Hyppää sisältöön

Maukasta ja ravitsevaa ruokaa

18.6.2020
Niina Uusi-Äijälä on Uudenkaupungin Attendo Hellän keittiövastaava. Yhdessä työparinsa kanssa hän laittaa päivittäin kolmen Attendo-kodin ruoat.

Jaa

Ruoan täytyy olla maukasta, jotta se syödään. Lautaselle jäävästä ruoasta ei ole mitään iloa, Niina Uusi-Äijälä tuumaa. Uusi-Äijälä tuntee ruoan. Hän on kokannut Attendon asukkaille jo yli kuusi vuotta ja kokee, että ravitseva ruoka on yksi hyvän hoivan peruspilareista.

– Perinteinen kotiruoka paitsi ravitsee, tuo turvaa. Nautin, kun saan tehdä ruokaa mahtavista raaka- aineista alusta saakka ja hyvillä ohjeilla. Tässä työssä palautteen saa heti – homma meni nappiin, kun tarjoiluastiat palautuvat osastolta tyhjinä.

Taikinaa leivottavaksi myös asukkaille

Työpäivä keittiössä alkaa kuudelta. Ruoanlaiton lisäksi keittiössä leivotaan leivät ja leivonnaiset sekä tietysti tiskataan. Kaikkien kolmen Attendo-kodin tilaukset ja omavalvonta ovat myös Niinan vastuulla. Työilmapiiriä hän kehuu loistavaksi, työparin kanssa hommat sujuvat saumattomasti.
– Kahden viikon välein vaihdetaan rooleja, että molemmat saavat leipoa, tehdä salaatteja ja laittaa lämmintä ruokaa, Niina kertoo.
Niina Uusi-Äijälä
Arkityöhön tuo vaihtelua Niinan tehtävä vertaisperehdyttäjänä. Tarvittaessa hän lähtee aina uuteen yksikköön esittelemään Attendon työmallia. Hän kuuluu myös ateriatoimikuntaan, joka kehittää Attendon keittiötoimintaa ja muokkaa ruokalistaa.


– On hauskaa päästä vaihtamaan kollegojen kanssa ajatuksia ja tapoja. Vanhakin kokki voi oppia uusia temppuja! Ruoanlaitto ja leipominen ovat paitsi Niinan, myös monen asukkaan intohimoja. Ajoittain Hellän keittiöstä lähetetäänkin osastolle taikinaa, josta asukkaat saavat itse leipoa.
– Huomaa kyllä, että monet ovat ennenkin pitkoja letittäneet!

Voit tutustua avoimiin kokkien ja muun keittiöhenkilökunnan työpaikkoihimme tästä linkistä.