Hyppää sisältöön

Luonto, liikunta ja rauha houkuttelivat sairaanhoitajaksi Lappiin

26.11.2020
Moni haaveilee Lappiin muutosta luonnon, harrastusmahdollisuuksien ja hidastamisen takia. Sote-alan osaajille on tarjolla töitä myös pohjoisessa, mutta ajatus irtiotosta voi tuntua pelottavalta. Sallassa sairaanhoitajana työskentelevä Teija toteutti haaveensa Lappiin muutosta, eikä ole katunut hetkeäkään.

Jaa

– Nyt taidetaan saada kunnolla lunta!

Sairaanhoitajana Sallassa työskentelevä Teija katselee ulos työpaikan ikkunasta ja rupattelee leppoisasti. Ensilumi saatiin Lappiin tänä vuonna jo syyslomien aikana, mutta lämmin keli sulatti sen pois.  Toive olisi, että tämä lumi pysyisi, jolloin innokas luonnossa liikkuja Teija pääsisi talviurheilun makuun.

Luonto, liikunta ja rauha. Niitä Teija huomasi kaipaavansa elämäänsä yhä enemmän ja enemmän. Ajatus Lapista oli kutkutellut jo pidempään. Teija oli lomaillut tiuhaan miehensä kanssa Itä-Lapissa ja Pohjois-Norjassa, mutta joka kerta loma tuntui jäävän liian lyhyeksi.  Teijan nykyinen elämäntilanne mahdollistaisi muuton pois kotiseudulta Pirkanmaalta, mutta työpaikka pitäisi löytää.  

Muistisairaiden ja ikäihmisten parissa pitkään työskennellyt Teija kuuli, että Lapissa olisi takuuvarmasti tarjolla oman alan töitä. Muuttoa pohtiessaan Teija huomasi, että katuisi enemmän lähtemättä jättämistä, kuin itse lähtöä. Ajatuksesta tekoihin edettiin nopeasti.

– Kun bongasin työpaikan Sallasta, huomasin ajattelevani vain sitä hetkeä, kun jo asumme siellä. Siinä meni lopulta vain alle kuukausi, että olimme tehneet päätöksen ja olimme muuttamassa pohjoiseen, Teija kertoo.

Attendo Kuukkelin piha
Attendo-kodin pihamaa sai ylleen valkean hunnun. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Omaa rauhaa ja uusia ystäviä

Teija ja hänen miehensä löysivät vuokra-asunnon Sallasta helposti. Sallan kylällä peruspalvelut ovat lähellä, ja bonuksena luonnossa viihtyvä Teija sai myös upean lähiluonnon.

– Rauhoittuminen töiden jälkeen on täällä helpompaa. Kun kävelen ulkona, en kuule autoja tai välttämättä näe ihmisiä. Ihmisiin kuitenkin tutustuu halutessaan helposti. Täällä ollaan auttavaisia ja lämpimän kiinnostuneita meistä tulokkaista. Harrastukseni avantouinnin kautta olen saanut myös uusia samanhenkisiä tuttavia. 

Lapista löytyy oivia asuinpaikkoja ihmisille, jotka haluavat pyhittää vapaa-aikaansa harrastamiselle tai luonnossa liikkumiselle. Esimerkiksi Sallan kunta lahjoittaa vuonna 2020 jokaiselle uudelle kuntalaiselle laskettelulippuja Sallatunturille. Uudet kuntalaiset saavat etulippuja myös uimahalliin ja keilaamaan. Hoidetut hiihtoladut lähtevät usein melkein omalta takapihalta, avantouimari saa pulahtaa oikeaan avantoon ja tunturille voi kiivetä aina halutessaan.

Töissä ollaan omavaraisia ja luovia


Sairaanhoitajan työ on Teijalle tuttua, joten työhön ikäihmisten Attendo-kodissa oli helppo päästä kiinni. Mukavien työkaverien kanssa ainoastaan murre-erot voivat aiheuttaa pientä ihmetystä, sillä työhön liittyvä sanasto on osin erilaista pohjoisessa. Motivoitunut työporukka puhaltaa yhteen hiileen murteista huolimatta.

– Työporukastamme löytyy luovuutta ja omavaraisuutta. Välimatkat ovat pitkiä, joten oman porukan kekseliäisyydestä on todella paljon hyötyä ongelmanratkaisussa, Teija kertoo.

Teija ei ole katunut päätöstään muuttaa Lappiin. Entiseltä kotipaikkakunnaltaan Teija kaipaa läheisiään, mutta ystävät suunnittelevat jo innokkaasti vierailuja Lapin maisemiin. Uudella kotipaikkakunnalla on helppo tutustua paikallisiin, varsinkin jos suunnitelmissa on jäädä asumaan pysyvästi. Teijan toive luonnon lähellä elämisestä on myös toteutunut.

– Odotan, että koemme Lapissa kaikki vuodenajat. Enää ei onneksi tarvitse lähteä loman päätteeksi pois täältä, Teija hymyilee. 

Teija hiihtolenkillä
Sairaanhoitajana työskentelevä Teija on innoissaan Lapin hiihtokaudesta. 

Kiinnostuitko työskentelystä Lapissa? Katso alueen avoimet työpaikat:

Katso kaikki avoimet työpaikkamme: