Hyppää sisältöön

Inhimillisiä kohtaamisia

23.9.2021
Hyvä, omannäköinen elämä on jokaiselle erilainen. Meidän työmme on tehdä se mahdolliseksi jokaiselle Attendo-kodissa asuvalle. Uskomme, että parhaiten se onnistuu, kun kohtaamme toisemme inhimillisesti ja toista ihmistä arvostaen. Tästä ajatuksesta kumpuaa myös uusi sloganimme.

Jaa

Omannäköistä, täyttä elämää. Sanapari, joka tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Yhdelle se tarkoittaa lapsiperheen ruuhkavuosia, toiselle matkustelua, kolmannelle onnen tuokioita ystävien kanssa. 

Meidän mielestämme jokaisella on oikeus elää omannäköistä, täyttä elämää. 

Kehitysvammaiselle nuorelle aikuiselle se voi tarkoittaa uusia kokkaamistaitoja ja ystävien tapaamista itsenäisesti. Vaikeasti muistisairaalle vanhukselle syliin puristettua pehmolelua ja käden silittämistä. Nuorelle lettukestejä nuotiolla.  Mielenterveyskuntoutujalle kaupassa käymistä vuosien jälkeen. Ikäihmiselle pyykkien viikkaamista ja kahvittelua terassilla yhdessä muiden kanssa kevään ensiauringossa. 

Hyvä, omannäköinen elämä on jokaiselle erilainen. Meidän työmme on tehdä se mahdolliseksi jokaiselle Attendo-kodissa asuvalle. Uskomme, että parhaiten se onnistuu, kun kohtaamme toisemme inhimillisesti ja toista ihmistä arvostaen. 

Ihmisten välisiä kohtaamisia 

Inhimillinen kohtaaminen ei ole itsestäänselvyys. Monesti me ohitamme kohtaamisen hetken katsomalla ohi, puhumalla yli. Emme pysähdy sen äärelle, että olemme tekemisissä toisen inhimillisen olennon, toisen ihmisen kanssa. Pidämme kohtaamista itsestään selvyytenä, emmekä arvosta sitä. Vasta, kun elämä muuttuu, moni meistä tajuaa kohtaamisten merkityksen. Olisi pitänyt silloin, kun vielä… 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiselle toisen ihmisen hoitaminen tai tämän asioiden hoitaminen on ammattitaidon syvää ydintä. Kohtaamiset kuitenkin menevät joskus ”ihon alle”. Joskus käy niin, että ammattilainen rakentaa ympärilleen ikään kuin kuoren omien tunteidensa ympärille. Kuori auttaa selviämään näiden vaikeimpien kohtaamisten äärellä. Ammatikseen toisia ihmisiä kohtaavalle osa timanttista ammattitaitoa on kohdata toinen inhimillisesti. Ottaa tunne vakavasti, katsoa silmiin, kuunnella, pysähtyä kiireestä huolimatta. Olla ihminen toiselle.  

Joskus kohtaamiset ihmisten kesken ovat valmiiksi latautuneita: toinen on kokenut, toinen aloittelija – tai toinen on syvän tunnekuohun keskellä, toinen työvuorostaan väsynyt. Tai toinen on lähimmäisestään huolestunut läheinen ja toinen vasta hoivatyötä harjoitteleva nuori. Inhimillisyys on silloin voimakkaasti läsnä. Kohtaamme toisia ihmisiä Attendolla päivittäin satoja tuhansia kertoja. Attendo on ihmisten, niin asukkaiden, heidän läheistensä kuin työntekijöidemmekin yhteisö. Attendon kohtaamiset eivät monista muista suurista yrityksistä poiketen ole pääasiassa digitaalisia. Koneiden ja robottien tehtävä on olla auttamassa meitä, vapauttamassa aikaa tärkeimpään.  

Siksi valitsimme Attendon arjen uudeksi kiteytykseksi ”Inhimillisiä kohtaamisia”. 

Millaisia ajatuksia se sinussa herättää? 

 

Susanna Paloheimo

asiakaskokemus- ja viestintäjohtaja,

Attendo Suomi