Hyppää sisältöön

Attendo-kotien vinkit: Toimintakyvyn ylläpito

18.5.2020
Poikkeusolot ja niiden mukanaan tuoma vierailukielto ovat vaikuttaneet Attendo-kotien arkeen. Kekseliäs henkilökuntamme pyrkii ylläpitämään asukkaidemme toimintakykyä erilaisilla virkistäytymiskeinoilla ja hauskoilla harrasteilla myös silloin, kun vierailut Attendo-kodeissa ovat kiellettyjä. Keräsimme parhaat vinkit asukkaiden toimintakyvyn ylläpitoon Attendo-kodeissa.

Jaa

Kysyimme parhaita vinkkejä ja kokemuksia arjen rikastuttamiseen suoraan Attendo-kodeista. Suomessa on noin 400 Attendo-kotia, joten vastausten tulva oli huima. Tässä koosteessa on osa saamistamme vinkeistä asukkaiden toimintakyvyn ylläpitoon.

Parhaat vinkit aktiivisuutta lisäämään

Liikunta ja aktiivisuus ovat omiaan pitämään ihmisen virkeänä. Ulkoilu ja kevyt ponnistelu ovat oivaa ajanvietettä poikkeusoloihin.

Terapeuttimme ovat aloittaneet erilaisten toimintakykyä ylläpitävien harjoitteiden videoimisen. Videot laitetaan Attendon perehdytysjärjestelmään, mistä hoitohenkilökunta voi niitä käydä katsomassa ja ohjeiden mukaisesti huolehtia asukkaiden toimintakyvystä. Lisäksi sieltä voi laittaa pyörimään esim. tuolijumppaa ja saada muita vinkkejä fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen. Sieltä löytyy jatkossa esimerkiksi muistikuntoutusta, viriketoimintaa ja ergonomiaohjeistusta.

Olemme ulkoilleet hoivakodin pihalla päivittäin. Olemme myös järjestäneet virkistystoimintaa pienryhmissä turvavälit huomioiden, esimerkiksi tuolijumppaa, tietovisaa tai levyraatia. Nyt teemme hoivakodin pihalle liikuntarastit joita voi käydä suorittamassa itsenäisesti tai hoitajan kanssa. Rasteilla tehdään erilaisia harjoitteita, kuten käsien nostelu, tuolille istuminen tai renkaan heitto. Jokaisella rastilla on selkeät ohjeet toteutukseen. Halutessaan asukas saa suorituspassin joka leimataan jokaisesta suoritetusta rastista. Eniten suorituksia kerännyt asukas palkitaan kesän päätteeksi. Aika kiva skaba!

Kaikki yhteinen toiminta siirtyi ulkotiloihin kevään aikana. Hoitajat ovat olleet ohjaamassa erilaisia ulkopelejä, mölkkyä, keilausta ja tuolijumppia, turvavälit huomioiden. Olemme myös ulkoilleet valvotusti ja ahkerasti. Sisätiloissa meillä on ollut kuntorata johon asukkaat ovat voineet mennä itsenäisesti, tai hoitajan kanssa.

Yhdessäoloa ja välittämistä

Kaiken hyvinvoinnin keskiössä on läsnäolo ja turvallisuuden tunne. Attendo-kotien henkilökunta pyrkii käyttämään paljon aikaa tilanteen selittämiseen, mutta myös kiireettömään yhdessäoloon.

Vietämme paljon aikaa yhdessä asukkaiden kanssa. Kuunnellaan, jutellaan ja kysytään ’Miten voit?’

Omaiset pitävät yhteyttä ikkunan takana, puhelimitse, kuvapuhelut, kirjeitä ja kortteja on tullut. Videoita omaisen pyynnöstä laitettu. Jokainen hoitaja käyttää omaa luovuuttaan ja osaamistaan.

Ikkunatreffit ovat olleet suosittuja, samoin videopuhelut. Nyt kun meilläkin on piha vapautunut lumesta, voimme sopia vierailut terassille. Asukas istuu lasitetun terassin sisällä ja omaiset ulkopuolella. Tämä mahdollisuus otettiin suurella riemulla äitienpäivänä käyttöön, räntäsateesta huolimatta.

Olemme järjestäneet ohjelmaa huoneisiin, eli siellä on pidetty omahoitajahetkiä. Meillä on myös talossa opiskelijoita, joita on hyödynnetty tässä tilanteessa. Opiskelijat ja omahoitajat ovat pitäneet asukkaan huoneissa jumppahetkiä ja lukeneet lehtiä, laulaneet ja kuunnelleet musiikkia. Omalla pihalla on myös ulkoiltu ja siellä nyt jo auringonpaisteessa juotu kahveja."

Samat hoitajat ovat useamman päivän samassa ryhmäkodissa, eli he voivat suunnitella asukkaiden kanssa päivän ja useammankin toimintaa yhdessä. Hoitajat tekevät asukkaiden toivomia asioita esim. tilauksia verkkokaupasta tai kauneudenhoitoa.

Aivotkin tarvitsevat jumppaa

Pelkkä kehonhuolto ei riitä, myös aivot tarvitsevat haasteita. Aivopähkinät toimivat hyvin, ja esimerkiksi musiikista nauttiminen, sekä antoisat keskustelut virkistävät mieltä.

Olemme kuunnelleet musiikkia ja laulaneet. Televisiosta uutisten katselu, lehden lukeminen ja asioiden kertaaminen on auttanut muistisairaita ymmärtämään mistä on kyse.

Ulkoilemme omalla pihalla ja järjestämme huoneisiin tekemistä, kuten käsitöitä, ristikkolehtiä tai värityskuvia.

Ulkoilujen, pelaamisen, jumppien ja laulamisten lisäksi jokunen asukas haluaa osallistua esimerkiksi pyykkien viikkaamiseen. Huomioimme asukkaan omatoimisuuden ja otamme mukaan arkisiin toimiin, jos hän haluaa.

Olemme panostaneet ruokailujen aikana hoitajien määrään tilassa ja jututtaneet ihmisiä, joista jokainen syö omassa pöydässään. Ulkona on järjestetty myös laulantaa ja bändikin on vieraillut.”

Tulemme jakamaan lisää vinkkejä korona-arjen keskellä toimimiseen Attendo-kotien vinkit -juttusarjassa.