Hyppää sisältöön

Lohjan Asuntomessuille rakentuu sukupolvia yhdistävä kortteli vanhuksille ja lapsille

22.4.2021
Hoivatilat, Attendo ja Pilke päiväkodit toteuttavat yhteisöllisen palvelukiinteistökorttelin Lohjan Asuntomessuille 2021. Sen sydämessä ovat kohtaamiset ihmisten kesken. Koko kortteli on suunniteltu siten, että kohtaamiset eri sukupolvien kesken ovat mahdollisimman helppoja.

Jaa

Lohjan Asuntomessualueelle rakentuvan Attendo-kodin vieressä sijaitsevan päiväkodin leikkivät lapset tuovat energiaa ikäihmisten arkeen. Päiväkodin ja hoivakodin yhteistyöstä on hyviä kokemuksia jo muistakin Attendo-kodeista. Usein yhteistyö toimii niin, että päiväkotilapset vierailevat ikäihmisten luona. Joskus lapsilla on valmisteltuna vaikkapa lauluesitys, joskus askarrellaan ja jutustellaan yhdessä. Lapset voivat myös piirtää kortteja ja taideteoksia, joita on mukava lähettää vieressä asuville mummoille ja vaareille.

Kortteliravintola tuo hoivakodin asukkaat ja paikalliset yhteen


Kohtaamisia on mietitty myös paikallisen yhteisön, sekä Attendo-kodissa asuvien ikäihmisten läheisten kannalta. Talon alakerrasta löytyy yhteinen ja paikallisille avoin ravintolatila. Attendo-kodissa asuva ikäihminen voi lähteä esimerkiksi läheistensä kanssa ravintolaan aterioimaan vierailun yhteydessä. Paikalliset voivat myös tulla ravintolaan syömään ja tutustua samalla palvelutalon ikäihmisiin. Näin pyritään vahvistamaan alueen yhteisöllisyyttä ja tuomaan hoivakodissa asuvia ikäihmisiä osaksi paikallisten luonnollista arkea.
Lohjan asuntomessut toiveiden kortteli.jpg
 

Kodikkuutta ja aputoimintojen harmoniaa sisustusvalinnoissa

Ikäihmisten yksilölliset tarpeet on otettu huomioon talon sisustusvalinnoissa. Attendo-kotien sisustussuunnittelusta vastaavalla Hanna Terholla on pitkä kokemus ikäihmisten tarpeisiin suunnittelusta.

-  Attendon asuntomessukohteessa sisäpintojen väripaletti ja valaisinratkaisut ovat suunniteltu helpottamaan ikäihmisten liikkumista tuomalla tiloihin kolmiulotteisuutta, kertoo Terho.

- Sisällä käytetyt luonnonmateriaalit tuovat kokonaisuuteen pehmeyttä ja kodikkuutta. Kauniit puiset kalusterungot kätkevät sisäänsä ikäihmisille suunnattuja aputoimintoja: tanakat tyynyt ja pienempi istuinsyvyys auttavat istuimelta nousua.

Huonekalujen verhoilussa on käytetty antibakteerisia kankaita, joiden hygieeniset ominaisuudet sopivat palveluasumiseen. Puiset kalusteet ovat kodikkuuden lisäksi ekologisia: päälliset ja sisustyynyt vaihtamalla kalusterunko palvelee pitkään, kunnes elinkaarensa päässä se voidaan hävittää energiajätteenä.

Kaunis luonto kruunaa kaiken

Paikallinen luonto pääsee asuntomessukohteessa valokeilaan. Attendo-kodin ikkunoista näkyy kaunista järvimaisemaa, mutta järveä ei tarvitse ihailla pelkästään sisältä. Rantaan kulkeminen on tehty turvalliseksi, sillä sinne johtaa useita autottomia reittejä. Paikallista luontoa on haluttu tuoda myös sisälle kauniiden valokuvataulujen avulla. Ikäihmisille tutut paikallismaisemat komeilevat yhteisten tilojen seinillä, kun taas omissa huoneissa vallitsee harmonisen neutraali sisustus, jonka jokainen asukas voi muokata omalle tyylilleen sopivaksi.

 

Asuntomessualueelle rakentuvan Attendo-kodin parhaat palat:

  • Sisällä käytetyt luonnonmateriaalit, kuten puiset kalusteet ja rimakatto luovat kodikkuutta.
  • Ryhmäkotien valoisat yhteistilat ovat viihtyisiä kohtaamispaikkoja ikäihmisille. Yhteistilojen suurista ikkunoista näkyy kaunis järvimaisema.
  • Ovisyvennykset tekevät käytävistäkin viihtyisät ja tuovat lisätilaa.
  • Yhteisöllisyys: Viereisen päiväkodin iloinen energia säteilee hoivakotiin ja alakerran ravintolatila tuo talon asukkaat yhteen paikallisten ihmisten kanssa. Myös oman läheisen kanssa voi piipahtaa ravintolaan syömään vierailun yhteydessä.