Hyppää sisältöön

Painehaavojen ennaltaehkäisy

23.4.2024
Painehaava tarkoittaa paineen seurauksena syntynyttä haavaa ihossa. Painehaavoja muodostuu erityisesti potilaille, jotka viettävät suuren osan ajasta vuoteessa, eivätkä pysty itse juurikaan vaihtelemaan asentoaan. Ratkaisevasti haavojen muodostumiseen vaikuttaa kudosten puutteellinen verenkierto, mikä voi johtua useasta eri tekijästä. Painehaavoja muodostuu yleensä lonkkien alueelle, ristiluun alueelle, alaselkään, pakaroihin sekä kantapäihin.

Jaa

Painehaavan riski on tärkeää tunnistaa. Riskiä arvioidaan muun muassa liikuntakyvyn, ihon kunnon sekä tunnon perusteella. Potilas voi kuulua pienen, keskisuuren tai suuren painehaavariskin luokkaan. Riskiä tulee arvioida säännöllisesti. Painehaavojen ennaltaehkäisyllä vältytään kivuliailta ja pitkää hoitoa vaativilta painehaavoilta. Painehaavojen ennaltaehkäisyssä on kiinnitettävä huomioita useaan eri seikkaan.

Asentohoito – Vuoteessa olevan henkilön asentoa tulisi vaihtaa parin tunnin välein, jotta painekohta vaihtuu. Asentoa vaihtaessa on huomioitava, että kudoksiin ei kohdistu liiallista venymistä tai hankausta. 

Painehaavapatja – Painehaavapatjalla voidaan ehkäistä painehaavojen kehittymistä. Painehaavoja ehkäisevän patjan tarve voidaan arvioida esimerkiksi BRADEN-luokituksella. Lisäksi on olemassa esimerkiksi painehaavatossuja, jotka auttavat ehkäisemään kantapäiden painehaavoja.

Ihon hoito – Iho on pidettävä puhtaana ja kuivana sekä tarvittaessa rasvattava. Ihon kuntoa tulisi tarkkailla päivittäin.

Ravitsemus – Kudokset pysyvät parempikuntoisina, kun monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä nesteensaannista huolehditaan.

Tupakointi – Tupakointi altistaa painehaavan synnylle, sillä se vähentää ihon pintaverenkiertoa.

Painehaavan hoidossa keskeistä on painealtistuksen poistaminen, oikeanlainen haavanhoito sekä monipuolinen ravitsemus.

Kirjoittanut fysioterapeutti Anniina Aalto

Lähteet:

Haavatalo.fi. Painehaavan ennaltaehkäisy. https://www.shhy.fi/wp-content/uploads/2021/11/Shhy_pdf_terveyskyla_painehaavan_ennaltaehkaisy.pdf

Halinen 2023. Painehaavat. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00313

Respecta. Painehaavariskin arviointi ja patjan valinta. https://www.respecta.fi/fi/ratkaisut/apuvalineet/kotihoito-ja-ergonomia/painehaavariskin-arviointi-ja-patjan-valinta/

Terveyskylä 2021. Painehaavan ennaltaehkäisy. https://www.terveyskyla.fi/haavatalo/tietoa-haavoista/painehaavat/painehaavan-ennaltaehkäisy