Hyppää sisältöön

Työskentely ergonomian kolme A:ta

9.11.2023
Lue ergokorttikouluttajamme Heidi Vessarin teksti ergonomiasta. Heidi kertoo ergonomian kolme tärkeää A:ta, sillä työskentelyergonomian tärkeys tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisyssä on isossa roolissa. Jos emme kiinnitä huomiota työskentelyasentoihimme, niin päivittäin työssä toistuvat raskaat ja virheelliset liikemallit kuormittavat kehoamme.

Jaa

Työskentelyergonomian tärkeys tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisyssä on isossa roolissa. Jos emme kiinnitä huomiota työskentelyasentoihimme, niin päivittäin työssä toistuvat raskaat ja virheelliset liikemallit kuormittavat kehoamme ja aiheuttavat erilaisia venähdyksiä ja kiputiloja, niin niveliin kuin lihaksiinkin. Oikeita apuvälineitä hyödyntämällä esimerkiksi potilassiirroista on mahdollista saada avustajalle hyvinkin kevyitä ja ergonomisia. Myöskin potilaan oikeaoppinen aktivointi ja osallistaminen liikkeeseen ja asennonvaihtoihin vähentävät avustajaan kohdistuvaa kuormitusta. Tähän blogitekstiin olen koonnut mielestäni kolme tärkeintä asiaa ergonomisia potilassiirtoja ja työskentelyasentoja koskien.

 

Asento. Kiinnitä huomiota omiin työskentelyasentoihisi. Pyri hyödyntämään mahdollisimman paljon käyntiasentoa. Alaraajoissamme sijaitsevat kehomme vahvimmat lihakset ja ne jaksavat työskennellä väsymättä pidempään. Jousta polvista ja hyödynnä painonsiirtoa eteen ja taakse. Vältä kurkottelua ja käsillä nykimistä. Olkaniveliämme ympäröi olkapäätä tukevien ja liikuttavien lihaksien jänteet. Nämä jänteet ovat alttiita liikakuormitukselle vääränlaisten työskentelytapojen toistuessa. Niin kutsuttu kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yksi tyypillisimmistä työperäisistä rasitusvammoista, mutta myös hyvin vältettävissä oikealaisia siirtotekniikoita hyödyntämällä.

ergonomia blogitekstiin 1.jpg

Apuvälineet. Oikeanlaisen apuvälineen hyödyntäminen keventää avustustilanteiden kuormitusta merkittävästi. Muista valita apuväline asiakkaan sen hetkisen toimintakyvyn mukaan. Älä automaattisesti valitse apuvälinettä, jolla ”on menty ennenkin”. Pyri huomioimaan asiakkaan - sekä omat voimavarasi. Huolehdi, että tarvittavat apuvälineet ovat lähellä ja helposti saatavilla. Huolehdi myös siitä, että osaat käyttää apuvälineitä oikein. Kysy rohkeasti apua työkaverilta tai yksikössä toimivalta fysioterapeutilta, mikäli olet epävarma jonkin apuvälineen käytöstä.

 

              

ergonomia blogitekstiin 2.jpg  ergonomia blogitekstiin 3.jpg

Aktivointi. Kuntouttavan hoitotyön periaatteiden mukaisesti hyvään ja laadukkaaseen hoitoon kuuluu potilaan osallistaminen hoitotoimiin. Potilasta aktivoimalla voidaan potilaan toimintakykyä ylläpitää ja omatoimisuutta lisätä. Samalla myös potilaan toimintakyky pysyy yllä ja avustavan kuormitus vähenee. Avustajan on tärkeää huomioida potilaan voimavarat ja valita avustustyyli sen mukaisesti. Kenelle riittää sanallinen ohjaus ja kuka tarvitsee manuaalista ohjaamista. Parhaimmassa tapauksessa potilaan ja avustajan yhteistyö ylläpitää potilaan omatoimisuutta ja pitää avustajan työn fyysiseltä kuormittavuudeltaan hyvinkin maltillisella tasolla.

ergonomia blogitekstiin 4.jpg

 

Ergonomiaosaaminen ylläpitää työntekijän terveyttä, edistää potilasturvallisuutta ja vähentää henkilöstön sairaslomia. Attendo Terapiapalvelut järjestävät Ergonomiakortti-koulutuksia ympäri Suomen. Lisätietoa koulutuksesta löydät Attendon kurssiesitteestä sekä Valosta. Koulutuksessa opit ergonomiset ja turvalliset avustustavat potilassiirroissa, saat varmuutta oikeiden apuvälineiden valintaan ja niiden käyttöön, sekä opit tunnistamaan erilaisia kuormitustekijöitä työssäsi. Koulutuksen tavoitteena on myös lisätä työ- sekä potilasturvallisuutta työpaikallasi ja työyhteisössäsi.

ergonomia