Hyppää sisältöön

”Työn oppii tekemällä” – Oppisopimus tarjoaa paljon sekä opiskelijalle että työnantajalle

8.4.2021
Oppisopimuskoulutus soveltuu hyvin myös alanvaihtajille. Parhaimmillaan työnantaja saa oppisopimuslaisesta pitkäaikaisen, motivoituneen työntekijän.

Jaa

Hyriassa lähihoitajaksi opiskeleva Jari-Pekka suorittaa tällä hetkellä työharjoitteluaan Attendo Valkealassa. Valkeala on Kirkkonummella sijaitseva tehostetun palveluasumisen yksikkö mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Jari-Pekka on ylpeä mahdollisuudestaan päästä osaksi Valkealan ammattitaitoista työtiimiä.

- Saan täältä todella paljon oppia. Huomattavasti enemmän kuin koulussa, varsinkin nyt kun on etäopiskelua. Tämä on paljon mielekkäämpää.

Jari-Pekka työskentelee aluksi harjoittelijana, jonka jälkeen hän siirtyy oppisopimukseen. Työpaikalla tapahtuva harjoittelu on opiskelijalle oiva tapa tutustua työnantajaan, yksikköön sekä tuleviin työtehtäviin, ennen oppisopimukseen siirtymistä. Lisäksi työnantajalle tarjoutuu mahdollisuus tutustua potentiaaliseen, tulevaan työntekijäänsä.

Alanvaihtajalle sopiva opiskelumuoto

Jari-Pekka aloitti lähihoitajan opintonsa tammikuussa ja on hypännyt vauhdilla työelämään. Hän on omien sanojensa mukaan alanvaihtaja, joka päätti lähteä hoitoalalle vuosien hotelli- ja ravintola-alalla työskentelyn jälkeen.

Attendo tukee aikuisopiskelijoita erilaisilla työelämäyhteistöillä. Jari-Pekan oppilaitoksen Hyrian kanssa tavoitteena on kouluttaa kymmeniä lähihoitajia oppisopimuksella sekä työvaltaisella opiskelulla. Hanketta on jo pilotoitu positiivisin tuloksin Attendon mielenterveyspuolella. Tulevan kevään aikana sen on tarkoitus laajentua myös ikäihmisten pariin.

Jari-Pekka kokee oppisopimuksen itselleen miellyttäväksi tavaksi hankkia uusi ammatti, sillä kokemusta itse työelämästä on kertynyt jo niin pitkältä ajalta entuudestaan.

- Täällä näet konkreettisesti sen, mitä pitää tehdä ja pääset itse tekemään. Näin se jää ainakin itselle paremmin mieleen.

”Opiskelijan ei tarvitse vielä osata mitään”

Jari-Pekan työpaikkaohjaaja, Abigail, haluaa tukea ja kannustaa opiskelijoita heidän alkavan työuransa varrella. Ohjaaja pitää huolta oppilaan jaksamisesta sekä varmistaa asianmukaisen perehdytyksen työhön heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

- Tarkoitus ei ole niin, että hän tekee työnsä kuten minä teen, vaan tuen häntä löytämään sen hänen työidentiteettinsä ja tyylin, mikä sopii hänelle.

Abigail haluaa muistuttaa, että opiskelijan ei tarvitse töiden alkaessa vielä osata mitään. Opiskelija on silti yksi työtiimin tasavertaisista jäsenistä. Jos opiskelija ei tunne oloaan hyväksi, hän ei myöskään opi.

Attendo Valkeala on avattu vuonna 2019, jonka vuoksi oppisopimuslaisia ei yksikössä ennen Jari-Pekkaa ole vielä ehtinyt olemaan. Muita opiskelijoita Valkealassa on kuitenkin jatkuvasti. Yksikkö onkin hyvin avoin opiskelijoiden työllistämisen suhteen.

- Kun tulee uusi oppisopimuslainen tai kuka tahansa, hän näkee työpaikan uusin, kirkkain silmin. Hän voi nähdä sellaisia juttuja, jotka voitaisiin tehdä paremmin.

Kiinnostuitko mahdollisuuksista? Lue täältä lisää oppisopimuksesta sekä työvaltaisesta opiskelusta Attendolla.