Hyppää sisältöön

Pride-tunnelmaa Attendolla: Luomassa omannäköistä elämää

3.6.2024
Kesäkuussa juhlistetaan Pride-kuukautta, ja myös Attendo-kodeissa ollaan mukana Pride-tunnelmissa. Helsinki Priden tämän vuoden teemana on rauha ja toivo: on tärkeää, että kaikilla on rauha kasvaa, mutta myös vanheta juuri sellaisena kuin on. Toivo on yhteisössä, toisissa ihmisissä. Tässä artikkelissa pääsetkin lukemaan siitä, miten attendolaiset mahdollistavat asukkaillensa omannäköisen elämän.

Jaa

Kesäkuussa juhlistetaan Pride-kuukautta, ja Attendo osallistuu aktiivisesti Pride-tapahtumiin. Tämän vuoden Helsinki Priden teemana on rauha ja toivo, mikä yhdistyy vahvasti Attendon arvojen ja toiminnan kanssa.

Rauha ja toivo tarkoittavat Attendolla sitä, että jokaiselle asukkaallamme on mahdollisuus elää omannäköistään elämää. Hyvä, omannäköinen elämä on jokaiselle erilainen. Kehitysvammaiselle nuorelle aikuiselle se voi tarkoittaa uusia kokkaamistaitoja ja ystävien tapaamista itsenäisesti. Vaikeasti muistisairaalle vanhukselle syliin puristettua pehmolelua ja käden silittämistä. Nuorelle lettukestejä nuotiolla. Mielenterveysongelmista kärsivälle kaupassa käymistä vuosien jälkeen. Ikäihmiselle pyykkien viikkaamista ja kahvittelua terassilla yhdessä muiden kanssa kevään ensiauringossa. 

Haaveita, toiveita ja valintoja

Kävimme kysymässä Attendo-kodeissa, miten attendolaiset mahdollistavat asukkaillensa omannäköisen elämän. Tämänlaisia vastauksia saimme:

”Kaikenlaisten tunteiden näyttäminen on sallittua ja asioista sanominen ääneen.”

”Itse annan asukkaan tehdä omia valintoja, vaikka ne ei aina olisikaan ihan oikeita, mutta niistä sitten keskustellaan yhdessä rakentavasti. Virheistä opitaan.” 

”Tuetaan ja mahdollistetaan osaltamme asukkaan osallistumista yhteiskuntaan – he ovat tärkeä osa sitä.”

”Asukkailla on omat huoneet mitkä myös ovat juuri sellaiset kuin he itse haluavat ja vaikka huone ei usein hoitajan silmää miellyttäisikään. Kyseessä on asukkaan koti ja se saa näyttää juuri siltä kuin asukas haluaa. Hoitajan tehtävä on kuitenkin huomioida turvallisuus koko talossa mukaan lukien asukkaiden omat huoneet.”

”Kysellään haaveista ja mitä haluat tehdä? Jos olet nyt tässä, niin mihin haluat päästä ja miten voimme auttaa sinua pääsemään sinne.”

”Asukkaan omaiset ja läheiset ovat meille tervetulleita ja myös yöpyminen kodissamme on mahdollista. Tuemme myös vammautuneiden perhesiteitä, asukkaan sitä halutessa.”

”Attendo-koti on asukkaan koti kirjaimellisesti. Kunnioitamme asukkaan yksilöllisyyttä, toiveita ja valintojaan. Asukkaat tekevät myös välillä vääriä valintoja, niin kuin me muutkin. Näissäkin tuemme heitä ja keskustelemme asioista.”

”Olemme asukkaat ja henkilökunta vähän niin kuin Attendo-kodin perhe. Kuuntelemme ja tuemme toinen toisiamme. Asukkaat ovat myös hyvin iloisia esimerkiksi meidän työntekijöiden perhetapahtumista.”

”Tuomme tapahtumia myös talon sisälle, koska monikaan meidän asukkaistamme ei ole kykenevä lähtemään ulkopuolelle. Meillä oli viimeksi täällä Kennelliitto järjestämässä koirille kilpailua.”

Toivotamme kaikille hyvää Pride-kuukautta! Seuraa Attendon Pride-tunnelmaa Instagramissa @attendosuomi