Attendo Valoharju

Valoharju tarjoaa sekä tehostettua että kuntouttavaa asumispalvelua aikuisille mielenterveyskuntoutujille.

Yhteystiedot

Unit contact image

Osoite

  • Kellarimäenkatu 2

  • 21200 Raisio

  • Varsinais-Suomi

  • Kartta

Tietoja

  • Paikkojen määrä - 26

    Huoneen koko - 24 m2

    Valmistunut - 2020

    Tarjoaa kotipalvelua - Kyllä

  • Omavalvontasuunnitelma
Story image

Tavoitteellista tukea

15-paikkaisessa palvelukodissa on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden. Palveluasumisen asunnot, 10 kaksiota, sijaitsevat kahdessa rivitalossa palvelukodin pihapiirissä. Tarjoamme myös kotiin vietävää tukea asiakkaan asunnolle Turun ja Raision alueella.

Hyödynnämme kuntoutujan voimavarojen sekä palvelutarpeen arvioinnissa RAI-CMH arviointeja. Arvioinnit ovat pohjana kuntoutussuunnitelman teossa, jossa huomioidaan ja määritellään kuntoutujan voimavarat yksilöllisesti. Kuntoutussuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti sekä aina tilanteen vaatiessa.

Asiakkaan kotiin vietävässä tuessa huomioidaan asukkaita, joilla on haasteita asua omassa kodissa ja uhkana on laitokseen joutuminen tai asunnon menettäminen. Valoharju tarjoaa kokonaisvaltaisen ja yksilöllisen tuen, jonka avulla vahvistetaan asiakkaan omia voimavaroja, kehitetään elämänhallinnallisia taitoja ja luodaan yhteistyöverkostoja.

Palvelumme piiriin pääsee kunnan sijoittamana.

Story image

Toimintatapamme Valoharjussa

Kunnioitamme ja arvostamme asukkaidemme elämäntarinaa. Toimimme Valoharjussa niin, että kuntoutujiemme elämässä on merkityksellisiä ja hyviä asioita. Henkilökuntamme pitää huolen kuntoutujien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Tarjoamme monipuolista ja yksilölliseen välittämiseen perustuvaa kuntoutusta. Asumisen alkuvaiheessa laadimme jokaisen asukkaamme kanssa toteuttamissuunnitelman ja viikkosuunnitelman, jota tehdään myös yhdessä läheisten kanssa, mikäli kuntoutuja antaa siihen luvan. Jokaisella asukkaallamme on omahoitaja, joka toimii yhteistyössä läheisten ja hoitotahon kanssa.

Osana jokapäiväistä toimintaamme on lääkehoidon toteutuminen, räätälöidyt mielenterveyskuntoutuksen interventiot, kuntouttava ryhmätoiminta sekä Green Care -mallin mukaan mukaisesti luonnossa retkeily ja eläinavusteinen toiminta. Päivän aterioihin kuuluu aamupala, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Tasainen ateriarytmi edistää hyvinvointiasi ja auttaa päivittäisessä jaksamisessasi. Huomioimme myös erityisruokavaliot. 

Viikon aikana tarjoamme erilaista vaihtuvaa toimintaa kuten peliryhmiä, musiikkia, liikuntaa, ulkoilua, yksilötapaamisia, keskustelua ja saunomista.

Pystymme järjestämään vaikkapa kokovartalohieronnan hierontatuolissa ja ohjatun mindfulness-relaksaatio -harjoituksen. Haluamme, että päivissäsi on kuntoutujalle mieluisia tapahtumia. Kuljemme asukkaamme rinnalla ja tuemme heidän läheisiään. 

Jokaiselle asiakkaallemme tehdään henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma ja viikkosuunnitelma. Kiinnitämme huomiota itsestä huolehtimisen taitoihin ja arjessa selviytymiseen. Järjestämme tarvittaessa verkostotapaamisia läheisten ja/tai eri viranomaisten kanssa.

Story image

Asuminen

Attendo Valoharjun päärakennuksessa on 15 asukaspaikkaa tehostetun asumispalvelun asukkaille. Jokaisella kuntoutujalla on oma 21 m2 huone. Huoneissa on tilavat wc/suihkutilat ja asukashuoneiden yksityisyyttä kunnioitetaan. Palvelukodissa on yhteiset kodikkaat oleskelu- ja ruokailutilat, sauna, laaja ulkoterassi sekä viihtyisä sisäpiha.

Valoharjuun palvelukotiin kuuluu lisäksi kaksi rivitaloa tukiasujille. Rivitalot sijaitsevat samassa pihapiirissä palvelukodin kanssa. Kahdessa rivitalossa on 10 palveluasumisen hyvin varusteltua kaksiota, joissa henkilökuntamme on asukkaan tukena 10-12 h päivässä. Asunnot ovat 32 m2 kokoisia kaksioita, joissa on hyvin varusteltu tupakeittiö, makuuhuone, wc ja suihku sekä oma ulkovarasto. Rivitaloissa on yhteinen ruokailu- ja oleskelutila henkilökunnan toimiston yhteydessä.

Tarjoamme myös asiakkaan omaan vuokra-asuntoon vietävää palvelua kevyestä tuesta tehostettuun tuen.

Story image

Yhteisöllinen arki

Attendo Valoharjussa asiakkaiden ja henkilöstön muodostaman yhteisön arki on organisoitu niin, että se tukee yksilöllisen elämän mukaista arkea. Ilmapiiri on kiireetön, arvostava ja positiivinen. Yhteisöhoito lisää yksilön turvallisuuden tunnetta yhteenkuulumisen kokemuksella, joka tukee elämäntapojen, arvojen ja mielikuvien rakenteita.

Attendo Valoharjun kuntoutusideologia on jaettu teemoittain seuraavasti: tunne-elämän tukeminen, merkityksellisten kokemusten tukeminen, käyttäytymisen ja vuorovaikutuksen hallinnan tukeminen, luovuuden tukeminen, Green Care ja yhteisöllisyyden tukeminen sekä liikunnan tukeminen päivittäin.

Tavoitteena on ylläpitää toimintakykyä ja löytää jo menetettyihin kykyihin korvaavia taitoja.

Valoharjussa tarjottavat monipuoliset hoitomenetelmät

Psykososiaalinen ja toipumiskeskeinen lähestymistapa

yhteisöllisyys, sosiaalisten taitojen opettelu, vertaistuki, yhteisöryhmät

Psykoedukatiivinen työote

yksilökeskustelut, ryhmätoiminta, itsehoitoryhmät

Luovat menetelmät

runo, maalaus,-, musiikki-, kuvalliset ryhmät

Kognitiivinen menetelmä

Yksilö- ja ryhmätoiminta; uskomusten, asenteiden ja ajattelun muuttaminen. Tavoitteena tunteiden ja käyttäytymisen muuttuminen

Ratkaisukeskeinen menetelmä

Yksilökeskustelut, konkreettinen toimintatapojen muuttaminen, viikkosuunnitelmat

Vaihtoehtoiset hoitomuodot

5-pisteen korva-akupunktio (tulossa), kokovartalon 0 gravity hierontatuoli, sauna, rentoutus aromiterapian ja mindfulness menetelmillä ohjatusti

Omaohjaajan menetelmä

Yksilökeskustelut, asiakkaan voimavarat ja arvot voimavarana

Valoharjun ammattilaiset

Olemme moniammatillinen tiimi. Kaikki ohjaajat ovat sosiaali- ja/tai terveysalan rautaisia ammattilaisia. Tuemme sinua arjen haasteissa voimavaralähtöisesti. Valoharjussa asiakastyö perustuu toipumisorientaatioon ja vuorovaikutus pyrkii dialogisuuteen. Työotteemme on asiakasta kunnioittava ja arvostava, sillä jokainen asiakas oman itsensä asiantuntija. Ohjaajan asiakastyöhön kuuluvat omaohjaajan työ, asiakkaan kotikäynnit, kodin ulkopuoliset ohjauskäynnit, puhelimitse tapahtuva neuvonta, kuntouttavaa työote käyttäen erilaisia näyttöön perustuvia menetelmiä. Tuemme sinua myös tarvittaessa kodinhoidossa ja erilaisissa asioinneissa. Valoharjun tiimissä on valmiuksia kohdata erilaisia mielenterveyshäiriöstä kärsiviä asukkaita myös kaksoisdiagnoosi näkökulmasta.

Valoharjun henkilökunnassa on dialektisen käyttäytymisterapiaan, motivoivaan haastatteluun, kognitiivis-käyttäytymisterapian, ryhmäterapiaan ja ratkaisukeskeisen terapiaan koulutuksen saaneita työntekijöitä. Attendon muutoslinjan mukaan kaikki työntekijät käyttää toipumis- ja voimavarakeskeistä lähestymistapaa. Vuoden 2022 koulutussuunnitelmaan on lisätty neuropsykiatrisen valmennuksen sekä NADA akupunktio koulutukset. Lisäksi on Valoharjussa mahdollisuutta eläinavusteiseen terapiaan sekä puutarhassa puuhailemiseen.

  • Julia toimii Valoharjussa ohjaajana. Julia on vastavalmistunut lähihoitajaksi ja hän on erikoistunut mielenterveys-päihdetyöhön. Julia on ammatinvaihtaja ja hänellä on melkein 15 vuotta kokemusta ravintola-alalta. Julia on luova ja empaattinen ohjaaja. Julia on harrastanut kuvataidetta, täten hänellä onnistuu hyvin mielenterveyskuntoutujan ajatusten, tunteiden, havaintojen, toiveiden, muistojen ja tietojen saattamisen ohjaus näkyvään muotoon. Julia vahvuutena on empaattisuus, huumorintaju ja kärsivällisyys.
  • Jonna L. toimii Valoharjussa ohjaajana. Jonna on koulutukseltaan mielenterveys- ja päihdepuolen osaamisalan lähihoitaja, ja opiskelee tällä hetkellä töiden ohella mielenterveys- ja päihdepuolen erikoisammattitutkintoa. Vahvuuksina Jonnalla on rauhallisuus ja empaattisuus, aito läsnä olemisen sekä kuuntelemisen taito. Hänellä on vahva kiinnostus alaa kohtaan, sekä innostus oppia lisää aina kehittyvästä psykiatrisesta kuntoutuksesta.
  • Joonas toimii Valoharjussa ohjaajana. Joonas on 37-vuotias lähihoitaja. Joonaksella on pitkä kokemus mielenterveyskuntoutujien ohjauksesta. Joonaksen vahvuuksia työssä ovat hyvät sosiaaliset taidot, empatiakyky ja ymmärrys päihde- ja mielenterveysongelmaisia kohtaan. Työssä Joonas pitää erityisesti erilaisten ihmisten kohtaamisesta ja herkullisella ruoalla asukkaiden hemmottelusta. Erityisalaa Joonaksella ovat erilaiset kokkailuryhmät erityisruokapäivinä. Joonaksella on taustaa myös keikkailevana muusikkona, joten myös musiikkiin liittyvät virikeryhmät ovat sydäntä lähellä.
  • Jonna V.
    toimii Valoharjussa ohjaajana. Jonna on koulutukseltaan lähihoitaja ja suuntautunut mielenterveys- ja päihdetyöhön.  Lisäkoulutuksina löytyy mm. myös pilke-ohjaajan koulutus, mininepsy sekä dialektista käyttäytymisterapia koulutusta.  Jonna on työskennellyt erilaisten asiakasryhmien kanssa jo monien vuosien ajan, mutta kokee mielenterveystyön olevan lähimpänä sydäntään. Jonnan vahvuuksiin kuluu empaattisuus, aito kohtaaminen ja läsnäolo sekä pyrkimys ratkaisukeskeiseen toimintamalliin.
  • Lilja toimii Valoharjussa ohjaajana. Lilja on koulutukseltaan lähihoitaja ja suuntautunut mielenterveys- ja päihdetyöhön. Lilja on valmistunut lähihoitajaksi keväällä 2022. Lilja on aiemmin työskennellyt myös vanhuspuolella. Lilja on iloluontoinen, luotettava ja reilu työkaveri. Lilja pitää eniten työssään sen monipuolisuudesta. Liljan vapaa-aika kuuluu liikunta kuntosalilla sekä ulkona. Lempi ulkoliikuntoihin kuuluu talviliikunnat ja juokseminen.
  • Riitta on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja toimii Valoharjussa tiiminvetäjänä, laatuvastaavana sekä lääkevastaavana. Riitta on erikoistunut mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä diabeteshoitotyöhön. Lisäkoulutusta löytyy myös mm. dialektisesta käyttäytymisterapiasta, motivoivasta haastattelusta ja palveluohjauksesta. Kesken ovat vielä opinnot lähiesimiestyön ammattitutkintoon. Riitan vahvuuksiin kuuluu sitoutuneisuus ja uteliaisuus mielenterveystyöhön sekä rauhallinen, järjestelmällinen työote, jossa korostuu asukkaan yksilöllinen ja osallistava kohtaaminen. Kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat myös Green Care -toiminta, mindfulness ja toipumisorientaatio. 
  • Maarit toimii Valoharjussa ohjaajana.
  • Saana toimii Valoharjussa ohjaajana. Saana on koulutukseltaan toimintaterapeutti, alun perin ammatiltaan lähihoitaja. Kentällä tapaat Saanan ohjaustyössä, lisäksi autan apuvälinehankinnoissa sekä Saana vastaa asukkaiden työtoiminnasta. Toimintaterapeuttina yksilöllisyys on Saanalle tärkeää ja sitä kautta se, että asukkaiden arki on mahdollisimman paljon heidän näköistä ja mielekästä.
  • Tiina toimii Valoharjussa ohjaajana. Tiina on aloittanut marraskuussa 2022 Valoharjussa lähihoitajana ja työelämässä sitä myöden puhaltavat uudet tuulet ja uudet haasteet. Hoitotyössä Tiina on ollut toiminut pitkään, ennen Valoharjuun tuloa, Tiina työskenteli ikäihmisten parissa. Vahvuuksia Tiinalla työssäni on monipuolinen kokemus ja näkemys erilaisista hoiva-alan paikoista.
  • Marko toimii Valoharjussa ohjaajana. Marko on koulutukseltaan nuoriso- ja yhteisöohjaaja sekä lähihoitaja. Marko on lähihoitaja opinnoissa erikoistunut mielenterveys ja päihdetyöhön.
  • Ilona toimii Valoharjussa ohjaajana. Ilona aloittaa sosionomina Valoharjussa helmikuussa 2023.
  • Susa on Valoharjun oppisopimusopiskelija. Susa on aloittanut Valoharjussa siistijänä huhtikuussa 2021 ja siitä siirtynyt opiskelemaan lähihoitajaksi.
  • Kariina toimii Valoharjussa hoitokotiapulaisena. Kariina hoitaa talon keittiötä ja pitää asukkaille seuraa.
  • Martha on Valoharjun siivooja, joka pitää huolen yleisten tilojen siisteydestä. Martha myös avustaa asukkaita näiden huoneiden siisteyden ylläpidossa viikkosiivousten muodossa. 
  • Katriina on toiminut Valoharjun johtajana lokakuusta 2022. Katriina on koulutukseltaan Yhteisöpedagogi AMK ja Sosionomi AMK. Johtajana Katriina pyrkii olemaan johdonmukainen ja reilu, niin asukkaille kuin työntekijöille. Vapaa-aika kuluu avantouinnin ja partion parissa.
Carousel image
Carousel image
Carousel image
Carousel image
Carousel image

Tärkeää tietoa muuttajalle

Teaser Image

Lue lisää palveluistamme

Tarjoamme laadukasta kuntoutusta ja asumispalveluita ympäri Suomen kuntoutuspolun eri vaiheissa. Tutustu tarkemmin palveluihimme.

Lue lisää
Teaser Image

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa tukiasuminen, voinko tulla asumaan lemmikin kanssa, miten palvelukotiin pääsee asukkaaksi? Olemme koonneet yhdelle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä.

Lue lisää
Teaser Image

Maukasta ruokaa

Hyvä ruoka ravitsee kehoa ja mieltä. Katso täältä, mitä kokkimme laittavat ruuaksi tänään!

Katso ruokalista täältä