Hyppää sisältöön

Aistien herättelyä Green Care -menetelmiä hyödyntäen

4.9.2023
Green Care on ihmisyksilön hyvinvointia ja elämänlaatua edistävää toimintaa, jossa hyödynnetään luonnon ja eläinten parantavaa vaikutusta. Aistien aktivoinnilla ja stimuloinnilla pyritään luomaan kokonaisvaltainen ja rikas elämys. Green Care -menetelmien avulla voidaan edistää aistien herättelyä luonnollisessa ympäristössä. Tässä on muutamia Green Care -menetelmiä, joita voi hyödyntää aistien herättelyssä.

Jaa

Näköaisti: Green Care-menetelmät tarjoavat mahdollisuuden viettää aikaa luonnossa ja nauttia sen kauneudesta. Luonto voi lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Luonnon rauhalliset maisemat ja vehreät ympäristöt voivat vaikuttaa positiivisesti ihmisten mielialaan ja edistää rentoutumista. Rentoutuminen voi puolestaan vaikuttaa positiivisesti näköaistin toimintaan.

Luonnon näkeminen ja tarkkailu, kuten kukkien, puiden, eläinten ja maisemien katselu, stimuloivat näköaistia, luoden rauhoittavan ja visuaalisesti miellyttävän ympäristön.

 

Kuuloaisti: Erilaisten luontoäänien hyödyntäminen tarjoaa tehokkaan keinon kuuloaistin herättelyyn. Luonnon äänet kuten linnunlaulu, tuulen suhina puiden lehdissä tai veden solina, musiikilliset elementit luonnossa ja luontotietoisuuden harjoitteet voivat stimuloida kuuloaisti ja näin ollen rentouttaa ja rauhoittaa, edistäen hyvinvointia.

 

Haju- ja makuaisti: Luonnossa on monia miellyttäviä tuoksuja, kuten metsän ja tuoreen ruohon tuoksu. Lisäksi kukkien erilaiset aromit toimivat hyvin herätellen hajuaistia. Puutarhanhoitoa käytetään yhtenä luontoavusteisena menetelmänä, jossa voidaan turvallisesti haistella ja maistella erilaisia yrttejä tai muita kasveja. Kuitenkin jo pelkkä luonnossa käveleminen mahdollistaa erilaiset luontaiset aromit hajuaistille sekä altistaa erilaisille näkymättömille mikrobeille, jotka ovat hyödyksi ihmisen immuunipuolustukselle.

    

        

Tasapaino- ja liikeaisti: Luonnossa liikkuminen tarjoaa mahdollisuuden aktivoida tasapaino- ja liikeaistia. Esimerkiksi käveleminen epätasaisessa maastossa, tasapainoilu kivillä tai kävely puunrunkojen päällä voivat haastaa ja aktivoida näitä aisteja.

 

Tuntoaisti: Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontokontakti ja luonnonmateriaalien käyttö voivat vahvistaa tuntoaistia ja tuottaa miellyttäviä aistikokemuksia. Tällaiset kokemukset voivat edistää toimintakykyä, rentoutumista, stressin lievittymistä ja yleistä hyvinvointia.

Luonnosta löytyy paljon erilaisia elementtejä, kuten pehmeää nurmikkoa ja lehtiä, sileitä kiviä, karkeaa hiekkaa tai puiden kuorta sekä märkää vettä. Myös eläinten läheisyys ja niiden rapsuttaminen tai eläinten hoivaaminen, voivat tarjota miellyttävän aistikokemuksen ja edistää vuorovaikutusta. Erilaisten luonnonmateriaalien erilaiset tekstuurit tuottavat monipuolisia aistituntemuksia.

    

 

Green Care - toiminta tarjoaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen luonnon ja eläinten avulla. Menetelmät auttavat herättelemään aisteja ja tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kokemuksellisuuteen ja elämyksellisyyteen. Menetelmät voivat olla erityisen hyödyllisiä rentoutumiseen, stressin lievitykseen sekä mielialan kohentamiseen.

Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja yksilöllä omat tarpeensa ja tavoitteensa, joten on tärkeää kokeilla ja etsiä itselleen se paras mahdollinen menetelmä, joka tuottaa tuloksia.

 

Kirjoittanut: fysioterapeutti Petra Tiitinen