Hyppää sisältöön

Miten tehdä vierailusta muistisairaan läheisen luona mahdollisimman mielekäs

11.10.2023
Oman muistisairaan läheisen luona vierailu Attendo-kodissa saattaa pohdituttaa. Muistaako hän minut? Tuleeko vierailusta molemmille hyvä mieli? Millaisia asioita voimme yhdessä tehdä, jotta vierailu on mahdollisimman onnistunut?

Jaa

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Muistiliiton kanssa.


Valitse vierailusi ajankohta sellaiseen hetkeen, kun se sinulle sopii. Jos hoivaympäristö tuntuu sinusta vieraalle, voit ehkä vaihtaa muutaman sanan Attendo-kodin henkilökunnan kanssa ja maadoittaa omia tunnetilojasi.


Vieraillessasi viet omat tunteet mukanasi. Koska muistisairaat ihmiset ovat usein hyvin herkkiä aistimaan toisten tunnetiloja, läheisen luona on parasta vierailla silloin, kun itsellä on mahdollisuus aidosti pysähtyä kohtaamiseen. Näin pystyt parhaiten tarjoamaan muistisairaalle läheisellesi mahdollisimman mukavan yhteisen hetken.


Kohtaaminen on kaikki kaikessa


Ennen vierailu kannattaa palauttaa mieleen kohtaamisen kulmakivet: ole oma itsesi ja aidosti läsnä, pyri luomaan kiireetön ja turvallinen ilmapiiri. Muista, että muistisairaus vaikuttaa ihmisen kykyyn olla vuorovaikutuksessa, mutta hän on edelleen sama aikuinen ihminen. Hän ei välttämättä muista sinua, mutta sinä muistat, kuka hän on.


Keskustelua ei kannata aloittaa ”Muistatkos kuka minä olen” tai muilla muistamista korostavilla kysymyksillä. On hyvä aluksi esitellä itsensä ja kertoa esimerkiksi, miksi olet muistisairaan luona vierailemassa. Jos sanallinen vuorovaikutus takkuaa, on hyvä muistaa, että usein jo pelkkä läsnäolo riittää. Esimerkiksi käden silitys tai taputus olkapäälle ohimennen voi olla erittäin merkityksellinen ja jättää muistisairaalle tärkeän tunnemuiston vierailusta.


Jos juttelu ja kuulumisten vaihtaminen ei tunnu omalta, voitteko mahdollisesti tehdä yhdessä jotain läheisesi kanssa? Onko hoivakodin yhteydessä esimerkiksi keittiötä tai uunia, jossa voisitte vaikka leipoa yhdessä? Pullan tekeminen on hyvää sormijumppaa ja aktivoi tuntoaistia. Pullantuoksu tarjoaa iloa paitsi läheisellesi, myös muille asukkaille. Tai oletko itse kenties kuntosaliharrastaja tai kotijumppaaja - ehkä voitte vierailun yhteydessä tehdä treenin yhdessä? Liikkumisen yhteydessä juttelu ja läsnäolo saattaa sujua luontevammin.


Järjestimme viime vuonna Attendo-kotien ja paikallisten Muistiyhdistysten kanssa läheisten iltoja, jossa eräs läheinen kertoi, että heille on tullut tärkeäksi perinteeksi vierailujen yhteydessä saunoa yhdessä. Läheinen haluaa avustaa saunareissulla, aivan kuten he ovat tehneet vuosikymmenet aiemmin, tosin eri rooleissa. Kysy siis rohkeasti hoivakodista mahdollisuutta saunomiseen tai kylpemiseen.


Tekemisen ei tarvitse olla välttämättä mitään suureellista tai arjesta poikkeavaa. Syksyn edetessä esimerkiksi ulkoilua itsessään ei välttämättä koeta houkuttelevana, mutta pihamaan haravointi voisi olla mukavaa syksyyn liittyvää tekemistä. Yhdessä tekeminen on hyvä tehdä muistisairaan ehdoilla ja hänen voimavarojaan kuunnellen.


Keskustelethan yhdessä tekemisestä aina Attendo-kodin henkilökunnan kanssa, sillä heillä on paras tietämys siitä, mitä kaikkea asukkaiden kanssa voi hoivakodilla toteuttaa. Jokaisella Attendo-kodilla on omat käytäntönsä ja kaikissa kysymyksissä kannattaa kääntyä työntekijöiden tai johtajan puoleen. Työntekijät auttavat mielellään ja tukevat vierailujen toteuttamissa.


Läheisenä tunnet asukkaan elämänhistorian - hyödynnä tätä


Muistisairaan voi olla vaikea itse ehdottaa yhteistä tekemistä, joten voit esittää asioita, jotka ovat aiemmin kiinnostaneet läheistäsi tai jotka olleet hänelle tärkeitä, esimerkiksi kukkien hoitaminen. Läheisenä tunnet muistisairaan elämänhistoriaa ja voit sieltä ammentaa yhteistä tekemistä. On myös hyvä huomioida, että mielipide ja suhtautuminen asioihin saattaa muistisairauden myötä muuttua.


Vanhat asiat säilyvät usein mielessä pidempään myös muistisairauteen sairastuneilla ihmisillä. Yhdessä muistelun ja keskustelun apuna voi käyttää esimerkiksi vanhoja valokuvia tai kuvakirjoja. Ne saattavat synnyttää muistoja menneistä ja muistisairaan omasta elämänhistoriasta. Ehkä matkaan voi napata tabletin tai heijastaa valokuvat isolle TV-ruudulle? Jos henkilökohtaisia kuvia ei ole saatavilla, voi olla mukavaa katsella kauniita kuvia yhdessä ja keskustella niiden pohjalta. Netistä löytyy myös paljon valmiita sisältöjä muisteluun tai aivojumppaan. Ehkä jokin kuunnelma tai musiikkikappale voi myös luoda mukavan tunnelman? Perheen lapsille ja nuorille vierailu hoivakodissa ei välttämättä tunnu luontevalta, mutta voisiko esimerkiksi omien valokuvien katsominen tai pelien pelaaminen yhdessä olla mieluisaa tekemistä molemmille?


Se, että menet läheisenä käymään, riittää. Vaikka sinulta ei odoteta muita rooleja vierailun järjestäjänä, voit silti pohtia kaikkea osaamista ja mielenkiinnonkohteita, joita sinulla on ja voisiko näitä jotenkin hyödyntää vierailun yhteydessä.


Laulakaa yhdessä, jos laulattaa. Liikkukaa, jos liikuttaa. Tehkää yhdessä, jos teetätyttää tai vain olkaa, jos siltä tuntuu.


Vinkkejä yhteiseen tekemiseen vierailujen yhteydessä voit kysyä myös paikallisesta Muistiyhdistyksestä tai hakea ideoita esimerkiksi Muistipuisto-verkkosivuilta. Muistipuistosta löydät sisältöä niin erilaisiin aivojumppiin kuin muistelun tueksi.

Artikkelin on kirjoittanut Muistiliiton asiantuntija Outi Ronkainen.