Hyppää sisältöön

Elina sai tarvittavan avun Attendo Hehkusta – ”Nyt minulla on kaikki mahdollisuudet tehdä mitä haluan”

3.5.2024
Elina, 22 oli kamppaillut mielenterveysongelmien kanssa 9-vuotiaasta asti, kun hänet tuotiin Attendon mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluyksikkö Hehkuun. Attendolla Elinan elämä sai kokonaan uuden suunnan.

Jaa

Elinalle diagnosoitiin vaikea masennus 9-vuotiaana, ja se on varjostanut hänen elämäänsä siitä lähtien. Hän on asunut osan nuoruudestaan perhekodissa. Lisäksi hän on kärsinyt posttraumaattisesta stressistä, ahdistuneisuudesta, syömishäiriöstä ja paniikkikohtauksista.

Elina muutti Hehkuun lokakuussa 2020 ja asui siellä kaksi vuotta, jonka jälkeen hän pääsi muuttamaan tukikotiin marraskuussa 2022. Hehkun asukkailla on mahdollisuus siirtyä tukikotiin kuntoutumisen edetessä ennen omaan kotiin muuttamista.

– Aluksi tuntui, että jälleen kerran minut siirretään paikasta toiseen, eikä mikään tunnu etenevän. Olen aiemmin kokenut vähättelyä ja pelkäsin, että sama jatkuu Hehkussa.

Kuntoutus Hehkussa sujui kuitenkin hyvin. Elina rohkaistui vihdoin puhumaan avoimesti ongelmistaan ja tunsi tulleensa nähdyksi ja kuulluksi. Ohjaajien tuki ja kannustus ovat olleet Elinalle todellisia tukipilareita. Monet ohjaajista toivat koiria mukanaan, mikä toi iloa päiviin. Elina haaveilee nyt oman koiran hankkimisesta.

– Ohjaajat ovat olleet ihan parhaita. Lemppariksi Hehkusta jäi Tiina ja tukikodeista Elina sekä hänen koiransa Halla.

Arki Hehkussa oli säännöllistä ja päivään kuului muun muassa herääminen tiettyyn aikaan, yhteiset ruokailuhetket, siivoamista ja yhdessäoloa. Lisäksi Elina kävi viikoittain pajalla, jossa oli erilaista toimintaa, kuten pelailua, ruoanlaittoa ja askartelua.

– Hehkussa minua alettiin vihdoin uskoa. Ennen tuntui, ettei kukaan uskonut minua.

”Nyt ensimmäistä kertaa elämässäni koti tuntuu oikeasti kodilta”

Elina muutti omaan kotiin tukikodeilta joulukuussa 2023. Aluksi omaan kotiin muutto tuntui liian isolta muutokselta. Se tapahtui kuitenkin vähitellen, ja tarvittaessa apua oli saatavilla. Elina arvosti sitä, että muutto toteutettiin asteittain siirtymällä ensin tukikotiin.

– Omaan kotiin muutto tuntui lopulta todella hyvältä. Pidin siitä, että se toteutettiin asteittain, jolloin pikkuhiljaa otin enemmän vastuuta.

Elina kokee, että hänen ohjaajansa niin Hehkussa kuin tukikodissa ovat olleet suurena tukena ja turvana hänelle uudessa elämänvaiheessa. Hän sai edelleen tukea tukikodin ohjaajilta ja jatkoi terapiassa käymistä.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni koti tuntuu oikeasti kodilta, jossa on kiva viettää aikaa.

Elina on kamppaillut itsetuhoisuuden kanssa 11-vuotiaasta asti. Maaliskuussa hän järjesti juhlat merkiksi siitä, että oli selvinnyt 1000 päivää ilman itseä vahingoittavia tekoja. Elina pyysi juhliin osallistuneita kirjoittamaan positiivisen asian hänestä. Nämä viestit ovat nyt Elinan kodin seinällä muistuttamassa häntä joka päivä siitä, kuinka arvokas hän on.

”Minulla on kaikki mahdollisuudet tehdä mitä haluan”

Elina korostaa, että matka kohti toipumista ei ole ollut helppo, mutta se on tehnyt hänestä entistä vahvemman ihmisen. Hänellä on nyt selkeät tavoitteet ja unelmat tulevaisuuden suhteen.

– Haluan valmistua lääkäriksi ja auttaa muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä. Lisäksi haaveilen oman perheen perustamisesta ja matkustelusta. Minulla on kaikki mahdollisuudet tehdä mitä haluan.

Elinan tekemä unelmakartta Hehkussa

Elina haluaa muistuttaa muita mielenterveysongelmista kärsiviä siitä, että apua on saatavilla ja toivoa on.

– Se ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä, jos kärsii mielenterveysongelmista.

Elina haluaa jakaa tarinansa ja kokemuksensa avoimesti, jotta muutkin voisivat löytää voimaa ja rohkeutta omalla matkallaan. Hän korostaa, että vaikka menneisyys voi olla vaikea, siitä voi nousta vahvempana ja selviytyjänä. Hän ei aio koskaan luovuttaa.

Lue lisää Attendon tarjoamista mielenterveys- ja päihdepalveluista