Hyppää sisältöön

Kaipuu uusiin haasteisiin vei Petran vammaispalveluiden puolelle

11.4.2024
Petra Moilanen on pitkän linjan hoiva-alan ammattilainen, jolle on kertynyt laajaa kokemusta sekä julkisen että yksityisen sektorin parissa. Lähes kahden vuosikymmenen ajan hän työskenteli ikäihmisten parissa, kunnes kaipuu uusiin haasteisiin vei hänet vammaispalveluiden pariin.

Jaa

Monen vuoden työuran jälkeen ikäihmisten parissa Petra tunsi tarvetta uusiin haasteisiin työelämässä. Hän työskenteli lyhyen jakson kotihoidossa ja haki myös opiskelemaan. Petra kuitenkin koki viihtyvänsä Attendolla hyvin, eikä halunnut vaihtaa työnantajaa.

Tällöin hän huomasi avoinna olevan työpaikan kehitysvammaisten Attendo-koti Oulangassa, ja päätti hakea paikkaa. Lopulta vuonna 2021 hän hyppäsi rohkeasti vammaistyön pariin, vaikka mahdollisuus jännittikin hirveästi.

Perehdytys sujui moitteettomasti ja Petra tunsi johtajan entuudestaan, mikä helpotti siirtymistä täysin uudelle kentälle. Häntä helpotti, että siirto tapahtui sisäisesti, sillä se mahdollisti samojen käytäntöjen hyödyntämisen sekä ikäihmisten että vammaispalveluiden puolella.

– Sain hyvän perehdytyksen ja minulle annettiin hyvin aikaa. Ja tietysti asukkaat olivat aivan ihania heti ensimmäisenä aamuna.

Aluksi Petra työskenteli sairaanhoitajana, mutta viimeisen vuoden ajan hän on toiminut tiimisairaanhoitajana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Petra tuuraa tarvittaessa hoivakodin johtajaa.

Kaikilla attendolaisilla on mahdollisuus luoda itselleen omanäköinen urapolku kouluttautumalla itseä kiinnostaviin työtehtäviin tai laajentamalla omaa osaamistaan nykyisen roolin sisällä.

– Minulla ei ollut koulutusta tai aikaisempaa kokemusta kehitysvammaisten kanssa työskentelystä. Esihenkilöni on varannut minulle kehitysvammaliiton koulutuksia, jossa olen käynyt vahvistamassa ammattitaitoani. Olen ollut tästä kiitollinen.

”Arki täällä on hyvin aktiivista”

Petra yllättyi positiivisesti siitä, miten aktiivista ja monipuolista arki vammaispalveluissa on. Hän huomasi, että asukkaat osallistuvat innokkaasti erilaisiin toimintoihin ja tapahtumiin sekä yhteisöllisyys on vahvasti läsnä. Petralle työn parasta antia on sen monipuolisuus ja arjessa esiintyvä ilon määrä. Jokainen päivä on täynnä liikettä ja asukkaiden omannäköistä elämää.

– Tuntui, että taksi oli koko ajan pihassa ja joku oli matkalla johonkin.

Oulangassa asuu ihmisiä eri ikäryhmistä, joten Petran ei ole tarvinnut täysin luopua työskentelystä ikäihmisten parissa. Hänen laaja kokemuksensa ikäihmisten kanssa työskentelystä on ollut apuna myös nykyisessä työssä.

– Työyhteisössämme on monipuolinen kattaus eri ammattiryhmiä. Uskon vahvasti, että tämä moniammatillisuus ja erilaisuus ovat todellinen rikkaus meille kaikille.

Petra korostaa avoimen ilmapiirin merkitystä työyhteisössä.

– On tärkeää, että pystytään puhumaan kaikesta ja ratkaista hankaliakin tilanteita yhdessä.

Asukkaiden itsemääräämisoikeus voi tuoda arkeen haasteita, mikä aiheuttaa keskusteluja ja joskus jopa pulmatilanteita. Itsemääräämisoikeuden lähtökohtana on, että kaikista asukkaan asioista pitää sopia niin, että asukas on itse mukana.

Kaikki mahdolliset erimielisyydet käsitellään aina asukkaiden kanssa. Esimerkiksi kysymys siitä, saako asukas syödä koko paketin jäätelöä kerrallaan, käydään läpi yhdessä asukkaan kanssa.

”Nyt olen löytänyt vihdoin etsimäni”

Petra kokee työnsä antoisana ja on onnellinen siitä, että on löytänyt itselleen sopivan työpaikan.

– Nyt olen vihdoin löytänyt sen, mitä olen etsinyt kolmen vuoden ajan. Tämä työpaikka on juuri sitä, mitä tarvitsin. Olen saanut ”työminäni” takaisin. Töissä on ollut paljon naurua, mikä oli vähän aikaa kadoksissa.

Kehitysvammatyötä kohtaan on erilaisia ennakkoasenteita. Petra korostaa, että asukkaat eivät ole pelottavia vaan aivan ihania ihmisiä. Petran oma poika suoritti TET-harjoittelun Oulangassa ja totesi viikon päätteeksi:

”Olipas se mukava työpaikka!”

Petra rohkaisee kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja mahdollisuuksia avoimin mielin. Hänen tarinansa todistaa, että rohkeus ja avoimuus voivat avata ovia uusiin mahdollisuuksiin työelämässä.

Kiinnostuitko työskentelystä Attendon vammaispalveluissa? Katso kaikki avoimet työpaikkamme täältä!

Voit myös ottaa yhteyttä oman alueesi rekrytointikoordinaattoriin.