Hyppää sisältöön

Kohtaamiset ovat kaikkien yhteinen kieli

10.9.2020
Kohtaamisissa syntyy hyvä hoiva. Lähihoitaja-opiskelija Anniina Hyväriselle hyvä kohtaaminen on empatiaa, läsnäoloa ja kosketusta.

Jaa

Kuopiossa Attendo Kalliohovissa työskentelevä lähihoitaja-opiskelija Anniina Hyvärinen lopettelee lounastaan. Lyhyelle juttutuokiolle työstään hänellä riittää vielä aikaa. ”Vanhukset ovat rakentaneet tämän yhteiskunnan ja ansaitsevat hyvää hoivaa ja huolenpitoa”, Anniina summaa mietteitään polusta, joka johti vapaaehtoistyöstä vanhustyön pariin ja Attendolle töihin.

Hyvä hoiva toistuu Anniinan puheessa usein. ”Hyvä hoiva on läsnäoloa, empaattisuutta ja kosketusta”, Anniina pohtii. Työssä nimenomaan kohtaamiset, aika ja huomio toiselle, ovat olennainen osa hyvää hoivaa.

Kohtaaminen on hyvää hoivaa

Attendo on aloittanut muutosmatkan ja tuolla matkalla yksilölliset kohtaamiset ovat avainasemassa. Empatia, kosketus ja läsnäolo luovat päivittäisistä kohtaamisista merkityksellisen. Sen Anniinakin on työssään huomannut. Anniina kertoo, kuinka tuttu virsi saa muistisairaan ikääntyneen yhtymään lauluun, vaikka sanoja ei enää ole. Hierontahetki lounaan lomassa välittää lämpöä ja lapsuuden tarinoiden kertojan suu nousee hymyyn kuuntelevasta korvasta.

Kuuntelun lisäksi hoivatyön kohtaamisissa tarvitaan ymmärrystä kysyä, kun toinen ei enää osaa pyytää. Yhteys ilman sanojakin löytyy, kun toinen tulee kohdatuksi välittäen ja arvostaen.

Rikkautta uusista kohtaamisista

Kalliohovin tiimi on työntekijöidensä näköinen. ”Jokaisella on omat tapansa tehdä töitä ja kaikilta voi oppia” opiskelijana taloon tullut Anniina miettii. Jaetut sattumukset ja esihenkilöiden tuki tekevät työstä mielekästä ja iloista. Tiimin tekijöiden monipuolisuus on rikkautta, josta kaikki voivat oppia ja kohdata toisensa rauhassa omina itsenään. Ulkomaisten opiskelijoiden kanssa välillä ilmaantuvan kielimuurin murtavat nimenomaan kohtaamiset. Yhteinen sävel löytyy yhteisestä talosta ja tiimistä. Kaikilla on sama tavoite: hyvä hoiva.

Kiinnostaako merkityksellinen työ Attendolla? Tutustu meihin työnantajna: https://ura.attendo.fi/

IMG_3134 (1).jpg