Hyppää sisältöön

Presidentinvaalit ovat Attendo-kodin asukkaille tärkeä tapahtuma – muistisairaus ei ole este äänestämiselle

4.1.2024
Ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja niistä puhuminen on olennainen osa Attendo Sirkunhovin arkea. Politiikka herättää asukkaissa keskustelua ja mahdollisuus vaikuttaa valtakunnan asioihin on useimmille tärkeää.

Jaa

Joensuussa sijaitsevan Attendo Sirkunhovin asukkaita kannustetaan keskusteluun ja sosiaalisuuteen. Asukkaat kokoontuvat päivittäin kuuntelemaan, kun työntekijät lukevat heille paikallisen sanomalehden, Karjalaisen. Lehteä luetaan ääneen, koska kaikki eivät itse näe lukea. Sen jälkeen syntyy keskustelua sekä paikallisista asioista että maailmanpolitiikasta. Jokainen osallistuu keskusteluihin omilla vahvuuksillaan, eikä kenelläkään ole velvollisuutta osallistua, jos se ei tunnu mukavalta.

Sirkunhovissa on 41 asukasta, joiden keski-ikä on 80 vuotta. Hoivakoti tarjoaa sekä yhteisöllistä asumista että ympärivuorokautista hoivaa. Politiikka ja vaalit kiinnostavat enemmistöä hoivakodin asukkaista.

– Meillä on paljon aktiivisessa vanhuusiässä olevia, joille yhteiskunnallisten asioiden seuraaminen on tärkeää. He haluavat myös osallistua äänestyksiin ja keskustella politiikasta, kertoo Attendo Sirkunhovin johtaja Minna Nevalainen.

Hän osallistuu itse mielellään yhteiskunnallisista asioista käytävään keskustelun asukkaiden kanssa. Joulukuussa hän keräsi asukkaiden mielipiteitä lähestyvistä presidentinvaaleista ja yllättyi, miten aktiivisesti asukkaat ottivat kantaa tuleviin vaaleihin.

Asukkaiden mielipiteissä nousi esille erityisesti se, että tulevalla presidentillä tulee olla hyvät neuvottelutaidot. Heidän mielestään presidentti Sauli Niinistö on ollut hyvä neuvottelija ja hoitanut tehtävänsä niin kuin pitääkin. Tulevalta presidentiltä asukkaat toivovat lisäksi vahvaa kansainvälistä kokemusta.

Aamu alkaa uutisilla

Sirkunhovin asukkaat seuraavat myös tarkasti, mitä rajanaapurissa tapahtuu. Aamulla hoivakodissa katsotaan Ylen Huomenta Suomi -lähetystä, ja päivän mittaan muita uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Moni katsoo myös päivällä lähetettäviä eduskunnan kyselytunteja.

– Venäjän tilanne huolestuttaa, mutta asukkaat kokevat, että Suomessa on asiat hyvin. Ennen muuta he tuntevat sympatiaa ukrainalaisia kohtaan, koska monella asukkaalla on itsellään muistoja Suomen sodista, Nevalainen sanoo.

Suomen historian presidenteistä asukkailla on hyviä kokemuksia. Parhaiten he muistavat Urho Kekkosen ajan, jolloin he itse olivat aktiivisesti työelämässä.

Sirkunhovin asukkaiden mielestä äänestämällä voi vaikuttaa asioihin. Moni heistä äänestää myös seurakuntavaaleissa. Asukkaiden mielestä nuorille pitäisi puhua enemmän siitä, miten tärkeää äänestäminen on.

Kaikilla tasapuolinen mahdollisuus äänestää

Jälleen tänä vuonna kaikki halukkaat voivat äänestää Sirkunhovissa järjestettävässä presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä 19. tammikuuta. Silloin hoivakodille saapuu kolme vaalilautakunnan jäsentä. Asukkaat, jotka voivat itse äänestää, tulevat äänestyspisteeseen. Jos joku haluaa äänestää, mutta ei pysty liikkumaan, järjestetään hänelle mahdollisuus äänestämiseen omassa huoneessa.

– Meillä on järjestetty äänestyksiä paikan päällä aiemminkin. Osa asukkaista odottaa passi kourassa hyvissä ajoin ennen äänestämisen alkua, kertoo Nevalainen.

Hänen mukaansa Sirkunhovin asukkaista äänestää noin puolet. Presidentinvaalit koetaan hoivakodissa helpommiksi kuin eduskuntavaalit, jossa on paljon enemmän ehdokkaita. Eduskuntavaaleissa asukkaat myös tarvitsevat enemmän hoitajien apua.

– Äänestyksessä auttaminen voi monelle olla haastavaa, koska se tulee tehdä neutraalisti. Puhumme siitä työntekijöiden kanssa. Hyvä tapa on kysyä asukkaalta, tietääkö hän puolueen. Sen jälkeen hänelle voi näyttää, ketkä ovat sen puolueen ehdokkaita ja kertoa jotain heistä.

Yhteiskunnan ymmärtäminen on kaikkien oikeus

Nevalaisen mukaan Sirkunhovin asukkaat ovat hyvin perillä ajankohtaisista asioista. Osa heistä on asunut ulkomailla ja ollut työikäisenä aktiivinen esimerkiksi erilaisissa luottamustoimissa.

– Monille poliittiset päätökset ovat isoja uutisia. Moni asukkaista myös kokee, että heillä on asiat todella hyvin verrattuna siihen, mitä maailmalla tapahtuu.

Nevalaisen mukaan moni nuori hoitaja pitää yhteiskunnallisia keskusteluja asukkaiden kanssa haastavina. Hän kuitenkin kannustaa kaikkia osallistumaan niihin, vaikka niin, että jakaa muille puheenvuoroja.

Nevalaisen mukaan on erittäin tärkeää, että yhteiskunnallisista asioista keskustellaan myös muistisairaiden kanssa.

– Hoivakodeista ei pidä tehdä lastentarhoja. Kaikki tekeminen, kuten askartelukin, tulee tehdä aikuisella tavalla.

Itsenäisyyspäivänä Sirkunhovissa katsottiin Linnan juhlia ja skoolattiin Pommacilla. Seuraava vastaava juhlan paikka ovat presidentinvaalien vaalivalvojaiset.

– Moni asukas haluaa seurata, miten oma ehdokas pärjää.

Muistisairaus ei myöskään saa olla este äänestämiselle. Äänioikeus on riippumaton asukkaan oikeustoimikelpoisuudesta ja äänestäminen vaaleissa kuuluu jokaisen perusoikeuksiin. Kun äänestys mahdollistetaan kaikille asukkaille kullekin sopivalla tavalla, se myös tukee osaltaan asukkaiden omannäköisen arjen ja itsemääräämisoikeuden toteutumista.

– Halu olla perillä siitä, mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu, kuuluu kaikkien oikeuksiin ja velvollisuuksiin, Nevalainen toteaa.