Hyppää sisältöön

Mikä on parasta sinun työssäsi?

22.4.2024
ASKO- eli asiakaskokemusohjelman luotsi ja asiakaskokemuksen asiantuntija Minna Linna pohtii tekstissään, mikä on hänen työnsä parhautta. Vierailut Attendo-kodeissa tuovat perspektiiviä arkeen. Omannäköinen elämä toteutuu kodeissa asukkaiden yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioiden.

Jaa

Minun työssäni on parasta se, kun pääsen kyläilemään Attendo-koteihin. Parhautta on myös se, kun saan keskustella ASKO-valmentajien ja johtajien kanssa arjen kohtaamisista, erilaisista näkökulmista ja kuulla ASKO-kartoilla käydyistä keskusteluista. Erityistä musiikkia korvilleni on kuulla arjen erilaisista kokeiluista ja niiden mukanaan tuomista onnistumisista. Asukkaiden kanssa, asukkaita varten. 💙

Asukkaan omannäköinen ja turvallinen arki on herättänyt uusimmilla ASKO-kartoilla vilkasta keskustelua. Asukkaan näkökulmaa ei voi korostaa liikaa.

Onnistumiset luovat onnistumisia ja keskustelut haastavista tilanteista avaavat meille uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia. Kuuntelun ja läsnäolon taito ovat kiistatta meidän kaikkein vahvimpia työkalujamme. Ne edellyttävät meiltä keskittymistä, tähän hetkeen pysähtymistä ja aitoa kiinnostusta toista ihmistä kohtaan. Toinen ihminen aistii herkästi, kuuntelenko vai olenko kuuntelevinani. Eleet, ilmeet ja kehonkieli kertovat enemmän tarinaa kuin itse sanat ja niiden merkitykset. Näillä kaikilla on vaikutusta asukkaidemme arkeen ja tunnelmaan.

Asukkaat aistivat herkästi tunnelman – samoin läheiset

”Tänne on aina niin mukava tulla”, sanoi erään asukkaan puoliso pari viikkoa sitten Kotkassa Attendo Hovinsaari 3:n läheiskahveilla. Kysyin läheisiltä, että mistä se mukava tunnelma syntyy.

Läheiset puhuivat aidoista kohtaamisista, tervehtimisestä ja monipuolisista aiheista, joita kahveilla käsiteltiin. Kuinka kiva on katsoa Instagram-kuvia arjen hetkistä, milloin on jumppaa ja milloin kuvia iltapäiväkahvien herkuista. Joku läheisistä piti tärkeänä tavata muita läheisiä ja toinen nosti esiin hyvät tarjoilut ja isot kahvikupit. Lisäsipä joku vielä senkin, että kun keittiön ohi kävelee, kuuluu myös sieltä aina iloinen moikkaus.

Olen läheisten kanssa samaa mieltä. Tunnelman aistii heti ja se on melkein käsinkosketeltavaa.

Omannäköinen elämä syntyy pienistä asioista

Hovinsaaressa minulla oli ilo olla myös seuraamassa iltapäivän tietovisaa, jonka olivat järjestäneet geronomit Vilma ja Sirpa. Palkintopokaalit karkkeineen odottivat voittajia. Ja voi sitä riemua, kun eräs asukas oli tietovisan alussa epäillyt omaa tietämystään, mutta ensimmäinen voittopokaali tuotiin pistesaldon saattelemana juuri hänen eteensä!

Onnistuminen tuo onnistumisen tunteen myös ympärillä oleville ihmisille. Siksipä onkin niin tärkeää, että meillä kaikilla on omannäköisiä onnistumisen kokemuksia.

Läheisten kahvien mielekkyyttä lisäsi fysioterapeutti Elina, joka kertoi läheisille vaikuttavasti ikäihmisen toimintakyvyn ylläpidosta. Itsekin ajattelin, että “wau, onko meillä näin monipuolista, yksilöllistä ja kuntouttavaa toimintaa”. Jälleen kerran omannäköistä ja jokaisen voimavaroja huomioivaa ohjelmaa. Yhteiset hetket vahvistavat myös sosiaalisia taitoja, kuminauhat ja hernepussit sen sijaan motorisia taitoja. Arjen kivaa tekemistä ja onnistumisen kokemuksia.

Kiitos merkityksellisistä kohtaamisista!

Mikä on sinun työsi parhautta?

 

Minna Linna

ASKO-ohjelman ja asiakaskokemuksen asiantuntija

ASKO-sanakirja – mikä ihmeen ASKO?

ASKO

Lyhenne ASKO tulee sanasta asiakaskokemus. Attendo lanseerasi ASKO- eli asiakaskokemusohjelman vuonna 2021 osana muutosmatkaa ja entistä parempia kohtaamisia.

ASKO-VALMENTAJA

Jokaisessa Attendo-kodissa työskentelee ASKO-valmentaja. ASKO-valmentajan tärkein tehtävä on yhdessä Attendo-kodin johtajan kanssa varmistaa, että Attendo-kodissa käydään kohtaamis- ja palautetaitoihin keskittyvät ASKO-karttakeskustelut. Tärkeää on, että jokainen pääsee osallistumaan, keskustelemaan ja ideoimaan yhdessä työkavereiden kanssa. Attendo kouluttaa ASKO-valmentajia säännöllisesti ja tukee heitä ASKO-keskustelujen toteuttamisessa.

ASKO-KARTTAKESKUSTELU

Attendo-kodeissa käydään ASKO-valmentajan johdolla yhteiset ASKO-karttakeskustelut. ASKO-karttakeskustelujen äärellä keskustellaan pienryhmissä tärkeistä teemoista: kuinka kohtaamme asukkaan, läheiset tai työkaverimme? Miten voimme parantaa näitä kohtaamisia ja pysähtyä olemaan läsnä juuri siinä hetkessä? Entä kuinka voimme yhdessä kehittyä? ASKO-karttakeskustelujen materiaaleihin sisältyy ASKO-keskustelukartta, tehtävävihkot sekä tehtäväkortit, joiden avulla harjoitellaan palautteen antamista ja vastaanottamista.

Lue lisää:

"ASKO-keskustelut vahvistamassa kohtaamisia"

Kurkkaa Attendo Hovinsaaren lämpöiseen arkeen Instagramissa!