Hyppää sisältöön

Luontoliikunnan terveyshyödyt

19.1.2024
Luonto tarjoaa virikettä niin mielelle, kuin kehollekin. Lue tarkemmin, mitä hyötyjä luonnossa liikkumisesta on terveydelle.

Jaa

Luontoliikunnan on tutkitusti todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitautien kuten tyypin 2 diabeteksen sekä sepelvaltimotaudin riskiä (Sydänliitto 2019). Jo useampana päivänä tehdyllä, vähintään kahden ja puolen tunnin ripeällä kävelyllä on positiivinen vaikutus painonhallintaan, verenpaineeseen ja sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn (Metsähallitus 2024). Ulkona ja luonnossa liikkuminen on oiva tapa harjoittaa ja kehittää tasapainoa luonnon vaihtelevissa maastoissa (Sydänliitto 2019).

Luonnossa liikkumisella on positiivisia vaikutuksia myös mielenterveyteen. Luonnonvara- keskuksen professorin, Liisa Tyrväisen mukaan ”ihminen voi paremmin vihreässä ympäristössä”. Hiljaiset ja saastumattomat viheralueet houkuttelevat liikkumaan. Tyrväisen mukaan metsässä kaikkoaa niin stressi, kuin lihasjännityskin. (Brax 2020.)

Perinteisen kävelyn lisäksi kuntoa voi kohottaa esimerkiksi lumikenkäilyn, luistelun tai hiihdon parissa.

Luonnossa liikkuminen on kaiken tämän lisäksi täysin ilmaista! Haastankin sinut liikkumaan luonnossa tammikuun ajan päivittäin! Kulje mahdolliset työ- ja asiointimatkat pyörällä tai kävellen suosikkireittiäsi pitkin tai tee viikonloppuna mieltä ja kehoa virkistävä lenkki lähimetsään.

 

Kirjoittanut: Fysioterapeutti Iina Leinonen

Lähteet:
Brax, A. 2020. Luonto hoitaa meitä. WWF. (1), 11-13. https://wwf.fi/app/uploads/9/f/a/fkxmdsvuhtxuhqsdigx6bk/wwf_lehti_1_20_web_sivuttain.pdf. 5.1.2024.

Metsähallitus. 2014. Luonto houkuttelee liikkumaan. https://www.luontoon.fi/terveyttajahyvinvointialuonnosta/luontoliikunta. 5.1.2024.

Sydänliitto. 2019. Luontoliikunnalla on useita terveysvaikutuksia. https://sydan.fi/artikkeli/luontoliikunnalla-on-useita-terveysvaikutuksia/.  5.1.2024.