Hyppää sisältöön

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien oma festari Satakunnassa

13.6.2022
SataFestAndo järjestettiin ensimmäistä kertaa 9.6.2022 Köyliön Lallintalolla. Satakunnan alueen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Attendo-kodit järjestivät päiväfestarit asukkaille, heidän läheisilleen ja yhteistyökumppaneille. Festivaalilla esiintyivät Portion Boys, Kake Randelin ja Rami Rafael.

Jaa

Riina Nurminen johtaa Attendo Huurmannia ja hän osallistui Attendon TARU- eli Tartu Ruoriin -valmennukseen keväällä 2022. Valmennuksessa Attendo-kotien johtajia inspiroidaan ja heille annetaan työkaluja hyvän johtamisen tueksi. Valmennuksen aikana mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Attendo-kotia johtava Riina inspiroitui aiheista ja alkoi suunnitella.

 – Tuli sellainen olo, että meidän pitäisi järjestää jotain suurempaa ja ikimuistoista asukkaille. Jatkoimme pohtimista kotimatkalla autossa kollegoiden kanssa ja siinä syntyi ajatus festareista, Riina kertoo.

attendo-satafestando-jarjestajat.jpeg
Kuva: SataFestAndon järjestäjätiimi. Attendo-kotien johtajat etuvasemmalta: Marjo Ruohoneva (Attendo Friitala), Mirva Kuusimäki (Attendo Rauman Kaarlo), Virve Seppänen (Attendo Jokilinna), Riina Nurminen (Attendo Huurmanni),  Lauri Hiljanen (Rauman Aalto)  ja Satu Liikala (Attendo Jokikoto)

SataFestAndossa 300 kävijää

Satakunnan alueen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Attendo-kotien johtajat ryhtyivät tuumasta toimeen ja festivaalia alettiin järjestää. Festivaalin tapahtumajärjestäjien tiimissä olivat Attendo-kotien johtajat Riina Nurminen (Attendo Huurmanni), Virve Seppänen (Attendo Jokilinna), Satu Liikala (Attendo Jokikoto), Marjo Ruohoneva (Attendo Friitala), Mirva Kuusimäki (Rauman Kaarlo), Lauri Hiljanen (Rauman Aalto) ja Satakunnan alueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen aluepäällikkö Taina Aitto-Oja.

Esiintyjät mietittiin yhteistuumin ja esiintyjälistalla komeilivat juhlapäivänä Suomen kovimmaksi bilebändiksi kutsuttu Portion Boys, tanssikansan suosikki Kake Randelin sekä kolminkertainen tangoprinssi Rami Rafael.

– Halusimme että esiintyjissä löytyisi jokaiselle jotain omaan musiikkimakuun sopivaa. Riinalla tuli mieleen Kake Randelin ja minä ehdotin Portion Boysia. Rami Rafael on tehnyt Attendo-kodeissa keikkoja aiemminkin, joten hänet halusimme myös, Attendo Jokilinnaa johtava Virve Seppänen kertoo.

Festari houkutteli paikalle Köyliön Lallintalolle lähes 300 musiikinystävää. Vieraat saapuivat läheisistä Attendo-kodeista, mutta kutsuttujen joukossa oli myös asukkaiden läheisiä sekä paikallisia päättäjiä.

attendo-satafestando-kakerandelin.jpeg
Kuva: SataFestAndo järjestettiin 9.6.2022 Köyliön Lallintalolla. Esiintymässä Kake Randelin. 

Portion Boys villitsi

Rami Rafael juonsi tapahtuman ja aloitti omalla esiintymisellään. Suomirock-hitit kuten Nahkatakkinen tyttö, Via Dolorosa ja Paratiisi saivat festarikansan tanssilattialle. Tangoprinssi väläytteli tangotaitojaan esittämällä komean version Olavi Virran Hopeinen kuu -kappaleesta.

Kake Randelin saapui pian viihdyttämään kansaa. Muun muassa Nasta Pimu, Tarja sinä rakas ja Avaa hakas -hitit viihdyttivät ja pitivät tunnelmaa yllä. Keikan jälkeen Kake Randelin poseerasi yhteiskuvissa ja jakoi nimmareita. Fanit piirittivät iskelmälegendaa ja Kake jutusteli mielellään fanien kanssa.

Satakunnan alueen vapaaehtoiset työntekijät avustivat ruokatarjoiluissa hymyssä suin ja huolehtivat siitä, että festarikansa saa energiaa bailaamisen tueksi. Energialle oli käyttöä, sillä päivän pääesiintyjä Portion Boys laittaa tunnetusti yleisönsä hikoilemaan.

Pian lavan ottivat haltuun Kenraali Vahva, JaloTiina, El Meissel, Taiteilija Nieminen ja A.P. Vuori, eli Portion Boys. Yhtye on tunnettu lavaenergiastaan ja sama energia nähtiin myös Köyliössä. Yhtye hyppi, tanssi, huudatti ja laulatti yleisöä. Hypemies El Meissel hyppäsi biisien aikana heittämään yläfemmoja yleisön sekaan, ja taisipa saada suukonkin innokkaalta fanilta. Portion Boysin hittikimaran kruunasi listojen kärkisijoilla viihtynyt bileversio Matin ja Tepon Vauhti kiihtyy -kappaleesta. Yleisö bailasi mukana loppuun saakka ja kiitteli bändiä vuolaasti keikan jälkeen. Festarikansan kasvoilla nähtiin haltioituneita ilmeitä ja aurinkoisia hymyjä koko tapahtuman ajan.

–Moni asukkaistamme ei ole käynyt festareilla pitkään aikaan. Musiikilla on ihmeellinen voima, kertoo Virve Seppänen.

attendo-satafestando-portionboys.jpegKuva: Bilebändi Portion Boys esiintyi SataFestAndo -festivaaleilla. Etualalla Attendo-kotien henkilökuntaa SataFestAndo-festaripaidoissa. 

Järjestyksessään ensimmäinen SataFestAndo oli menestys. Mutta miltä näyttää festarin tulevaisuus?

– Ehdottomasti järjestetään ensi vuonna uudestaan, sanoo Attendo Rauman Aaltoa johtava Lauri Hiljanen.

Katso Instagramista SataFestAndon tunnelmat. 

Näin järjestät tapahtuman erityisryhmille:

Lue SataFestAndon järjestäjien vinkit onnistuneeseen tapahtumaan:

 • Päihteettömyys:
  • Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tapahtuman tulee olla täysin päihteetön. Hyvää ruokaa, juomaa ja naposteltavaa kannattaa varata. SataFestAndossa oli tarjolla limsaa, vettä ja mehuja kauniissa tarjoiluastioissa, kahvitaukoa unohtamatta. Ruokana oli festarihenkeen makkaraa salaatilla ja perunoilla ja vieraille oli tarjolla pientä naposteltavaa keikkojen aikana.
 • Esteettömyys:
  • Festivaalikävijöillä on erityistarpeita liikkumisen suhteen. Festaripaikan tulee olla saavutettava myös pyörätuolilla tai muulla apuvälineellä. Huomioi, että asiakkaat pääsevät apuvälineellä katsomaan keikkoja, vessaan, hakemaan ruokaa ja piipahtamaan ulkona.
 • Aikataulu ja kuljetukset:
  • Tapahtuma kannattaa järjestää päiväsaikaan. Pohtikaa voiko tapahtumaan saapua eri aikoihin. Jokainen ei välttämättä halua nähdä kaikkia esiintyjiä tai jaksa olla paikalla alusta loppuun. Onko festarikävijöille järjestetty kuljetukset alueelle ja takaisin myös esiintyjien välissä?
 • Pyydä apua:
  • Festarit järjestetään tunnetusti talkoovoimin. Voisitteko kysyä apua paikallisilta vapaaehtoisilta? SataFestAndossa catering-avuksi saapuivat paikalliset vapaaehtoiset. Tapahtuman järjestäminen on tiimityötä, joten kokoa järjestäjiksi innostunut ja sitoutunut porukka.
 • Huomioi yksityiskohdat:
  • Festivaali tarvitsee oman visuaalisen ilmeensä, sekä festarijulisteita ja passeja vieraille. Työntekijät on hyvä tunnistaa vieraiden joukosta, SataFestAndossa tämä oli ratkaistu työntekijöille teetetyillä T-paidoilla, joista heidät tunnisti. Muista myös yksityistilaisuudesta kertova kyltti tapahtumapaikan läheisyyteen.
 • Valitse kirjanpitäjä:
  • Järjestäjistä kannattaa valita yksi tai kaksi henkilöä, jotka pitävät kirjaa kaikesta. He eivät järjestä festaria yksin vaan saavat apua muilta järjestäjiltä, mutta heidän tehtävänsä on pitää huolta siitä, että kaikki yksityiskohdat otetaan huomioon.

Lue myös:
Päihdekuntoutujiin tulee panostaa
Vihreämpää ruohoa etsimässä: alanvaihtajana sote-alalla
Muutosblogi: Attendon ASKO- ja TARU-valmennusten rajuus selvisi minulle kokemuksen kautta
Kokemukseni mielenterveystyöstä Attendolla