Hyppää sisältöön

Muutosblogi: Kun tulen tietoiseksi, tulen vastuulliseksi

5.11.2020
Attendo on aloittanut muutosmatkan. Bloggaamme muutoksestamme, sen onnistumisista ja haasteista. Tässä blogitekstissä henkilöstökokemusjohtaja Terhi Lindgren pohtii pieniä tekoja, joilla voi olla suuret seuraukset.

Jaa

Olemme Attendolla aloittaneet muutosmatkan, sillä meillä on unelma: haluamme olla alan arvostetuin ja halutuin yhtiö Suomessa. Se tarkoittaa oman tekemisemme ja toimintamme tarkastelua entistä vahvemmin asukkaan ja läheisten näkökulmasta, mutta myös työntekijöiden näkökulmasta.

Sadan prosentin vastuu on yksi tärkeistä teemoistamme tällä muutosmatkalla. 100 % vastuulla tarkoitamme jokaisen vastuuta omasta tekemisestään työpaikan päivittäisessä arjessa. Sillä tarkoitetaan vastuuta niistä työtehtävistä, joita on kulloinkin tekemässä – tietenkin siinä määrin, kuin niihin on mahdollista itse vaikuttaa.

Sadan prosentin vastuu - mitä se tarkoittaa käytännössä?

Työpaikalla yksi saattaa kokea, että joutuu tekemään muidenkin töitä. Toinen ei välttämättä edes huomaa, jos asioita jää tekemättä, tai työtehtävien siirtämisestä koituu toiselle ylimääräistä vaivaa tai harmia.

Arki koostuu hyvin erilaisista ja eri kokoisista asioista. Asiat tulevat useimmiten arjessa hoidettua ja ne hoituvatkin hyvällä ammattitaidolla ja vastuullisella otteella. Toisinaan on kuitenkin asioita, jotka eivät suju sovitulla tavalla: silloin asian äärelle täytyy pysähtyä.

Kun tulen tietoiseksi, tulen vastuulliseksi. Jos asiat eivät sujukaan suunnitellusti tai näemme jonkin epäkohdan, tulemme siitä vastuulliseksi. Jos huomaan, että keittiön lattialle on kaatunut kahvi tai huomaan lääkehuoneen oven jääneen auki, hoidan asian kuntoon. Jos kyseessä on asia, johon juuri minulla ei ole vaikutusmahdollisuutta, kerron siitä henkilölle, jolla on. Silloin hän hoitaa asian kuntoon.

Tämän lisäksi opettelemme keskustelemaan näistä havaituista epäkohdista ja korjaavista toimenpiteistä varmistaaksemme, ettei niin enää pääse tapahtumaan. Näin myös opimme toinen toisiltamme ja kehitämme yhdessä työyhteisön toimintaa.

Pieni vai iso asia?

Joskus ajatteluamme ohjaa se, että jokin asia on mielestämme pieni tai että sen ehtii kyllä tehdä myöhemminkin. Haluamme korostaa jokaisen attendolaisen työtehtävän ja yksittäisen asian tärkeyttä, sillä pieneltäkin tuntuvalla asialla voi olla suuret vaikutukset. Kun jokainen meistä kantaa 100 % vastuun asioista, joista tulee tietoiseksi, työyhteisön arjessa on kaikkien helpompaa ja vaivattomampaa toimia.

Meidän attendolaisten työntekemisen fiilis ja Attendo-kodin tunnelma välittyy asukkaille, heidän läheisilleen ja muille sidosryhmille. Harjoittelemme ja vahvistamme rakentavan, toista arvostavan keskustelun kulttuuria, tervehtien ja aina toista kuunnellen.

Haluamme jatkossakin varmistaa yksilöllisen ja sydämellisen hoivan, jotta asukkaamme voivat elää omannäköistään, täyttä elämää.

Terhi Lindgren

Terhi Lindgren
Henkilöstökokemusjohtaja

Muutosblogin muut tekstit:
Osa 1: Virpi Holmqvist: Muutosmatkalla kohti unelmaamme
Osa 2: Susanna Paloheimo: Matka luottamuksen ansaitsemiseksi on pitkä
Osa 3: Minna Linna: Yksi kohtaaminen kerrallaan 
Osa 4: Terhi Lindgren: Kun tulen tietoiseksi, tulen vastuulliseksi 
Osa 5: Susanna Paloheimo: Miltä palaute tuntuu?
Osa 6: Minna Linna: Arkea uuden attendolaisen silmin
Osa 7: Susanna Paloheimo: Parempia kohtaamisia 
Osa 8: Susanna Paloheimo: Vaikuta enemmän siihen, mihin voit