Hyppää sisältöön

Einen uusi koti löytyi Attendolta

19.1.2021
”Tuli aika, kun omakotitalomme jäi minulle liian suureksi ja vaativaksi hoitaa. Lasteni kanssa sovimme, että etsimme minulle uuden kodin hoivakodista. Nyt lapseni tietävät, että minulla on kaikki hyvin.” kertoo 86-vuotias Eine-rouva.

Jaa


Eine ja Attendo Jaspiksessa työskentelevä lähihoitaja Pipsa kävelyllä.

Einen uusi koti löytyi Vantaalla sijaitsevasta Attendo Jaspiksesta. Attendo Jaspiksessa on neljä ryhmäkotia, jossa jokaisessa asuu enintään 15 ikäihmistä. Ryhmäkodin kodinomaisissa yhteistiloissa ruokaillaan ja vietetään aika yhdessä. Attendo-kodissa jokaisella asukkaalla on oma tilava huone, jonka voi sisustaa mieleisekseen. Juttuseuraa on yhteistiloissa aina, mutta moni ikäihminen arvostaa myös omaa rauhaa. ”Olen sosiaalinen jutustelija, mutta haluan välillä myös olla möllöttää itsekseni. Nautin lukemisesta ja aion tehdä sitä niin pitkään kuin kykenen.” Eine kertoo.

Täyttä elämää

Einen ryhmäkodin Merikannon olohuoneessa on virkeä tunnelma yhteisen lounaan jälkeen. Virikeohjaaja Merja työskentelee Jaspiksessa joka arkipäivä. Tänään hän pitää muistelutuokion valokuvien avulla. Kansakoulun aikaisten valokuvien äärelle kokoontuessa asukkaiden muistot alkavat virrata. Yhdessä muistellen mieleen tulevat aamuhartaudet, urkuharmonit ja vanhat luokkatoverit.  


Virikeohjaaja Merjan vetämässä muistelutuokiossa muistellaan kansakouluaikoja.

Fysioterapeutti Piia taas käy kahdesti viikossa ja aktiviteetit mietitään asiakaslähtöisesti. ”Tämä on ihmisten koti. En halua ajatella, että harrastukset pitäisi jättää vanhaan elämään. Todella moni asia onnistuu edelleen, kun on mielikuvitusta! Hyvä esimerkki on puttausmattomme, joka innostaa varsinkin muutamia golfareita.” Piia kertoo ja kaivaa jumppapuntteja laukustaan.

Koronarajoitukset ovat tuoneet haastetta aktiviteettien järjestämiseen. Esimerkiksi viereisen päiväkodin vierailut ovat jääneet rajoitusten takia pois. Koronaturvallisesti on kuitenkin onnistunut järjestää muun muassa ryhmäkodin omia päivätansseja ja musiikkiesityksiä.  


Jaspiksen fysioterapeutti Piia innostaa ikäihmisiä omien rakkaiden harrastustensa pariin. Jaspiksen puttausmatto on osoittautunut suosituksi. 

Omannäköistä arkea

Attendo-kodin arjessa tärkeintä on asiakkaan omannäköinen elämä. Kotona tehdään itselle mieluisia asioita, oli kyseessä sitten kynsien lakkaaminen, pitkään nukkuminen tai saunaoluen nauttiminen. Joustavuus ja asiakkaiden aito kohtaaminen mahdollistavat toiveiden huomioonottamisen. Henkilökunta pitää läheisiin yhteyttä ja varmistaa, että ikäihmisen arjen kuulumiset tulevat perille.

Einen omannäköiseen elämään kuuluvat liikunta ja musiikki. Ryhmäkodin tanssihetket saavat häneltä kiitosta. Eniten iloa tuovat omat lapset, sekä antaumuksella eletyt vuodet. Kun elämästä nauttii ja pitää mukana annoksen huumoria, ei ikääntyminen haittaa.

Kupsakkeitahan meistä kaikista tulee joskus, toisista ennemmin ja toisista myöhemmin. Minä ainakin olen ylpeästi kupsake!” Eine veistelee hilpeästi.

Usein kysyttyä hoivapalveluista:

Mistä aloittaa?
Kun on aika selvittää läheisellesi sopiva asumismuoto ja hoidontarve, ole ensin yhteydessä läheisesi kotikunnan sosiaalitoimeen. Sosiaalitoimi auttaa läheisesi palvelutarpeen ja toimintakyvyn selvittämisessä sekä arvioinnissa.

Kotihoito, palveluasuminen vai ympärivuorokautinen hoiva?
Kotihoito on usealle ikäihmiselle ensimmäinen vaihtoehto. Kun avuntarve arjessa lisääntyy, voi tulla ajankohtaiseksi muuttaa tavallista palveluasumista tai ympärivuorokautista hoivaa tarjoavaan hoivakotiin. Muuttoa hoivakotiin voi myös ennakoida. Voit ottaa läheisesi kanssa selvää erilaisista asumispalveluista jo ennen kuin muuton tarve on akuutti.

Kuka maksaa?
Ikäihmisten asumispalvelut ovat lakisääteisiä palveluita ja kuuluvat meistä jokaiselle. Kunta myöntää ikäihmiselle tukea hoivapalveluiden maksamiseen, esimerkiksi maksusitoumuksella tai palvelusetelillä. Ikäihmisille tarkoitettuja tukia voi hakea myös Kelasta. Ikäihminen on oikeutettu tukiin myös Attendo-kotiin muuttaessa. Yhteiskunnan maksamien tukien määrä riippuu asiakkaan kunnosta, omista tuloista ja varallisuudesta.