkelista: Attendo-kotien vinkit: Toimintakyvyn ylläpito

Kulttuuria, keskusteluja ja arjen luksusta

Kun aikaa on runsaanlaisesti, mieli alkaa vaeltaa. Keskusteluja syntyy niin vallitsevasta tilanteesta, kuin menneistä ajoistakin. Keskustelun lomassa on hyvä kaunistautua, nauttia musiikista tai kuunnella linnunlaulua.

”Olemme käyneet paljon hyviä keskusteluja kaikesta maan ja taivaan välillä asukkaiden kanssa heidän kodeissaan.”

”Olemme panostaneet toiveruokiin ja muihin herkutteluhetkiin. Tänään meillä on jäätelöbaari!”

”Naisten kauneudesta ja hiuksista on pyritty huolehtimaan erityisesti. Kynsiä on lakattu, hiuksia letitetty ja muita kiireettömiä kauneudenhoitohetkiä pidetty.”

”Pidämme huolta, että pihat ja ympäristöt ovat viihtyisät ja kunnossa. Myös ikkunasta näkyvän maiseman on tuettava kuntoutumista. Kaikkien tutkimusten mukaan luonto ja viihtyisä ympäristö parantavat elämänlaatua! Pihan kunnostamisen ja kukkien istuttamisen näkeminen tekee hyvää. Ja kun ulos päästään, sieltä tulee löytyä istuimet, missä hengähtää ja kuunnella linnun laulua.”

”Nostamme henkilökunnan erikoistaidot esille! Moni työntekijä soittaa ja laulaa kauniisti, tai osa on löytänyt korona-aikaan itsestään taitavan kotiparturin. Kaikille erikoistaidoille on nyt käyttöä ja meiltä löytyy erikoisosaajia.”


Kuva: Attendo Porinhelmessä kuultiin äitienpäivänä siistijä-Susannan soittama upea viulukonsertto.

Muistetaan läheisiä arjen keskellä

Tapaamiskontteja on järjestetty muutamaan Attendo-kotiin yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Vastikään tapaamiskontit saatiin Jyväskylään Tikantupaan ja Attendo Auroraan Ivaloon. Tapaamiskonttien lisäksi yhteydenpito läheisiin hoituu mitä kekseliäimmillä tavoilla, turvavälit ja suojavarusteet huomioiden.

”Meillä on tila, missä on ikkunat lattiasta kattoon. Omaiset tulevat ja otamme puheyhteyden puhelimella ikkunan molemmin puolin. Tämä on tosi suosittu ratkaisu! Omaiset saattavat soittaa etukäteen, että ovat tulossa, niin ennätämme valmistella asukkaan paikalle.”

”Tuulikaappi-eteiseemme on rakennettu tapaamisseinä. Asukkaan omainen voi istua tuulikaapissa olevassa nojatuolissa ja asukas ravintolan eteisessä lasin takana. Keskustelu tapahtuu puhelimen kautta.”

”Meillä on suunnitelmissa pitää omaisten iltapäivä ulkona sisäpihalla ryhmäkodeittain turvavälit ja oikeaoppinen suojautuminen huomioiden. Ajatuksena on avoimuuden periaate ja luottamuksen nosto omaisille asukkaan turvallisesta hoidosta. Tarjottavat tarjotaan vasta lähtötilanteessa maskin takia. ”

Mennään ihmisten ehdoilla

Ihmisiähän tässä ollaan. Välillä päivät ovat parempia, välillä taas raskaampia. Pidetään toisistamme huolta ja otetaan jokainen huomioon yksilönä.

”Mielestäni tärkeää on huolehtia hoitajien jaksamisesta ja informoinnista, he ovat kuitenkin suuri pala tässä pelissä. Hoitajien kannustaminen ja kehuminen, sekä pienet muistamiset ovat hyvin tärkeitä. Pitää myös korostaa rehellisyyden tärkeyttä. Esimerkiksi jos työntekijä epäilee altistuneensa koronavirukselle, on tärkeä olla rehellinen, eikä siitä rangaista. Kaikkeen on ratkaisu ja kaikesta selvitään yhdessä.”

”Muistetaan huomioida kaikki asukkaat. Eletään mahdollisimman normaalia arkea ja ollaan ihmisiä toisillemme. <3”

Jaamme Attendo-kodeista keräämiämme vinkkejä ja toimintatapoja korona-arjen keskellä toimimiseen Attendo-kotien vinkit -juttusarjassa.