Hyppää sisältöön

Johtaminen, asenne ja ammattitaito luovat kivijalan hyvälle hoivalle

24.8.2020
Arvokas, omannäköinen elämä on jokaisen hoivakodissa asuvan oikeus. Arvostettu geriatrian professori, Jaakko Valvanne, totesi eilen Helsingin Sanomien haastattelussa, ”ettei hyvä hoito vaadi erityisen suuria resursseja, vaan kyse on ensisijaisesti asenteesta, ammattitaidosta ja hyvästä johtamisesta, joka tekee hoivayksiköstä myös palkitsevan työpaikan hoitajille”. Asukkaiden palvelutarpeen mukainen resurssi on lähtökohta laadukkaalle hoivalle, muutoin olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Jaa

Olemme Attendolla aloittaneet muutosmatkan, jonka tuloksena haluamme ansaita suomalaisten luottamuksen. Luottamusta ei voi ostaa, eikä toista ihmistä voi pakottaa luottamaan. Onneksi suuri osa suomalaisista, joiden kanssa me attendolaiset kohtaamme päivittäin, luottavat meihin jo nyt.

Kohtaamisia on päivittäin satoja tuhansia, sillä meitä on kaikkiaan noin 13 000 ja meillä asuu noin 10 000 suomalaista neljässä sadassa hoiva- ja palvelukodissa. Jokainen näistä kohtaamisista on merkityksellinen ja jokaisessa kohtaamisessa lunastetaan lupaus hyvästä työilmapiiristä, hyvästä hoivasta, tuesta ja mielekkäästä arjesta.

Korostamme vastikään alkaneella muutosmatkallamme kohtaamisten ja palautteen merkitystä sekä jokaisen omaa, sataprosenttista vastuuta työstään ja asioista, joista tulee tietoiseksi. Aloitamme syksyllä myös johtajakoulutuksen kaikille Attendon esihenkilöille, jotta voimme taata attendolaisille hyvät johtamispalvelut.

Hoitajamitoitus on tervetullut

Kesälomakausi on jälleen osoittanut, miten haasteellinen tilanne ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden kanssa joillakin paikkakunnilla on. Uudistettuun vanhuspalvelulakiin kirjattu hoitajamitoitus on mielestämme hyvä asia. Olemme iloisia siitä, että se linjaa mitoitukseen ja kustannuksiin liittyvät asiat valtakunnallisesti. Nyt tarvitaan päättäjien, kuntien ja meidän yritysten välistä yhteistyötä ja innovatiivisia ratkaisuja, mistä saamme tuhansia uusia, ammattitaitoisia hoitajia ja miten palkkakustannukset katetaan.

Attendon ratkaisuehdotuksia ovat mm. lähihoitajien koulutuspaikkojen sekä niihin tarvittavan rahoituksen kasvattamisen muiden Pohjoismaiden kanssa samalle tasolle, hoiva-avustajien koulutusohjelmien määrän merkittävän lisäämisen sekä työperäisen maahanmuuton helpottamisen esimerkiksi saatavuusharkinnasta luopumalla.

Modernissa hyvinvointiyhteiskunnassa yrityksillä on keskeinen rooli julkisten terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottajana. Yritykset, kuten Attendo, tekevät perustuslaissa määritellyt julkiset palvelut yhdessä kuntien kanssa mahdolliseksi kaikkialla Suomessa. Hoivan haasteet ovat ratkaistavissa, kun toimimme yhdessä parempaa hoivaa ja omannäköisen elämän edellytyksiä tavoitellen.

Virpi Holmqvist,
toimitusjohtaja

Attendo Suomi