Hyppää sisältöön

Lampaiden rapsuttelua ja tangokuninkaallisia: Vanhusten viikkoa juhlittiin ympäri Suomea

17.10.2019

Jaa

Viime viikolla vietettiin valtakunnallista Vanhusten viikkoa. Tänä vuonna Vanhustyön keskusliiton järjestämän viikon teemana oli Varaudu vanhuuteen. Viikko näkyi Attendon hoivakodeissa ympäri Suomea eri tavoin: hoivakodeissa viihdyttiin muun muassa taidemaalauksen, eläinystävien ja tangokuninkaallisten parissa. Kurkista kanssamme yhden hoivakodin juhlintaan!

Pyhäsalmella Attendo Köpsinrinteellä oli 9.10. todellista suurjuhlan tuntua, kun toistasataa ihmistä kokoontui juhlimaan Vanhusten viikkoa ja hoivakodin läksiäisiä yhdellä kertaa. Asukkaista, heidän läheisistään, Köpsinrinteen henkilöstöstä ja vapaaehtoisista koostunut porukka viihtyi niin sisällä kuin ulkotiloissa.


”Lokakuinen sää ei hidastanut meitä lainkaan, vaan kekkerit levittäytyivät myös hoivakodin pihamaalle. Lions ry:n porukka ulkoili asukkaiden kanssa ja avusti makkaranpaistossa”, hoivakodin johtaja Anne Niiranen kertoo.


Juhlaan osallistui myös nelijalkaisia vieraita: shetlanninponi Töppönen sekä lampaat Onneli ja Anneli vierailivat niin pihalla kuin sisätiloissa, jotta mahdollisimman moni pääsi niitä taputtelemaan. Tilaisuudessa esiintyi myös orkesteri, jonka tahtiin halukkaat pääsivät tanssimaan. Sisätiloissa näkyvät muuttolaatikotkaan eivät hidastaneet juhlijoita.


”Juhlissa oli pieni haikea pohjavire, sillä muutamme lokakuun loppupuolella. Muutto ei kuitenkaan ole lainkaan surullinen asia, sillä pääsemme vajaan kahden kilometrin päähän vastavalmistuneeseen hoivakotiin, Attendo Järvenhelmeen. Henkilöstö pysyy toki samana eli ainoastaan puitteet muuttuvat”, Niiranen kuvaa.


Omannäköistä teemaviikon juhlintaa


Hoivakodit eivät ole keskenään identtisiä, vaan niiden oma persoona muodostuu ihmisistä: asukkaista, heidän läheisistään ja henkilöstöstä. Näin ollen Vanhusten viikon ohjelmakaan ei ollut kaikkialla sama, vaan eri hoivakodeissa panostettiin erilaisiin aktiviteetteihin. Teemaviikkoa vietettiin ympäri Suomen muun muassa livemusiikin, taidemaalauksen, hartaushetkien, runonlausunnan sekä juustojen ja viinien merkeissä.


Esimerkiksi Haapajärvellä Attendo Ruusulassa järjestettiin kuvataidehetki paikallisten yläkoululaisten kanssa. Kuvaamataidon opettajan johdolla asukkaat ja koululaiset maalasivat yhdessä musiikin herättämiä mielikuvia kynttiläakvarellitekniikalla. Porissa Attendo Latokartanossa talon fysioterapeutti järjesti kuvasuunnistusradan, jolle osallistui asukkaiden ja hoitajien lisäksi myös omaisia ja Ristijärvellä Willa Wanhassa järjestettiin muurikkalettukestit. Saatiinpa Vanhusten viikolle kuninkaallisiakin, kun Alajärvellä Mäntytuulessa esiintyi tangokuningas Jaska Mäkynen ja Pyhtäällä Hoivahovissa Jukka Hallikainen. Tangoprinssi Markku Ketola teki minikiertueen esiintyen kaikissa Attendon Turun-hoivakodeissa.


Vaikka teemaviikko on ohi, ei mukava yhteinen tekeminen lopu. Köpsinrinteen Anne Niiranen toteaa, että monenlaista ohjelmaa piisaa myös tavallisina viikkoina.


”Tämä kuulostaa juhlavalta, mutta itse asiassa meillä on suurin piirtein kaksi kertaa kuussa tanssit livemusiikin tahtiin, kaikki vapaaehtoisvoimin. Olemme todella kiitollisia orkesterille sekä muille vapaaehtoisille, jotka piristävät hoivakodin arkea säännöllisesti”, Niiranen päättää.