- Arkisto
- Artikkelit ja blogit
- Ikäihmisten kohtaama väkivalta hoivakodeissa – näin tartumme ja ehkäisemme
Ikäihmisten kohtaama väkivalta hoivakodeissa – näin tartumme ja ehkäisemme
Jaa
Jokainen lyönti, huitaisu, raapiminen tai muuten uhkaava käytös on liikaa – turvallisessa kodissa kenenkään ei tarvitse joutua pelkäämään. Samaan aikaan ymmärrämme, että suuri joukko asukkaistamme sairastaa etenevää muistisairautta, joka osalla ihmisistä aiheuttaa aggressiivista käytöstä. Sairauden oire ei saa kuitenkaan leimata ihmistä. On meidän tehtävämme oppia jokaisesta kerrasta ja tulla koko ajan paremmiksi turvallisuuden varmistamisessa.
Mistä asiassa siis on kyse?
Aggressiivinen käytös on yksi muistisairauden oire
Muistisairaudet, kuten Alzheimerin tauti ja muut dementiat tuovat mukanaan erilaisia muutoksia käyttäytymisessä, joista yksi haastavimmista on juuri aggressiivinen käyttäytyminen. Se voi ilmetä fyysisenä väkivaltana, sanallisena uhkailuna tai muuna häiritsevänä käytöksenä. Hyvin lempeästäkin aikuisesta voi tulla muistisairauden myötä satunnaisesti aggressiivisesti käyttäytyvä.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokainen muistisairas käyttäytyisi väkivaltaisesti. THL:n RAI-järjestelmässä olevan datan mukaan 6 prosentilla kaikkiaan noin 44 000:sta ympärivuorokautisessa hoivassa olevasta asukkaasta on ilmoitettu olevan väkivaltaista oireilua, kuten lyömistä ja raapimista.
Syitä tähän on tutkimusten mukaan monia. Biologiset syyt, kuten aivojen muutos ja välittäjäaineiden epätasapaino vaikuttavat kykyyn hallita käyttäytymistä ja tunteita. Muistisairauksiin voi myös liittyä ahdistusta, pelkoa ja turhautumista, jotka voivat purkautua aggressiivisena käytöksenä. Myös ympäristöllä on osuutensa: Melu, vuorovaikutuksen puute, ahtaat tilat ja ympärillä oleva kiire voivat lisätä stressiä ja johtaa aggressiivisiin reaktioihin. Kaikkia näitä syitä pystytään osittain helpottamaan esimerkiksi asukkaiden hyvällä kohtaamisella, rauhallisen ilmapiirin luomisella ja lääkityksellä – kaikki asioita, joihin me Attendolla pystymme ja haluamme vaikuttaa.
Ikäihmisten välinen aggressio Attendolla
Jokainen tilanne, joka kodeissamme syntyy, kirjataan huolella ja raportoidaan hyvinvointialueille asianmukaisesti sovitulla tavalla. Kirjauksia kutsutaan poikkeamiksi ja vakaviksi poikkeamiksi. Poikkeamalla tarkoitetaan mitä tahansa tapahtumaa tai tilannetta, joka poikkeaa normaalista toiminnasta. Vakava poikkeama taas on tapahtuma, joka aiheuttaa merkittävää haittaa tai vaarantaa asukkaiden turvallisuuden tai hyvinvoinnin erityisen vakavalla tavalla. Poikkeamiksi tällaisissa tilanteissa on kirjattu vaikkapa läpsimiset, lyönnit, potkaisut, tavaroiden heittäminen, tönäisyt ja suulliset uhkaukset silloin, kun ne eivät ole johtaneet vakavaan loukkaantumiseen. Vakavissa poikkeamissa asukkaalle on voinut syntyä vaikkapa hoitoa vaativa ruhje.
Vuosina 2022–2024 Attendo-kodeissa on asunut jatkuvasti reilut 9 000 ikäihmistä. THL:n dataa noudatellen myös Attendon ikäihmisten kodeissa asukkaista 6 prosentilla on oireena aggressiivinen käytös. Vuoden 2024 lopussa Attendo-koteja ikäihmisille oli yhteensä 252.
Vuonna 2024 kaikissa ikäihmisten Attendo-kodeissa kirjattiin yhteensä 710 tilannetta, jossa asukas käyttäytyi aggressiivisesti toista asukasta kohtaan. Näistä erityisen vakavaksi tilanteeksi kirjattiin 1. Tämä tarkoittaa siis keskimäärin noin 3 tilannetta per vuosi per Attendo-koti. Vuonna 2023 asukkaiden välisiä aggressioita kirjattiin 603, joista erityisen vakavaksi 2. Vuonna 2022 näitä tilanteita kirjattiin 458 kappaletta, erityisen vakavia tilanteita ei ollut lainkaan.
Rikosilmoituksia tällaisista tapauksista on viime vuosien aikana tehty yksittäisiä. Tyypillisesti rikosilmoituksia tehdäänkin tällaisista tilanteista vain harvoin, ja vain tapauksissa, jotka ovat olleet räikeästi terveyden tai turvallisuuden vaarantaneita.
Mistä kirjattujen väkivaltatapahtumien määrän kasvu johtuu?
Kirjattujen tapahtumien määrässä on tapahtunut kasvua. Merkittävin selittävä tekijä tälle on se, että vuodesta 2020 alkaen kirjaamisen laatu ja omavalvonta ovat kehittyneet koko ajan. Olemme kouluttaneet attendolaisia kirjaamisessa ja kehittäneet järjestelmiä, joihin kirjauksia tehdään.
Siitä huolimatta, että kirjauksia väkivaltatilanteista on tehty useammin, hoivan koetussa laadussa on saatu vuodesta 2022 valtavaa parannusta aikaiseksi: Läheisten tyytyväisyys (NPS) ikäihmisten palveluissa on kasvanut vuoden 2022 alusta vuoden 2024 loppuun mennessä 36:stä 50:een ja asukkaiden tyytyväisyys 39:stä 53:een. Tyytyväisyys on kehittynyt myös ikäihmisten hoivahenkilöstön keskuudessa: Siellä NPS oli vuoden 2022 alussa 5, kun taas vuoden 2024 se oli 32.
Kysymme lisäksi asukkailtamme, miten turvalliseksi he Attendo-kodin kokevat. Asukkaat ikäihmisten kodeissamme ovat vastanneet kysymykseen ”Koen oloni turvalliseksi täällä” lähes samalla tavalla vuosina 2022, 2023 ja 2024: Joka vuosi noin 75 % on ollut samaa mieltä väitteen kanssa ja noin 15 % jokseenkin samaa mieltä.
On selvää, että jos turvattomuuden kokemus asukkailla tai henkilöstöllä olisi merkittävästi arjessa lisääntynyt, tyytyväisyysluvut tai koettu turvallisuus eivät olisi tällä tasolla.
Turvallinen koti syntyy osaamisesta, kiireettömyydestä ja yksilöllisestä hoivasta – näitä toimenpiteitä teemme välttääksemme väkivaltatilanteet
Me Attendolla haluamme olla ennen kaikkea koti. Sen ytimessä on se, että kotona on turvallista olla. Näin toimimme välttääksemme väkivaltatilanteet asukkaiden välillä:
1. Koulutamme attendolaisia. Pidämme huolta attendolaisten osaamisesta tarjoamalla mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämisen aggressiivisten asukkaiden kohtaamisessa. Vaatii ammattitaitoa tunnistamaan esimerkiksi syitä väkivaltaisen käytöksen taustalla. Attendolla on omia sisäisiä turvallisuuteen liittyviä kouluttajia, jotka kouluttavat joko MAPA®- tai AVEKKI-toimintamallia, joissa opitaan vuorovaikutuksesta vaikeissa asukastilanteissa, riskinarvioinnista ja sen mukaisesta toiminnasta, suojautumisesta ja fyysisestä ohjaamisesta. Sisäisten kouluttajien lisäksi on myös hyödynnetty ulkopuolisten toimijoiden koulutuksia. Meillä on myös selkeät toimintamallit väkivaltatilanteita varten, ja perehdyttämällä niin opiskelijat kuin uudet, kokeneemmatkin työntekijät pidämme huolta siitä, että jokainen tietää, miten näissä tilanteissa toimitaan. 100 % vastuun periaatteemme mukaisesti jokainen attendolainen on velvollinen puuttumaan uhkaaviin tilanteisiin omasta työtehtävästä huolimatta.
2. Tunnemme asukkaamme. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että tunnemme asukkaamme ja tiedämme, miten he reagoivat erilaisiin asioihin. Silloin avainasemassa on asukkaiden tarkkailu, henkilökohtaiset suunnitelmat kohdallaan olevine lääkityksineen sekä keskustelu niin asukkaan kuin hänen läheisensä sekä tietenkin henkilöstön ja lääkärin kanssa. Lisäksi pyrimme varmistamaan sen, että jokaisella asukkaalla on mahdollisuus viettää aikaansa ympäristössä, joka rauhoittaa juuri häntä. Aina tämä ei kuitenkaan riitä – joskus väkivaltaisesti käyttäytyy myös sellainen asukas, joka ei tyypillisesti näin tee. Tieto asukkaidemme tilanteesta ja reagointitavasta saavuttaa myös sijaiset ja uudet työntekijät, sillä näitä tietoja kirjataan päivittäin työntekijöiden käytössä oleviin järjestelmiimme, josta ne saavuttavat kaikki attendolaiset.
3. Oikea määrä ihmisiä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Pidämme huolta siitä, että meillä on paikalla oikea määrä ihmisiä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Pyrimme myös kehittämään hoivatyötä jatkuvasti niin, että ihmisten aikaa olisi riittävästi kaikkein tärkeimpään – ihmisten kohtaamiseen. Yksi esimerkki tällaisesta työstä on puheesta kirjaamiseksi -teknologiapilottimme, joka mahdollistaa kirjaamisten tekemisen vaikkapa saman tien asukkaan läsnä ollessa ja asukkaan kanssa keskustellen. Toinen esimerkki turvallisemman kodin luomisen saralla ovat yöaikaisen valvonnan pilotit, joiden kautta työntekijämme ovat saaneet nopeasti tiedon siitä, että joku nousee sängystään tai poistuu huoneestaan.
Me Attendolla olemme sitoutuneet jatkuvaan kehitykseen ja parannuksiin varmistaaksemme, että jokainen asukas voi tuntea olonsa turvalliseksi omassa kodissaan – ja elää täyttä, omannäköistään elämää.
Aiheeseen liittyvät haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Anni Lehden kautta.
(p. 041 732 6142, email. anni.lehti@attendo.fi)